Els Castellers de Sant Cugat firmen la millor actuació de la seva història amb el 5d8 i el pilar de 6

A l'esquerra el 5d8d i a la dreta el Pilar de 6 dels Castellers de Sant Cugat. Fotografia de Rosa Gadea

Ahir se celebrava la 20 diada dels Castellers de Sant Cugat i, a la plaça d’Octavià es concentraven quatre colles: Minyons de Terrassa, Castellers d’Esplugues, Castellers de Cerdanyola i els locals. Aquesta diada donava per tancada la temporada 2015 i els Gausacs ho van fer de la millor manera possible, estrenant dos castells i fent la millor actuació de la seva història.

Conquistant la catedral

Els de la camisa verd Collserola van començar la jornada amb les Matinades, un recorregut pel poble al ritme dels Grabals, les seves gralles i timbals. Després van fer una cercavila des del local social fins a la plaça d’Octavià on ja hi eren la resta de les colles.

Abans de començar amb l’actuació, les quatre colles van fer un pilar de dol en memòria de les víctimes dels atemptats de Paris ocorreguts el divendres passat. Després van passar a fer la ronda de pilars amb pilars de 4, un dels Minyons i Cerdanyola i, 3 per part dels Cargolins i els amfitrions. Els Gausacs van obrir la primera ronda amb el 4d8, seguit del 5d8 que estrenaven per primera vegada. Els santcugatencs van descarregar el castell, cosa que els converteix en una de les primeres colles a descarregar aquesta construcció a la primera. A la tercera ronda van portar el 3d8 i, per finalitzar una actuació de deu, van descarregar el pilar de 6.

Els Gausacs han acabat la temporada amb uns números excel·lents, el 5d8 era el 25è castell de 8 de la temporada.

Els caps de colla dels Castellers de Sant Cugat, Biel Samsó i Àlex Castellarnau, reflexionaven sobre l’actuació i la temporada i coincidien en el fet que ha estat “increïble i espectacular”. Castellarnau destacava la regularitat de la colla i la importància d’una “planificació molt acurada dels castells”. Samsó deia: “L’actuació del cap de setmana no ha estat casualitat, és fruit de la feina que hem estat fent” i Castellarnau afegia: “Teníem molta seguretat que els castells es podien aconseguir”. Ambdós, volien agrair el compromís de la gent, des de la gent que fa els castells (canalla, tronc i pinya), fins a les famílies dels castellers. De cara a la temporada que ve, Samsó explicava que, “serà molt apassionant” i afegia que: “Si la colla ho vol, l’any que ve podem fer un pas de gegant”.

Els Minyons encara tenen per davant la seva última actuació a casa seva, el diumenge van portar el 5d9 amb folre, el 3d8 amb agulla i el pilar de 7 amb folre. Els Castellers de Cerdanyola, van descarregar el 4d7 amb agulla, van fer un intent de 2d7 i van descarregar el 5 i el 4d7. Els Cargolins, van carregar la torre de 7 i també van descarregar el 5 i el 4d7.

Més imatges de la Diada

2n premi literari

En el marc de la 20a diada, es van donar a conèixer els guanyadors del Segon Premi Literari Gausacs Amunt. A les 12 h del dissabte, al local social dels Gausacs, va tenir lloc l’entrega dels premis. Un local social ple a vessar, tal com tocava per l’ocasió, doncs aquest any s’havien presentat al concurs el doble de participants que en l’edició anterior: 250. L’acte el va conduir Eva Tataret, membre dels Castellers de Sant Cugat que va donar la benvinguda a la Presidenta de la colla, Gemma Aristoy. Aristoy va agrair l’assistència del públic; del tinent d'alcaldia, Carles Brugarolas i dels membres del jurat que havien pogut assistir a l'acte, Victor Alexandre, escriptor santcugatenc i, Venerando Murciano, mestre i poeta.

A continuació, es va passar a donar els premis per categories. A la primera categoria (de 1r a 3r) van guanyar Martí Ballvé pel conte Els castells d’en Martí i Javier Martín amb el poema Els castellers, Santi Ladero amb En Biel Casteller i la princesa Anna va ser finalista.  A la categoria 2 (de 4t a 6è), van ser premiats Jana Claraco amb el conte L’Aina i els bastoners i Pablo Ramírez pel poema Al compàs de la sardana i Maria Ballesta amb Gegants Atrapats va quedar finalista. A la categoria de la ESO, Isaac Ballester va guanyar amb el conte El 5d8 o el dia que va canviar la meva vida i Julieta Guevara per un poema sense títol, Aitana Altura amb Buscant la cultura va quedar finalista.

En la categoria d’adults, Carles Castell va guanyar amb el conte titulat Canalla i Iban Roca amb el poema Sensacions. També va rebre un premi com a finalista Anna Bouzas pel text Per art de Màgia. La categoria 4, corresponent als nois de batxillerat, va quedar deserta al no haver cap text presentat. Aquest serà un dels reptes de la propera edició segons els organitzadors.

Imatges de l'acte de lliurament dels premis Gausacs Amunt de Literatura

Notícies relacionades