Trobada de les corals per donar inici a la setmana de la gent gran i a una campanya pel respecte

Foto: Jordi Pascual

Les corals Sant Cugat (de la llar d’avis Santa Rosa), Rosa d’Abril (de la parròquia), Germanor (de Valldoreix) i Tardor (de La Floresta) han posat l’inici simbòlic a la setmana de la gent gran, organitzada per l’Ajuntament a través de la taula de la gent gran i que omplirà d’activitats la ciutat fins el proper 5 d’octubre. Amb tres temes per agrupació i la interpretació conjunta dels Segadors s’ha fet el primer acte d’una celebració que pretén reivindicar l’envelliment actiu, el respecte cap a les persones majors i la reducció de l’escletxa generacional.

L’acte ha servit també per presentar de cara al públic la nova campanya impulsada pel consistori en motiu del dia de la gent gran, l’1 d’octubre, amb què es demana respecte per a les persones grans des de prismes diversos tenint en compte de manera prioritària quatre drets: disposar lliurement dels ingressos propis, a ser escoltades, a rebre afecte i a decidir com viure. Es tracta d’una campanya de comunicació que ja es pot veure en forma de cartells arreu de la ciutat.

Les persones que hi apareixen són veïnes de la ciutat que voluntàriament s’han oferit a participar-hi. És per això que la inauguració de la setmana també ha servit per projectar el vídeo del making off de la campanya. El president del Casal d’Avis de Valldoreix, Josep Carné, que ha moderat l’acte, ha destacat la feina feta des de l’alcaldia per part de Carmela Fortuny i des de Polítiques de Cicle de Vida, capitanejada per Susanna Pellicer.

L’escriptor i periodista Víctor Alexandre ha fet una xerrada breu sobre l’envelliment, sota el títol La dignitat no envelleix. Ha repassat diversos aspectes de l’escletxa generacional, com la comprensió de les tecnologies de la informació i la comunicació o el canvi del rol de les dones alhora que l’augment de l’esperança i qualitat de vida permeten envelliments més actius. “La dignitat és com el cos, si el tactes bé, dura tota la vida”, ha sentenciat.

En la intervenció també ha lamentat la disminució del respecte cap a la gent gran que, al seu parer, justifica la necessitat de fer campanyes com la presentada per l’Ajuntament. Ho ha exemplificat amb accions que considera subtils, com dirigir-se de tu i no de vostè a una persona gran o parlar amb elles amb una entonació infantil, i d’altres més transcendentals, com la no cessió dels seients al transport públic i els grans mals més vinculats a la realitat social i política, des de les pensions als desnonaments passant per maltractaments i la solitud.

Segons les dues representants del govern, la setmana de la gent gran ha de servir per apropar la realitat al conjunt de la societat i, per això, animen a acudir als actes acompanyats dels fills i nets. La tinenta d’alcalde de Polítiques de Cicle de Vida ha reivindicat que “una ciutat que no cuida la gent gran perd els seus principis” mentre l’alcaldessa ha posat en valor la creació d’una taula de treball amb la Plataforma de Pensionistes i ha dit que s’ha de seguir interpel·lant el govern a prendre accions.

Mentrestant, diversos membres del col·lectiu en defensa de les pensions han plantat una taula amb informació en l’accés a l’Escola de Música, on s’ha celebrat l’acte. Han recollit el contacte de persones interessades i han animat a participar de les diferents accions de pressió política per millorar la situació del col·lectiu a la ciutat. L’entitat té un llistat de reivindicacions locals que es negocien amb el govern mentre manté les mobilitzacions setmanals –cada dilluns a les 12 del migdia– a les portes del consistori.

Notícies relacionades