Festa Major

Alegria, és Festa Major. Com cada any es trenca la rutina de les places majors dels pobles i ciutats del nostre país. Les terrasses dels bars deixen lloc a escenaris on les orquestres patxangueres fan ballar a grans i petits fins que surt el sol.

Veure arribar els músics atapeïts en furgonetes destartalades és tot un espectacle. El que sembla el líder de la banda, resulta ser el tècnic de so. La que sembla una fan embadalida resulta ser la baixista del grup. El més nyicris resulta ser el cantant hiperactiu i el que va carregat com un burro, el bateria furiós. ‘Si avui som divendres, vol dir que estem a …’, el programa d’actuacions dels grups d’estiu és digne de les gires mastodòntiques dels grups de rock anys 70. 

La plaça és plena a vessar tot esperant l’actuació. Retrobades estiuenques, cares vermelles dels primers sols de l’estiu i moltes ganes de gresca. Per un dia, els adolescents estan més pendents dels pares que a l’inrevés. Els fa vergonya veure els seus progenitors desfermats ballant el popurri de versions de ‘la seva època’. A mesura que avança la nit, es produeixen trobades alcohòliques més o menys fortuïtes entre pares i fills. Un dia és un dia i no fa cap mal!

Els bars de la plaça no donen l’abast i avui no estan per romanços. Cervesa desbravada i combinats en gots de plàstic servits per cambrers pacients amb els pixapins més insistents. 

La més petita distracció pot provocar la pèrdua del torn a la barra per proveir-se de combustible i seguir suant la cansalada a ritme de versions de cançons immortals. 

La nit és jove però nosaltres no tant i arriba l’hora de plegar. Passi-ho bé fins l’any que ve. 

L’endemà la plaça està neta com una patena, la brigada municipal ha treballat de valent perquè la rutina torni al centre del poble. Les campanes desperten als que tenen el son més lleuger i espavilen als músics que tornen a la carretera. És el torn dels més petits. Pares joves amb ressaca tornen a la plaça perquè els nens gaudeixin dels inflables, els pallassos, la festa de l’aigua i el correfoc infantil. 

Alegria és Festa Major.

Roger Valsells, santcugatenc frustrat

Notícies relacionades