La doble bretxa de gènere per la COVID-19

Companyes meves, opinadores d’aquest mitjà, han apuntat ja una cosa que estem patint totes les dones en temps de la COVID-19.

La COVID-19 ens passa per sobre, ens resta, ens està creant greuges.

Ens afecta en negatiu i especialment. Els números parlen.

913 casos de violència masclista només durant el confinament dur de l’estat d’alarma que va esdevenir entre el 14 de març de 2020 i la data de represa.

Companyes i amigues mortes a mans dels seus companys de confinament, desprotegides, soles, abandonades, atemorides.

Moltíssimes dones relegades a tasques de cura i atenció de familiars, tasques estereotipades heretades històricament del patriarcat més ancestral i que ara vertebren la nostra realitat i les nostres famílies. Tasques que ara tornen a ser femenines i que desenvolupem per amor. Tasques que la pandèmia ha tornat a dignificar.

I la cura mèdica de les persones...

Segons les estimacions de la Cambra de Comerç de Barcelona, unes 715.000 persones van treballar, en els moments més difícils, a primera línia de foc contra la pandèmia. D’elles, un 65% eren dones. El col·lectiu principal, el personal sanitari, hospitalari i farmacèutic. Un sector molt feminitzat i precari, igual que el de les persones que tenen la funció d’infermeria als hospitals i les persones que tenen cura de les nostres àvies i avis a les residències.

La feminització junt amb un elevat índex de precarietat també són ben palesos en sectors, potser en el seu moment menystinguts, i ara considerats com a bàsics, essencials i de proximitat com són els sectors d’alimentació i productes bàsics.

Quantes caixeres de supermercats (m’encanta parlar amb elles en pagar) em van comentar durant el confinament que era el seu primer dia de feina. Noies joves, universitàries la major part.

Les dones joves ens van salvar de molt aquells dies, i ho segueixen fent ara. Una dona jove, precària laboralment, afectada per aquesta bretxa de gènere i amb un futur ben incert.

Moltes àvies segueixen semiconfinades a casa, soles, isolades, guarint-se, perquè el món és tòxic per elles sense cura ni vacuna.

Gràcies a les dones que treballen a les presons, els centres de justícia juvenil i als diferents Jutjats i Tribunals de la Planta Judicial de Catalunya, per estar també allà quan venen mal dades.

Dades científiques apunten una major taxa de contagis entre les dones, tot i la importància de la dona en el treball d’atenció i contenció del virus, o, precisament per això, per estar a primera línia de la malaltia, a casa, a l’hospital, a les residències.

El nostre talent professional, la nostra vàlua, la nostra possibilitat de promocionar, no brilla, no té prou llum en les condicions actuals.

El teletreball, o el que hàgim estat fent durant el confinament, ens ha posat en un punt entremig entre la bogeria domèstica, l’afany de no recular professional i intel·lectual i de mantenir-nos vives.

Experts parlen, doncs, d’una doble bretxa de gènere.

La COVID-19 doblament ens esclafa.

Sobre totes aquestes raons i motius, i d’altres per les quals necessitaria escriure més columnes, demano que reflexioneu. Us ho demano a totes i tots.

I us demano que també penseu en els greuges LGBTIQ davant la COVID-19 i hi formem part.

La COVID-19 ens passa per sobre, ens resta, ens fulmina, mentre el virus es multiplica. Ens treu part de les fites assolides. Aquesta victòria és temporal, provisional. No ens ha de fer perdre la nostra il·lusió i la nostra esperança i ens marca un horitzó ple de nous objectius. No només continua la lluita, sinó que aquesta s’ha de fer més forta.

Amb mascaretes i mesures de seguretat, seguim totes connectades per un fil prim d’or que ens subjecta pels turmells.

Som una, ho hem de seguir sent.

Convido a tothom a visualitzar tots els greuges per poder-los després revertir i superar, quan també ens puguem vacunar, no només de la COVID-19, sinó també dels danys infligits.

Som dones, fortes, valentes, decidides, decisives, fermes, unides, i ara més, encara més.

Som. Encara que li pesi a aquesta malaltia...

Eva Lafuente Ballestero
Advocada, politòloga i activista feminista i de Drets Humans

Notícies relacionades