#Ana i #Mía: anorèxia i bulímia a les xarxes socials

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Els TCA (trastorns de conducta alimentària), en els últims anys han anat augmentant en els més joves: abans es detectaven a partir dels 14-15 anys, i ara els especialistes alerten que aquests trastorns han començat a donar-se en nois i noies d’entre 11 i 12 anys. L’inici precoç de la pubertat, la sexualització de la infància i l’accés a internet són alguns dels factors que han provocat que aquestes malalties es comencin a manifestar en els més joves.

A Instagram, la xarxa social de moda per molts adolescents, es poden trobar hashtags com #Ana (anorèxia) i #Mía (bulímia) on persones que pateixen un trastorn alimentari, poden compartir les seves experiències, trucs o consells. Han trobat en les xarxes socials el lloc perfecte per crear comunitat i poder difondre maneres d'aprimar-se, vomitar o posar-se reptes (com publicar una imatge que demostri que la cintura és més estreta que un DIN-A4 o passar-se la mà per darrere de l'esquena, rodeixar la cadera i aconseguir torcar-se el melic). Segons l'informe de l'Agència de Qualitat d'Internet, existeixen 4 milions de publicacions a les xarxes socials amb aquestes etiquetes, fet que ajuda a les persones amb aquests tipus de trastorns a trobar fàcilment informació i conèixer gent que també en té. La seva visió és que no tenen un trastorn, sinó que és un "estil de vida", i això pot afectar a persones que tenen aquestes malalties o persones que són més sensibles amb aquests continguts.

Instagram de moment no ho prohibeix, simplement si busques aquestes etiquetes, et surt un avís que diu que estàs accedint a contingut perillós. És això suficient?

A Catalunya, la Generalitat va aprobar al gener passat, una reforma del Codi de Consum, que permet investigar i sancionar totes aquelles webs que puguin promoure aquests transtorns per internet: totes aquelles empreses o plataformes que tinguin continguts d’aquests tipus, podran ser sancionades amb multes de 100.000 euros.

L'última campanya nacional de sensibilització i prevenció d'aquestes malalties es va fer fa 15 anys, i ha deixat en mans de les comunitats autònomes qualsevol tipus d'acció encaminada a treballar amb els adolescents aquesta temàtica. També mencionar que la Guia Clínica sobre TAC no s'actualitza des de fa 10 anys. Sembla que les institucions nacionals i el Ministeri de Salut han deixa't de posar recursos i atenció en aquests tipus de transtorns.

Segons els últims estudis, s'estima que unes 400.000 persones a Espanya pateix algun tipus de TCA. És a dir, aproximadament 1 de cada 10. La majoria són noies entre 12 i 24 anys, però cada vegada més hi ha persones grans i més nois.

Potser seria important tornar a reactivar aquestes campanyes, sobretot perquè a internet i a les xarxes socials les publicacions amb aquest tipus de continguts han augmentat un 470% en els últims 5 anys.

Eulàlia León, coach a Actua

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.