Aurora Vélez (Petits Músics del Món): "No volem fer un documental sobre la difícil situació a l'Àfrica, això ja s'ha vist molt"

per Jordi Pascual

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografies: Jordi Pascual

 

L'ONG santcugatenca Petits Músics del Món fa anys que rep grups de Malawi gràcies a la seva col·laboració amb Music Crossroads Malawi. A la darrera visita va sorgir la idea de fer un documental en el marc del projecte Amb ulls de Malawi. Per això es farà un intercanvi de quatre dones santcugatenques amb quatre malauíes de la capital, Lilongwe, amb la finalitat d'enregistrar el documental. Les quatre dones que visitaran Malawi són la Selma Lavado, Elena Agudo, Georgina González i l'Aurora Vélez acompanyades del tècnic Andrés Galarza i la càmera Ana Montull. Aquests darrers acudiran abans per fomentar que el projecte sigui coproduït a parts iguals entre els malauís i els santcugatencs.

 

Les darreres setmanes han fet tot tipus d'activitats per tal de recollir fons pel documental, valorat en prop de 40.000€ tot i que més barat de realitzar ja que els impulsors disposen de part del material i personal necessari. Actualment porten recollits més de 2.500€. El 16 de juliol van acudir a la Plaça Octavià amb un seguit d'activitats infantils i de massatge per tal de recollir més fons. Allà en vam parlar amb l'Aurora Vélez, voluntària i una de les noies que anirà a Malawi.

 

 

Explica'ns quin és el projecte que teniu entre mans.

 

Som l'ONG Petits Músics del Món que estem a dins d'un projecte per anar a Malawi a l'agost del 2015 i gravar un documental allà sobre un intercanvi. Ens ajuntarem quatre dones d'aquí amb quatre dones d'allà i durant un mes gravarem el que viurem nosaltres allà. Ens coneixerem sempre a través de la música per demostrar que la música pot ser una forma de diàleg i encontre entre dues societats tan diferents. A més, no sabrem ni l'idioma d'allà.

 

En quin punt us trobeu?

 

Ara estem molt enfeinades fent diners per pagar el viatge i fer el documental. Hem fet diversos concerts benèfics, cantant nosaltres perquè tenim vinculació amb la música.

 

El 15 de juliol en vau tenir un, de fet.

 

Sí, n'hem fet tres cantant nosaltres i el d'ahir [15 de juliol] vam organitzar una cosa més seria amb músics potents que vinguessin a col·laborar gratuïtament amb el projecte i que ens cedissin una sala al Casal Torreblanca. Vam fer el concert que era taquilla inversa. A més, vam aprofitar per passar el vídeo que tenim ja muntat perquè hem fet un petit tràiler del que podria arribar a ser el documental, gravant-nos a nosaltres mateixes explicant qui som.

 

Què és el que feu avui [16 de juliol] a Plaça Octavià?

 

Avui el que fem aquí és, aprofitant que tres de les quatre noies que anem som fisioterapeutes, una marató de massatges amb aportació voluntària. Fem massatges de 15 minuts i la gent dóna el que li sembla. A banda hem organitzat activitats per nens per pintar-los cara i que participin a un mural.

 

 

Més o menys quants diners necessiteu?

 

Hem fet diversos pressupostos. 7.800 per a anar. Tot plegat té un valor d'entre 30.000 i 40.000 euros tot i que ens resultarà més barat perquè ja tenim càmeres, equip...

 

Com serà aquest documental?

 

No volem fer un documental sobre la difícil situació a l'Àfrica, això ja s'ha vist molt. De fet tot això va sorgir perquè va venir un grup de Malawi i se'ns va proposar anar allà. Bé, cada any ve un grup de Malawi a través de l'ONG i ara fa un any i pico va venir un grup amb el qual va sorgir aquesta idea.

 

Aquest any van tornar i, com ja ho teníem tot pensat, va ser molt positiu perquè ens vam posar molt amb l'ONG, vam anar a les escoles de Sant Cugat a fer sensibilització... Tot això ho explico perquè vam partir de la idea que anàvem a ajudar a l'Àfrica però de sobte ens va venir la inquietud de “no podem anar a ajudar a l'Àfrica sense saber com estan i si ells necessiten ajuda, és a dir, si ells creuen que la necessiten”.

 

Per tant, farem un documental molt observacional de la situació allà de quatre noies d'allà que s'ajunten amb quatre noies d'aquí i a veure què passa. En cap cas vol ser una eina de demostració de la pobresa de l'Àfrica i dels nens mal nodrits, que són els punts dels quals ens volíem diferenciar. És cooperació entesa en el sentit d'“us donem veu” però no una altra cosa.

 

 

Com teniu aquesta relació amb Malawi?

 

Bàsicament perquè l'ONG està molt vinculada a una associació de Malawi que es diu Music Crossroads que fan projectes perquè els nens s'enganxin a la música allà perquè és una manera que han comprovat perquè els nens vagin a l'escola, sinó els nois directament ni hi van. Ells són qui gestionen que cada any vingui un grup de Malawi.

 

Des de quant?

 

Fa un piló d'anys, uns 5. Cada any ve una coral, un grup que balla o qualsevol grup relacionat amb la música.

 

Si algú vol col·laborar i no ha pogut venir a l'acte, quines formes té d'ajudar?

 

Als actes demanem aportació en efectiu i, a banda, demanem que s'ompli una butlleta amb dades, correu electrònic... perquè posarem en marxa un Goteo, com un Verkami, en uns tres o quatre dies. Està bé tenir el contacte per enviar-ho quan ho engeguem. Sinó al Facebook tenim la pàgina Amb ulls de Malawii allà posarem l'enllaç. Des del Facebook de l'ONG també compartim totes les coses que fem.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article