L’Ajuntament farà mediació nocturna després de l’anàlisi de situació nascuda al Consell del Centre-Oest

Foto: Jordi Pascual

Durant el mes de juliol i de setembre el consistori ha contractat un servei de detecció de problemàtiques de soroll, convivència i violències –LGTBIfòbia, masclisme...– durant la nit a la via pública dels barris del Centre-Oest. Es tracta d’una iniciativa nascuda dels diners de lliure disposició d’aquest any i que ha servit per tenir una primera diagnosi de la situació. Tot i que la proposta inicial plantejava una prova pilot de mediació, els equips tècnics han preferit gastar els 2.000 euros que hi havia reservats per a aquest afer a la part analítica.

Segons han informat els representants tècnics de l’Ajuntament en la reunió del Consell que s’ha celebrat aquest dimecres a la tarda, l’operació s’ha emmarcat dins del Programa de prevenció i intervenció en l’oci nocturn. La conclusió principal és que les persones que viuen a l’eix de vianants tenen una pressió per sorolls durant la nit molt superior a altres zones del municipi. Els encarregats de l’anàlisi no només han actuat al centre de la ciutat sinó que també han visitat les zones d’oci nocturn més habituals del municipi.

Enllestida aquesta primera fase i sense cap proposta de continuïtat, almenys en la recollida inicial d’idees que s’ha fet en la mateixa reunió, en els diners de lliure disposició del 2019; el consistori es compromet a iniciar més endavant una segona fase en què s’introduirà la mediació, tal com s’havia plantejat inicialment. Aquesta ha estat, de fer, l’única crítica rebuda, en aquest cas pel representant de Ciutadans, Sergio Blázquez, que considerava que s’havia donat a entendre al veïnat que des del primer dia es faria mediació.

El Consell encara està a l’espera de rebre les propostes per als diners de lliure disposició de cara a l’any vinent, que podrien continuar o no amb la proposta amb el pressupost participatiu del barri, que, si s’aprova la proposta pressupostària del govern, passarà de ser de 20.000 a 30.000 euros (8.000 de despesa ordinària i 22.000 d’inversió). En la primera recollida d’idees, les millores en mobiliari urbà han estat claus, amb propostes com posar bancs a les parades d’autobús de Can Trabal, canviar les llombardes de carrers com Santa Maria i Xerric, instal·lar més elements gimnàstics a la plaça dels Jocs Florals, instal·lar punts de càrrega de vehicles elèctrics i col·locar pantalles informatives a les parades d’autobús, entre d’altres.

Les entitats i persones a títol individual podran presentar propostes de forma oficial fins el 18 de novembre. Entre aquesta data i l’1 de febrer els equips tècnics de l’Ajuntament faran una valoració per analitzar si es pot assumir la despesa i si la partida es pot contemplar dins dels diners de lliure disposició. Serà a la següent reunió del Consell de Barri, prevista per al febrer vinent i amb els pressupostos municipals ja aprovats segons la planificació del govern, quan els representants de les entitats votaran les propostes que hagin passat la fase d’anàlisi tècnica.

Més enllà de les propostes per als diners de lliure disposició i el balanç de l’anàlisi de conflictivitat nocturna, diverses persones han demanat actuacions concretes, des d’aspectes de manteniment fins a la petició d’una reunió per parlar de seguretat i qualitat urbana al barri de Can Trabal. També ha generat debat l’ús de bicicletes i patinets elèctrics, sobretot al seu pas per l’eix de vianants. Els representants polítics han explicat que s’hi treballa en una ordenança i el representant de la Unió Ciclista, Rafa Robledo, ha proposat que els patinets elèctrics siguin considerats vehicles a motor i vagin per la calçada ja que habitualment superen els 30 quilòmetres per hora; proposa la mateixa qualificació per a les bicicletes elèctriques amb accelerador.

Notícies relacionades