Sant Cugat es compromet a crear mesures d'ajut a desocupats majors de 55 anys

L'acord de tots els grups municipals permeten que la moció d'UGT sigui institucional. A la foto regidors d'ERC-MES, ICV-EUiA, CiU i CUP-PC. Foto: Jordi Pascual

El Ple municipal del mes d'octubre va aprovar una moció institucional, presentada inicialment per CiU a proposta d'UGT, per la qual el consistori es compromet a emprendre mesures d'ajut a les persones desocupades majors de 55 anys. Entre elles, la creació de la Garantia +55, una prestació per persones desocupades d'aquesta edat, amb un mínim de 15 anys cotitzats i sense prestació per desocupació contributiva. La prestació hauria de ser igual al Salari Mínim Interprofessional (SMI). En aquest sentit, es preveu apostar per un SMI de 1.000€.

Amb l'aprovació de la moció, l'Ajuntament es compromet a estudiar, revisar i promoure mesures per afavorir la inserció laboral de les persones majors de 55 anys o mesures complementàries a la prestació social. S'acorda analitzar l'eficiència dels programes vigents, treballar contra l'estigma de les persones desocupades i treballar per la simplificació de l'actual sistema de prestacions per desocupació.

La moció se centra en els aturats de més de 55 anys ja que representen el 19'6% de la població activa. Representen el 54'2% de l'atur de llarga durada i, segons la UGT, les mesures empreses pel govern central no ajuden a solucionar-ho. De fet, critiquen especialment l'elevació de l'edat de 52 a 55, el còmput dels ingressos de tot el nucli familiar i la limitació del temps per poder cobrar el subsidi.

Les persones majors de 55 anys són especialment vulnerables i, de fet, 8 de cada 10 cobren un subsidi de més de 426 euros, reben una renda mínima d'inserció o un altre ajut o no cobren res. A Sant Cugat, segons les xifres d'agost, hi ha 891 persones majors de 55 anys aturades, un 25'61% del total.

Notícies relacionades