Veïns de Volpelleres demanen la protecció definitiva del bosc davant la construcció imminent del Leonardo da Vinci

Fotos: Jordi Pascual

El proper divendres es farà l’acte simbòlic de col·locació de la primera pedra del nou institut Leonardo da Vinci just al davant de l’estació de Volpelleres, segons expliquen fonts institucionals a falta de formalitzar-ho definitivament. L’equipament, depenent del Departament d’Ensenyament, també té la participació de l’Ajuntament amb una aportació de 800.000 euros per convertir el gimnàs en un pavelló per a l’ús de clubs i entitats del poble. El centre, que s’acompanyarà de la nova escola la Mirada, queda ubicat en una pastilla que ja es preveia en el Pla d’Equipaments. La presència d’arbres, alguns dels quals seran talats i altres transplantats, ha posat en alerta els usuaris del bosc de Volpelleres.

“La pastilla de terreny queda a una zona oberta on no hi ha gairebé arbres, just a sota del bosc i del circuit de cros”, expliquen fonts institucionals a elCugatenc. Tot i això, reconeixen que hi ha arbrat i que, un cop acabades les obres, es farà una actuació paisatgística per evitar un gran impacte visual i donar continuïtat a l’entorn. L’Associació de Veïns del barri, que ha mantingut algun intercanvi d’opinions a les xarxes socials amb la plataforma que han creat els contraris a edificar sobre els arbres, defensa, en base al planejament urbanístic, que el centre no es construeix sobre el bosc.

El debat esdevé, per tant, una divisió entre allò recollit als documents urbanístics i allò que hi ha en la realitat física. Els arbres i el sotabosc –ja arrencat– que queden dins de la pastilla són, per a Bosc de Volpelleres Viu, un 25% del bosc. “És una batalla que tenim poques possibilitats de guanyar però com a mínim hem d’aconseguir que la resta sigui intocable”, reivindica Sara Coe, veïna del barri i usuària del bosc, “hi ha gent que va a córrer, a passejar al gos i nens que munten cabanyes, algunes activitats no es podrien fer si ho converteixen en un nou Parc Central”.

Josep Castro, un altre veí que participa de la reivindicació, compara el cas amb el conflicte per la protecció de Torre Negra: “Perquè hi hagi una sentència o una llei no vol dir que sigui just”. Proposa mantenir l’institut però moure el pavelló que l’acompanyarà on ara es planteja fer la nova escola, de tal manera que aquest centre es pugui construir a algun altre terreny a través d’una compra. Si bé, ara per ara el projecte de l’institut està aprovat i en marxa i el Ple també ha cedit el terreny a Ensenyament perquè es construeixi la Mirada.

“Entenem que ens hem despertat tard, quan hem vist la delimitació per les obres”, reconeix Coe, “però fem tot el possible per reduir el terreny”. Mantenen reunions amb els grups polítics per explicar-los la casuística i també recullen firmes, a data de publicació d’aquest article a través de la plataforma Change.org ja han aconseguit més de 400 suports. “No serveix que ens diguin que per cada arbre que tallin en plantaran tres a un altre lloc”, sentencia la usuària.

Castro també veu lligat un problema de mobilitat. “Ara el carrer ja és ple de gent que aparca per agafar el tren”, explica, “on aparcaran els usuaris de l’escola, l’institut i el pavelló?” Fins i tot s’aventura a preguntar: “Faran un aparcament de pagament que es carregui un altre 25% del bosc i, a més, els serveixi per fer negoci?” També defensa la zona com un pulmó que ajuda a evitar la contaminació de la B30. Per això tots dos es mostren convençuts que, passi el que passi amb el Leonardo da Vinci, “haurem de lluitar durant anys per la resta del bosc”.

Actualment la distribució urbanística de la zona, segons el Registre del Planejament Urbanístic de Catalunya, deixa el bosc reconegut urbanísticament flanquejat per un seguit d’equipaments. A l’est delimita amb el Centre d’Alt Rendiment, al nord-oest amb una pastilla d’equipaments no construïda davant de la qual (creuant el carrer i la via) es troba el Monestir de la Mare de Déu dels Àngels –també reconegut com a equipament– i al sud-oest l’espai on es preveuen els dos centres educatius. El límit nord és la Via Augusta en primera instància i la B30 en segona mentre el sud és la línia de ferrocarril que porta a l’estació de Renfe. El carrer d’Alfons d’Aragó marca el límit per l’oest en l’espai no hi ha previst cap equipament i dóna inici a la zona residencial de Volpelleres.

La formalització del contracte per a la construcció del nou Leonardo es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat del passat 17 de març. L’adjudicació s’ha fet mitjançant un concurs públic amb procediment obert i l’ha guanyada la Unió Temporal d’Empreses formada per Copcisa SA i Vías y Construcciones SA per un import de 7.556.142,18 euros (impostos inclosos) amb un termini d’execució de 18 mesos. Segons la Generalitat, el centre acollirà sis línies d’ESO i tres de batxillerat.

Categoria: 

Notícies relacionades