L’Ajuntament inicia els tràmits per regular l’ús de bicicletes a l’àrea santcugatenca de Collserola

Foto: Tino Rubio

Un dels reptes del Consorci del Parc Natural de Collserola és compaginar les activitats esportives i de lleure que se celebren dins dels límits de protecció del paratge amb el respecte dels valors naturals que hi ha a la muntanya, protegida també per altres figures com la Xarxa Natura 2000. Això implica fer un seguiment dels esdeveniments que suposen una presència massiva i anormal de persones dins dels límits de protecció i desenvolupar normatives que permetin un major respecte pel medi ambient ja que, tal com han reivindicat les diferents autoritats que s’han encarregat d’encapçalar el Consorci, Collserola no és un parc urbà, sinó una àrea de protecció especial i, per això, ha de tenir limitacions que no hi ha a altres paratges.

Segons la Memòria de Gestió del Parc Natural del 2016, aquell any van participar 53.237 persones a les 178 activitats autoritzades que es van fer a Collserola –183 segons un altre gràfic recollit al mateix document però que no especifica els àmbits de les activitats–. Això suposa una bona xifra que no se situava en termes tant baixos des del 2011 pel que fa a activitats –se’n van fer 160– i des del 2010 pel que fa a participants –en va haver 44.248– i és, alhora, una forta davallada respecte del 2015, quan es va arribar al màxim històric amb 262 activitats i 70.394 participants. A Sant Cugat les majors afluències es registren a la zona de Torre Negra amb aplecs, trobades i curses com ara la Marxa Infantil amb afluències que oscil·len entre les 2.000 i les 7.500 persones i a l’ermita de Sant Medir amb afluències d’entre 1.500 i 2.300 persones.

De totes aquestes activitats, al 2016 se’n van autoritzar 14 que suposaven l’ús de bicicleta i que van representar la intrusió al Parc Natural de 3.275 persones. Si bé, a aquestes xifres caldria sumar-li el nombre de ciclistes que acudeixen per lliure a Collserola, un còmput que el Consorci no pot seguir. A l’igual que és difícil saber quants ciclistes respecten les normatives vigents i quants no. Les ordenances actuals prohibeixen la circulació de cicles per corriols, rieres, camps a través i camins inferiors a tres metres i, en tot el parc, donen preferència als vianants. Alhora, els ciclistes no poden circular a més de 20 quilòmetres per hora ni organitzar curses i les pedalades no poden tenir més de 200 inscrits.

Tot i l’existència d’aquesta normativa, el Consorci es va proposar ja al 2016 incidir més encara en les mesures reguladores i per això va aprovar a l’assemblea del 2 de desembre una ordenança amb marc sancionador propi per controlar l’accés de bicicletes al parc. Un cop fet el primer tràmit, aquest text hauria de quedar incorporat a les normatives municipals dels ajuntaments dels pobles que tenen part del seu terme municipal dins de la zona de protecció del Parc. Per fer-ho, però, cal seguir la tramitació d’aprovació de qualsevol altra ordenança municipal. Sant Cugat, que és el municipi amb més territori a dins del Parc, tot just comença els tràmits per aprovar la nova ordenança.

Ara per ara i fins l’11 de desembre hi ha un procés de consulta pública que, en base a la proposta del Consorci, recull noves preocupacions i propostes de les entitats i la ciutadania afectada. Un cop passat aquest termini, el govern municipal haurà d’adaptar el text per portar-lo a aprovació inicial al Ple municipal –de moment no se sap de quin mes– i encetar així un procés d’exposició pública en què la ciutadania, les entitats i els grups polítics podran presentar al·legacions perquè siguin incorporades o rebutjades a la norma abans de l’aprovació definitiva, que a priori també hauria de fer-se en sessió plenària.

La nova normativa s’inclou a l’Estratègia de regulació de l’Ús Públic 2016-2020 engegada pel Consorci del Parc Natural i que també suposarà l’aplicació de nous criteris de regulació per a la resta d’activitats. Per desenvolupar aquesta estratègia s’ha creat una Taula de treball amb tècnics de medi ambient, cultura i esports dels consistoris consorciats i s’ha iniciat el treball amb algunes de les entitats implicades al territori. Al 2016 es va signar un acord amb el Real Automòbil Club de Catalunya per fomentar les bones pràctiques de convivència i seguretat entre vianants i ciclistes. També la Universitat Autònoma n’és partícip amb l’elaboració d’un estudi per avaluar l’estat dels corriols de la xarxa de camins del Parc.

La nova regulació té tres objectius principals: ajustar els recorreguts de la xarxa de camins existents, reduir el nombre de participants i limitar la quantitat d’activitats anuals. Ja aquest any ha entrat en vigor una nova normativa de limitació d’afluència en funció de les activitats que ha forçat i seguirà forçant la reducció gradual d’aquells esdeveniments més multitudinaris –un màxim de 200 participants a les pedalades i curses d’orientació i de 500 a les curses estàndard–. També s’ha limitat el nombre d’activitats totals a 88: una cursa de llarga distància, dos maratons, 20 curses de mitja distància, 50 caminades i 15 pedalades. A més, queda prohibida la celebració d’activitats nocturnes. Estan autoritzades, sota sol·licitud, aplecs i trobades, caminades, curses i marxes, pedalades, activitats científiques i de recerca i filmacions i actes de promoció.

Totes aquestes mesures van lligades a una campanya de conscienciació iniciada l’octubre passat sota el lema Territori Vital que preveu tres accions principals: l’edició de materials divulgatius i elements publicitaris, l’explicació de la normativa vigent i de les recomanacions per fer un bon ús del Parc i la divulgació de tot plegat a la web del Consorci i a través de les xarxes socials de manera preferent. Durant els propers mesos es concretaran els efectes municipals de la nova ordenança que ha impulsat el Consorci.

Notícies relacionades