Publicitat

L’impacte ambiental de l’edifici de la Mirada centra una Audiència pública telemàtica

Imatge: Ajuntament

El tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, Francesc Duch, ha respost al col·lectiu SOS Bosc Volpelleres en una adaptació telemàtica de l’Audiència pública que no ha deixat espai a rèpliques. La decisió de fer el Ple de forma digital només ha permès respondre a les peticions de la ciutadania presentades prèviament però sense que les persones que havien fet les instàncies poguessin interactuar amb els polítics.

Assabentat de la petició i sense llegir la intervenció completa que el col·lectiu havia preparat, Duch ha defensat que el tripartit és sensible als aspectes ambientals i ha posat d’exemple la declaració de l’emergència climàtica. Tot i això, ha defensat que el debat sobre la relació de Volpelleres amb el bosc es remunta als anys 2000, quan es va fer el plantejament urbanístic que preveia tres parcel·les d’equipaments a l’entorn del bosc.

El tinent d’alcaldia ha repassat els arguments del canvi d’ubicació de l’edifici, que s’havia previst 200 metres més al sud, just al costat de l’institut Leonardo da Vinci, però un informe de Protecció Civil ho va aturar amb l’argument de respectar la franja de protecció amb la línia de RENFE per on passen mercaderies perilloses. Vam explicar l’origen i evolució del debat sobre la ubicació de la Mirada en un article a fons.

“L'emplaçament triat és on els arbres eren més nous perquè hi havia vinya i un canal de rec”, ha enraonat Duch tot dient que el govern va buscar sense èxit altres espais al barri. D’una banda, van descartar la masia de Can Canyameres perquè tenen el compromís de fer-hi un centre social i, alhora, caldria rehabilitar-la, ampliar-la i adaptar-la per fer una escola. D’altra, van rebutjar fer el centre educatiu on ara es troben els mòduls, al costat de l’escola l’Olivera, perquè la parcel·la no és prou gran.

Segons el tripartit, les mesures compensatòries recollides a l’informe ambiental són suficients perquè es preveu replantar arbres i mantenir la mateixa quantitat de metres quadrats de zona verda reconeguts urbanísticament. Si bé, ha matisat el nombre d’arbres afectats. L’informe ambiental parla de 618 arbres a la parcel·la, 200 dels quals s’haurien de talar, 20 trasplantar i 8 trasplantar però com a arbres singulars. La diferència entre aquests 228 i els 618 no queda definida perquè dependrà de l’obra i de les tasques d’obertura de la franja de protecció, que pot suposar talar algun arbre a més de la neteja del sotabosc.

Lluny d’aquestes xifres, Duch ha dit a l’Audiència pública que només es talaran una seixantena de pins, es trasplantaran 10 roures i una alzina. Segons ha explicat el tinent d’alcaldia a aquest diari, es preveu afectar només a l’arbrat que hi ha on se situarà l’edifici i conservar el major nombre d’exemplars possibles al pati i a la franja de protecció.

A més, tal com recull l’informe ambiental, recorda que es replantaran més exemplars que els talats i s’ubicaran a la parcel·la on s’havia previst inicialment la Mirada, un projecte de reforestació que pretén reforçar el bosc després de la mossegada feta per l’escola. El tinent d’alcaldia també ha dit que s’estudia com ubicar l’edifici dins de la parcel·la per salvar algun roure més.

SOS Bosc Volpelleres no ho veu clar perquè els números disten molt de l’informe ambiental i perquè a més, tot i que potser no es talin tants arbres com es preveia inicialment, hi haurà modificacions sobre l’ecosistema en tocar l’arbrat i el sotabosc d’una parcel·la de 8.442 metres quadrats. Per al col·lectiu, es tracta d’una agressió irreversible a un paratge amb vegetació de ribera a la qual atorguen un alt valor ecològic.

Aquests són alguns dels arguments que el col·lectiu esgrimia a la intervenció que havien preparat però que finalment no ha pogut llegir per l’adaptació telemàtica del Ple: “La plantació d’arbres nous no pot substituir el bosc d’arbres madurs, que han necessitat molts anys i condicions naturals per a la seva formació. L’ecosistema que es destrueixi no es podrà reproduir en un altre entorn”. El col·lectiu demana la preservació del bosc i buscar un emplaçament alternatiu per a l’escola.

Lurdes Marimon, membre de SOS Bosc Volpelleres, es mostra preocupada pel ball de xifres ja que diu que desconeixen l’abast total de la tala. Alhora assegura que s’obvien altres valors del bosc, com ara la mina dels monjos i un conjunt de roures catalogats, que queden lluny de l’escola però que consideren part del tot del bosc, en procés de reconversió en parc arran d’un projecte de l’Àrea Metropolitana.

Recopilant informació, explica Marimon, han constatat que hi ha diversos centres educatius que queden dins de la franja de protecció de la RENFE. A més, segons un informe tècnic d’anàlisi de les conseqüències d’un possible accident elaborat a per l’empresa Tema Seguridad & Medio Ambiente per a l’Ajuntament a l’agost del 2019, en cas d’una explosió bleve per radiació tèrmica, el nou emplaçament de la Mirada també quedaria afectat. Això no passaria en el cas d’altres tipus d’explosions per radiació tèrmica o per sobrepressió que sí afectarien a l’institut Leonardo da Vinci.

Marimon explica amb preocupació la descoberta d’aquest informe tenint en compte que l’institut Leonardo da Vinci però també l’escola Pins dels Vallès i bona part del seu entorn apareixen com a zones vulnerables en cas d’accident, evidentment les més properes a la via amb més risc. Si bé, el mateix informe recull que les possibilitats d’accident en un lloc tan específic són molt baixes.

Per això, el col·lectiu demana que l’Ajuntament recuperi la idea de construir l’escola al costat del Leonardo però fent un estudi de detall de la franja de risc químic que permeti posar solucions a tots els centres educatius i habitatges que estan afectats per aquesta franja i les àrees d’influència dels possibles accidents.

A l’espera del projecte arquitectònic

El debat generat fins el moment està relacionat amb la modificació del Pla General Metropolità (PGM), que es va aprovar de manera inicial al Ple de març i es preveu portar a aprovació provisional al Ple al novembre, obrint així el darrer pas, el de l’aprovació definitiva per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona. Paral·lelament s’ha d’elaborar el nou projecte constructiu ja que el canvi d’emplaçament suposava fer modificacions sobre la proposta.

Segons Duch, tot just es troben en tràmit de fer una ampliació de contracte perquè la mateixa empresa pugui fer les adaptacions al projecte sense necessitat de fer una nova licitació. L’objectiu del govern és que aquest tràmit vagi en paral·lel a l’urbanístic per tal de respectar el calendari previst, és a dir, que l’escola pugui estar operativa a meitat del curs 2022-23 o a l’inici del 2023-24. Les adaptacions del projecte en quant a la ubicació de l’edifici dins de la parcel·la són les que permetrien salvar més arbres.

La comissionada per l’Emergència Climàtica, Alba Gordó, explica a elCugatenc que la majoria d’arbres afectats són pins de la primera de les etapes de maduració del bosc. Segons la regidora, ja n’han caigut alguns, donant pas a l’aparició d’alzines i roures, és a dir, obrint la segona etapa de maduració del bosc mediterrani: “L’escola té un impacte ambiental important que volem compensar al màxim a l’altra parcel·la amb la idea de no perdre ni un arbre perquè en replantarem més que els que es talaran”.

També reflexiona sobre l’origen urbanístic de Volpelleres, un barri edificat sobre camps de cultiu, tot dient que els debats actuals es remunten a la planificació urbanística dels anys 2000. Argumenta que s’han de tenir en compte totes les mancances del model de ciutat dibuixat llavors ja que eliminant camps de cultiu també s’afectava a la sobirania alimentària, una mirada que reconeix que no era gens habitual fa dues dècades.

Sense concrecions sobre la parcel·la d’equipaments del nord del bosc

Al marge de la lluita actual, queda per definir l’ús d’una pastilla d’equipaments ubicada al nord-oest del bosc, també afectada per una franja de protecció, tot i que en aquest cas de l’AP7. El mandat passat l’Ajuntament va aprovar una moció perquè, sense requalificar-la, la pastilla quedés integrada dins del projecte de parc metropolità.

Duch diu que desconeixia aquest acord però que hores d’ara no està previst construir-hi res i que, amb l’afectació de l’AP7, segurament no s’arribarà a edificar. Una mirada similar planteja Gordó: “No volem fer més mossegades al parc però hem de tenir en compte que el sòl reservat és aquell i no és fàcil trobar alternatives al barri”.

Notícies relacionades