Publicitat

L’emplaçament de la Mirada arriba als tribunals amb petició de mesures cautelars

Fotos: SOS Bosc i AFA la Mirada

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’esgotament de la via administrativa de la modificació urbanística per definir l’emplaçament de l’escola la Mirada al bosc de Volpelleres ha estat respost pels col·lectius ecologistes SOS Bosc Volpelleres i l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC) amb la presentació d’un recurs contenciós administratiu en què demanen mesures cautelars per intentar aturar la construcció de l’escola fins que hi hagi una resolució judicial. Els dos col·lectius segueixen reivindicant els valors naturals del bosc i l’impacte de l’edificació a l’emplaçament escollit pel govern després d’haver hagut de canviar de parcel·la per l’afectació de la franja de protecció de Renfe.

El recurs fa referència a la modificació urbanística per la qual es requalifica una part del bosc per passar a donar-li un ús d’equipament, mentre la zona verda es desplaça a la parcel·la adjacent al Leonardo da Vinci –on s’havia de construir originalment l’escola– i a una part de la parcel·la d’equipaments que hi ha al nord del bosc, sobre la qual el govern ha pres el compromís de no construir-hi res més, el que implica fer una modificació urbanística que encara no s’ha engegat.

Aquest dilluns el govern municipal va comunicar que la Generalitat ha inadmès el recurs administratiu presentat per SOS Bosc i l’ADENC per demanar la denegació de l’aprovació, refermant així l’aprovació definitiva feta per la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona després de l’aprovació provisional del Ple municipal de desembre del 2020 amb el vot favorable d’ERC-MES, PSC, CUP-PC i Ciutadans i l’abstenció de Junts per Sant Cugat.

Tot i que en un comunicat emès per l’Ajuntament s’explica que les al·legacions “no es refereixen a l’acte administratiu d’aprovació definitiva”, el primer dels punts del recurs apunta a la tramitació, demanant l’anul·lació de l’acte administratiu pel que consideren una infracció de l’ordenament jurídic: “En matèria d’urbanisme, es vulnera també el Decret Legislatiu 1/2010, de 3 d’agost, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei d’urbanisme (TRLU) i el seu Reglament de desenvolupament”. Consideren que s’ha infringit l’ordenament jurídic en la tramitació i també fan esment a la vulneració de decrets i ordres de protecció de la flora i la fauna i la llei del Canvi Climàtic.

Els col·lectius ecologistes consideren que s’han vulnerat principis legals de desenvolupament urbanístic sostenible, de participació social a traves dels consells sectorials, d’algunes normes de planejament urbanístic, de la declaració d’emergència climàtica, de la llei de protecció dels animals i de l’obligació de preservació de la flora i la fauna. Insisteixen en la mirada ambientalista, recordant l’informe desfavorable de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA), que considera el bosc com “un sistema forestal d’alt interès”.

Tot i apuntar a les possibles mancances en la tramitació, la resolució del recurs per part de la Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori resol que “les al·legacions formulades per les entitats recurrent no es refereixen a l’acte administratiu d’aprovació definitiva (...) sinó a aspectes procedimentals i de contingut de la indicada Modificació, per la qual cosa, únicament podran ser revisables directament en via jurisdiccional”.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, es mostra convençuda del tràmit realitzat: “Aquesta és l’única opció de mantenir l’escola al barri i amb un projecte singular. Tenim el convenciment que l’escola ha d’anar allà”. “L’ADENC i SOS Bosc tenen tota la legitimitat per presentar un contenciós”, explica, “no contemplem l’opció que s’acceptin les mesures cautelars perquè fins ara se’ns ha donat la raó en tots els passos que hem fet”. Per això el govern no ha preparat un pla B en cas que la hipotètica acceptació de mesures cautelars alteri novament el calendari.

L’obertura de la via judicial

Un cop esgotada la via administrativa, tenint en compte que la denegació del recurs no entra a valorar “els aspectes de la legislació ambiental de protecció de la fauna, biodiversitat, així com la legislació de canvi climàtic i la declaració d’emergència climàtica”, els col·lectius ecologistes han engegat la via judicial davant del que consideren una “irreparable agressió al bosc”. Les entitats demanen mesures cautelars i compten amb l’assessorament jurídic del Fons de Reserva Ambiental.

Carles Mercader, secretari de l’Associació de Familiars d’Alumnes (AFA) de la Mirada, diu que és molt possible que no s’acceptin les mesures cautelars, més tenint en compte el recorregut de la tramitació. “Ens sap greu que vulguin arribar a les últimes conseqüències per evitar fer una escola integrada i que afecta només a un 5% del parc equipat del bosc de Volpelleres ”, apunta Mercader, que recorda que l’escola es troba en mòduls prefabricats des que va començar a caminar al 2016, “ara no es tenen les condicions mínimes marcades pel Departament d’Educació com un menjador, un gimnàs, un pati més gran o la mida de les aules”.

El representant de les famílies recorda que no són responsables de la ubicació i que estan disposats a canvis que no suposin retardar més el projecte: “No hi ha alternatives i no sabem quant de temps hauríem d’esperar a què l’Estat soterri les vies de Renfe. A més, no es té en compte que els mòduls són menys ecològics perquè no són tan eficients energèticament com un edifici”. Des de l’AFA, reivindiquen les activitats en favor de la sostenibilitat, com la recollida d’escombraries feta el cap de setmana passat al mateix bosc.

“Realment és sostenible mantenir un arbrat de pi al tocar del nucli”, es pregunta Mercader, que posa en dubte la denominació bosc i parla directament de parc equipat, “és un parc que no s’ha ordenat, envoltat per l’AP7, les vies de Renfe i el Centre d’Alt Rendiment així que podem parlar de pulmonet però no de bosc”. L’AFA posa en valor la singularitat del projecte per ubicar les pistes esportives a la coberta de l’edifici per evitar menjar més terreny al bosc, preveure’n la integració i tenir una estructura de fusta: “Quan es van pavimentar els camins es van talar 500 arbres però no van dir res i ara se n’afecten 200 i s’arriba a un contenciós”.

També Ingla posa en valor la proposta arquitectònica, recordant que les modificacions des del primer emplaçament han suposat arribar a una despesa de mig milió d’euros només en la redacció del projecte. El projecte executiu ja ha estat entregat per l’equip redactor i es preveu aprovar en el marc de la junta de govern al juliol. L’alcaldessa preveu presentar-lo a les famílies i a la direcció del centre al juny. La licitació de les obres haurà de passar pel Ple municipal. “Per a nosaltres és molt important el consens amb l’AFA i amb la direcció”, clou.

Notícies relacionades