Fridays for Future torna als carrers i prepara una gran mobilització per al 22 d’octubre

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Poc menys d’una desena de persones han participat en el retorn al carrer del col·lectiu ecologista juvenil Fridays for Future, que va aturar les mobilitzacions per la pandèmia tot i haver-se sumat a algunes reivindicacions com ara la Revolta Escolar, la lluita per evitar la construcció de l’escola la Mirada al bosc de Volpelleres o l’acció global pel clima. Després de mesos d’aturada, un grup de persones s’han concentrat a l’escala de l’estació d’FGC per pressionar els polítics davant de l’emergència climàtica.

Clara Blampain, representant del col·lectiu, ha reconegut que la convocatòria ha estat poc exitosa i s’emplaça a millorar la comunicació pensant en la propera protesta, el 22 d’octubre, en motiu de la vaga mundial pel clima. D’aquesta manera, Fridays reprèn l’activitat pública després de més d’un any i mig en què la pandèmia els ha impedit restar actius tant al carrers com als centres educatius, on només han pogut fer algunes xerrades.

“Aquesta és la primera mobilització després de molt de temps i era una forma de reprendre l’acció”, ha explicat Blampain, “les restriccions ens impedien fer algunes de les accions als instituts”. Durant els darrers anys l’Ajuntament ha declarat l’emergència climàtica, ha aplicat la Zona de Baixes Emissions i ha fet un Pla d’Acció d’Emergència Climàtica, mesures que el col·lectiu valora positivament però com a pas per a seguir avançant en polítiques més contundents.

La represa de l’activitat suposa reptes com recuperar la força, mantenir les activitats i xerrades per conscienciar la població jove, reactivar les assemblees i l’organització local: “Necessitem que les xerrades a les escoles i als instituts serveixin perquè la gent s’afegeixi i així vingui gent més jove que pugui prendre el relleu perquè nosaltres ens mantinguem com a suport”.

 

Fridays for Future va sorgir al 2019 arran de la unió d’alumnes de secundària de diversos centres de la ciutat seguint l’estel de l’activista Greta Thunberg i amb l’objectiu de preparar la vaga pel clima del 15 de març d’aquell any. Des de llavors han mantingut les mobilitzacions, pressionant per la declaració d’emergència climàtica a nivell local i amb diverses manifestacions que li van suposar rebre el primer Premi Torre Negra de la Comissió Pi d’en Xandri +20. La pandèmia, però, va reduir la seva activitat, que s’ha reprès aquest divendres amb la concentració a la plaça Lluís Millet.

Notícies relacionades