L’Ajuntament tala desenes d’arbres a Sol i Aire

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Dimarts passat els veïns de Sol i Aire van tornar de treballar entre sorolls de motoserres. El que durant els dies previs eren només motors de desbrossadores per al sotabosc es va convertir en estridències acompanyades de caigudes d’arbres, sobretot, pins. Molts d’ells no tenien constància de l’actuació ni sabien quina era la finalitat. Reforçar la franja de protecció, obrir espai per construir alguna cosa..? Els operaris de l’empresa Tahler defugien de les preguntes i el consistori només havia avisat a l’Associació de Veïns anunciant d’una actuació per garantir la franja de protecció davant dels incendis. Aquest cop, explica Montse Rodó, veïna del barri des de fa 15 anys, l’actuació és molt més gran.

La tala està produint-se en els terrenys públics que hi ha entre l’avinguda de Sol i Aire i l’avinguda del Llac, els dos primers carrers del barri des del seu únic accés a la carretera de l’Arrabassada. Segons els equips tècnics de Medi Ambient de l’Ajuntament, aquesta no és una actuació improvisada, segueix la lògica de la neteja de franges que es fa a les zones poblades que són enmig de bosc, i, en aquest cas, també dins del Parc Natural de Collserola. L’objectiu és treure pins i deixar el sotabosc net.

Només cal fer-hi un cop d’ull i escoltar els veïns per veure que l’actuació és molt més que l’anunciat pel govern. Un resident de la zona aprofita la tala per agafar llenya. “Què has vingut a veure la destrucció del bosc?”, pregunta, “jo aprofito la desgràcia per agafar una mica de llenya”. Tampoc és cert que només s’han talat pins; entre els troncs caiguts que els operaris arrastren des del centre del bosc fins a l’avinguda Sol i Aire, on els espera un camió que se’ls emportarà, s’hi veuen alguns d’alzines, més els petits brots que han quedat escapçats.

Rodó es mira amb impotència la destrossa d’un espai que considera com una part de casa seva i explica que, malgrat les peticions a l’Ajuntament, no han aconseguit revertir l’actuació. “La veritat és que no puc explicar gaire coses, un dia vaig tornar de treballar i vaig veure que estaven tallant molts arbres a dalt de casa”, prossegueix. A la tala se li sumen, diu, els efectes derivats, com una carretera plena de pedres i terra. Tem que això que ara es veu sobre l’asfalt signifiqui que el terreny ha perdut fermesa de cara a pluges i esllavissades.

Segons el consistori, la tala té el vist i plau de l’Associació de Veïns. Manel Soler, president de l’entitat, però, matisa el suport. “Si actuen a terrenys públics i dins de la franja de protecció, has de callar”, explica. Sent territori públic del Parc Natural, diu, els veïns no tenen incidència. Com Rodó, coincideix a dir que mai s’havia fet una actuació tan gran i, afegeix: “Em dol però és decisió del Parc i no es pot dir res, no tinc potestat”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article