Publicitat

Vaga a UDON sense seguiment a Sant Cugat

Establiment d'UDON a la ciutat. Foto: Jordi Pascual

La CNT convoca una vaga als establiments d'UDON cada divendres des del 29 de gener per demanar el respecte d'horaris i contractes. També fomenten una campanya de boicot fins que les seves reivindicacions siguin escoltades. La mobilització arriba després de la segona reunió entre la secció sindical i la direcció de l'empresa en què no hi ha hagut acord. La primera jornada no s'ha fet sentir a Sant Cugat ja que, tal com explica la gerent de l'establiment a la ciutat, Lídia Lietor, tots els assalariats han acudit a treballar malgrat conèixer la crida del sindicat per via extraoficial.

La secció d'UDON de la CNT es va crear ara fa un any i l'integren treballadors dels restaurants de L'Illa i Arenas de Barcelona. “Els últims mesos hem intentat fer arribar la veu de les nostres reivindicacions i accions al màxim de locals possibles, però les mans i la logística no ens han permès arribar als locals de fora de la ciutat”, expliquen.

Recriminen que l'empresa no reconeix les funcions que realitzen com a treballadors perquè quan adopten noves responsabilitats no es rectifiquen els contractes ni els salaris. Demanen, per tant, que s'assignin les categories reals i el compliment d'alguns aspectes dels contractes com el cobrament íntegre del plus d'objectius i el respecte als dies d'assumptes propis i períodes de baixa.

També asseguren que no sempre s'aplica la jornada de 9 hores com a màxim amb 12 de descans entre cada torn. Per això exigeixen que no es puguin modificar els horaris i els torns sense pactar-ho amb els treballadors. Si no s'acorden els canvis, volen el compliment del calendari laboral pactat.

En el marc de la vaga, la secció també demana el reconeixement dels drets sindicals així com la possibilitat de negociar i estar informats de decisions patronals. Asseguren, però, que els treballadors han rebut amenaces sobre el risc que corren si es mobilitzen o participen de la vaga o d'altres actes similars.

Amb el creixement de les reivindicacions, UDON ha obert un procediment de negociació que finalment ha estat aturat pel propi medidador per la dificultat d'arribar a cap acord. Al maig ja es va fer una reunió per abordar els punts presentats per la CNT però no va comportar canvis. La secció sindical es mostra indignada per una segona reunió, realitzada aquest mes, en què, sota el seu punt de vista, tampoc s'ha esclarit res i únicament han pogut parlar amb els advocats de l'empresa.

Quatre pinzellades sobre UDON

UDON és una cadena catalana de menjar japonès especialitzada en fideus. S'ha fet coneguda per la barreja d'una idea de menjar ràpid i la distribució de l'espai seguint el feng shui. L'empresa va néixer de la mà de Jordi Vidal Galindo i Jordi Pascual Forcada l'any 2003. Tots dos encara són administradors solidaris d'UDON Barcelona, SL. Sis anys després els dos socis van crear UDON Franchising, SL amb la mateixa raó social però centrada en les franquícies. La suma del capital social de totes dues empreses supera el mig milió d'euros.

Els restaurants han mantingut una tendència a augmentar ingressos amb els anys 2010, 2011 i 2012 com a clau, quan van superar els quatre milions. L'èxit empresarial és tot un orgull per als creadors. En una entrevista en el diari ARA el 2014, quan celebraven el desè aniversari de l'arrencada d'UDON, Pascual va dir: “El 2012 vam doblar el volum de negoci!” A dia d'avui, segons el lloc web de la cadena, l'empresa té 19 establiment a Catalunya, set a Madrid, dos a Aragó, un al País Basc i un al País Valencià.

Notícies relacionades