Vaga general contra la repressió policial

Fotos: Jordi Pascual

Prop de 400 persones es van trobar dilluns a la tarda a la plaça d’Octavià per organitzar la jornada de vaga general d’avui a nivell local. La protesta començarà a les sis del matí a l’aparcament del Leroy Merlín per fer una marxa lenta i se seguirà amb piquets informatius al centre de la ciutat a les vuit. A dos quarts de 12 a la plaça d’Octavià començarà un cercavila conjunt que acabarà a les 12 a la plaça de la Vila, on el consistori ha convocat una concentració en contra de la violència policial, la segona que es farà ja que el dia anterior ja se n’ha fet una que ha aplegat centenars de santcugatencs. També hi haurà un espai familiar. A la tarda seguiran els piquets informatius i a les set es farà una assemblea per mantenir l’organització.

La vaga general es va convocar després de la detenció de diversos càrrecs electes del Parlament en l’operació policial en contra del referèndum de fa dues setmanes i ha guanyat força amb la repressió soferta a la porta dels col·legis electorals de diverses localitats de Catalunya. L’aturada de l’activitat productiva va estar convocada en primera instància per Instersindical, CGT i COS, als quals s’han sumat UGT, CCOO, l’ANC i Òmnium, tot i que ells parlen d’aturada general. A nivell local l’Ajuntament ha pactat amb els sindicats uns serveis mínims perquè s’aturi gairebé per complet l’activitat que depèn de l’administració municipal mentre centenars de ciutadans s’han organitzat a través d’una assemblea oberta que defuig de les sigles però que ha estat impulsada inicialment per col·lectius com La Xesca i el Comitè de Defensa de la República.

La resposta no ha trigat a arribar ja que diverses empreses i entitats de la ciutat s’han sumat a la vaga. Entre d’altres, l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Ateneu, l’Esbart, Sant Cugat Empresarial, tots els establiment de Sant Cugat Comerç i de l’Associació de Comerciants Centre-Vila, el Mercat Vell, Excel Taxi Sant Cugat i partits i col·lectius com Hora Bruixa, PDECAT, CUP, ERC i Podem. El rebuig a la violència policial també s’ha deixat veure a la concentració de dilluns amb prop de mig miler de santcugatencs que han guardat cinc minuts de silenci i han acabat cantant Els Segadors. A l’acte s’hi han sumat PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC, dels partits amb representació.

La trobada ha estat protagonitzada per un manifest que ha llegit l’alcaldessa, Mercè Conesa, impulsat per l’Associació Catalana de Municipis. En aquest es reivindica el dret a vot i es denuncia un ús desproporcionat de la força per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant l’1 d’octubre, la mateixa repressió que li ha costat a l’Estat la denúncia al tribunal de la Haya i la petició de l’ONU d’obrir una investigació independent sobre els esdeveniments. També l’EMD de Valldoreix s’ha sumat a la protesta, tant amb la concentració de dilluns com amb l’aturada de dimarts.

Amb la vaga general, la ciutadania organitzada pretén posar fre a l’activitat econòmica i, per tant, afectar directament als principals eixos de comunicació que passen per la ciutat. La idea és aconseguir paralitzar el màxim possible el trànsit de mercaderies que, procedent de tota la península ibèrica, creua Catalunya per entrar al cor del continent europeu. Les coordinadores de l’assemblea que ha servit per organitzar la protesta santcugatenca expliquen que, tot i que algunes forces polítiques apunten a la il·legalitat de la vaga per tenir motius polítics, en cap cas ha estat il·legalitzada i, en cas d’estar-ho, la responsabilitat seria dels sindicats convocants.

Tot i que la violència policial s’ha donat en el marc del referèndum, la vaga no es posiciona al respecte, ni en el debat sobiranista ni en l’independentista, simplement denuncia l’actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i en demana la retirada de Catalunya. Qui també ha lamentat l’acció dels cossos de seguretat espanyols ha estat Conesa en la valoració de la jornada electoral de diumenge. Considera que Sant Cugat “va tenir sort” per no haver estat afectada per la desproporcionalitat de la força d’ambdós cossos policials. Tot i així, no es mostra aliena a les imatges que han omplit les xarxes i els mitjans de comunicació: “L’actitud de les forces de seguretat sota el comandament de l’Estat són la vergonya d’Europa”. Critica que no s’han respectat els alcaldes i que s’han vulnerat drets fonamentals.

Tot i així, considera que “malgrat les dificultats i la desmesura de la coerció, la ciutadania és valenta”. Ho diu especialment en clau local ja que a Sant Cugat la participació del referèndum s’ha situat en un 56,4%, 10 punts per sobre del 9N i dos per sobre de les eleccions municipals del 2011. Defensa que la ciutadania va tenir un comportament cívic en “una jornada de respecte, pacífica i de manera ordenada”. Assegura que els observadors internacionals que van visitar la ciutat estaven “estorats” per les mostres de brutalitat policial que, malgrat tot, el govern espanyol nega.

El govern municipal seguirà de prop les declaracions que aniran fent-se durant les darreres hores per part de partits polítics i institucions pel que fa a la situació politicosocial de Catalunya. La darrera mostra més clara ha estat la petició de Ciutadans d’intervenir l’autonomia catalana aplicant l’article 155 de la Constitució per posteriorment celebrar unes noves eleccions ja que, consideren, està clar que el Parlament declararà la independència. És, almenys, la idea que ha mostrat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en les darreres compareixences; l’aplicació de la llei del referèndum i de transitorietat jurídica que, tot i suspeses pel Tribunal Constitucional, preveuen la independència en base al resultat del referèndum, que ha estat clarament favorable al sí amb un 90% dels vots.

Notícies relacionades