La Unipau elogia Frederic Roda i Alfons Banda en l’inici del curs d’estiu

La por és l’arma dels poderosos per sotmetre el poble. Reflexions com aquesta es van poder sentir el 6 de juliol al Centre Borja a la inauguració de la 32a edició del curs d’estiu de la Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU). El sentiment de la por va ser molt present durant l’acte, però no per atemorir el públic assistent sinó per a sacsejar-lo i esperonar-lo a construir la pau amb valentia. I a debatre durant sis dies sobre «l’Ús del terror com a arma política», el tema d’enguany del curs.

La valentia va ser molt present també a la jornada inaugural amb el record de dues persones: Frederic Roda i Alfons Banda. Aquest darrer va rebre, a títol pòstum, la primera Menció de Reconeixement Frederic Roda del Memorial Joan XXIII per la Pau, impulsat per la UNIPAU i l’Institut Víctor Seix de Polemologia i que reconeix, des de 1967, la trajectòria de persones compromeses amb la construcció de la pau i el desenvolupament humà.

Frederic Roda i Alfons Banda, fundador de la Fundació per la Pau, van ser lloats per la seva iniciativa i el seu treball a favor de la pau. Per la seva banda, el pare caputxí, Joan Botam, l’encarregat d’introduir la menció del memorial, va destacar de Frederic Roda la creativitat i visió de futur i d’Alfons Banda, la seva capacitat de construir la pau des del dia a dia, tocant de peus a terra i des de la pedagogia.

L’elogi de la figura d’aquests dos valents va cloure amb la lectura de la Menció de Reconeixement per part de la presidenta de l’Institut Víctor Seix de Polemologia, Montserrat Salvat, i el lliurament del premi a la seva vídua, Àngela Roca, que, visiblement emocionada, va recordar el seu marit i els seus referents: Gandhi, Martin Luther King i Jesús de Natzaret.

Precisament, el director del Centre Borja, Xavier Rodríguez, va utilitzar una cita d’aquest últim personatge històric, «Pau a vosaltres, no tingueu por», per animar als assistents al curs  a no atemorir-se pel terror. Una idea que va ser ampliada per Xavier Masllorens, president de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), qui va convidar a l’auditori a trobar les respostes a les noves preguntes que han formulat els nous moviments que utilitzen la por i el terrorisme per trencar l’statuo quo dels estats.

El regidor de l’ajuntament de Sant Cugat,  Joan Puigdomènech,  va ser l’encarregat de tancar l’acte en una intervenció que va aprofitar per mostrar el seu interès que les conclusions del curs serveixin també per trobar respostes des de l’àmbit local.

 

Notícies relacionades