7 dies per buscar les conseqüències dels conflictes armats

Colin Archer i Arcadi Oliveres en la conferència inaugural. Foto: Miquel Margalef 

“Les conseqüències de la guerra són diferents tant per a qui la perd com per a qui la guanya”. Encara que aquesta frase pugui semblar una evidència és rellevant per reflexionar sobre per què es generen els conflictes armats i quins són els danys o beneficis que s’extreuen del conflicte. Això és, precisament, el que Colin Archer, secretari General de l’International Peace Bureau, va voler tractar en la conferència inaugural del curs d’estiu de la Universitat Internacional de la Pau.

El trenta-unè curs d’estiu de la UNIPAU va donar ahir, 8 de juliol, el tret de sortida al que seran 7 dies de conferències i xerrades per abordar les conseqüències dels conflictes armats. El nou curs es lliga metafòricament amb l’anterior, que tractava les causes dels conflictes i els fils que els mouen.  Archer ha estat l’encarregat d’obrir l’edició d’enguany, i des de l’inici ha deixat molt clar que ell és partidari d’evitar el conflicte per sobre de tot, intentar solucionar el conflicte després de la guerra hauria de ser l’excepció.

Per això apunta que la part més important per poder vèncer els conflictes armats és l’educació i la capacitat de poder argumentar contra aquells que estan a favor de la guerra. “1.000 escoles de la no violència és la millor inversió que pot fer la humanitat”, sentencià Archer. En aquest mateix sentit el ponent també va insistir que el diàleg amb les persones que estan indecises és important per combatre la creença generalitzada que la guerra és necessària.

Segons el Secretari General de l’IPB, la societat divideix les guerres en bones i dolentes segons el benefici que s’extregui de la victòria del conflicte. Les guerres positives normalment s’associen a combats contra imperis o règims: “la Segona Guerra Mundial és vista com una guerra necessària i bona per gran part de la humanitat”, exemplifica Colin Archer. Els casos extrems de guerres genocides i guerres químiques són casos extrems on ningú li troba la part bona ni positiva. Els efectes negatius són tan devastadors a nivells psicològics, en la primera, i a nivell ambiental, en la segona, que són injustificables.

D’aquesta manera, per tal de lluitar contra el sentiment generalitzat que la guerra a vegades és positiva, l’educació i conèixer bé els arguments dels qui estan a favor per poder-los desbancar és una de les claus per avançar cap a la pau. Tot i no tenir la vareta màgica per solucionar tots elc conflictes, Archer, però, va indicar que s’han d’abordar les conseqüències dels conflictes, perquè sinó el que és el darrer punt del conflicte es pot convertir novament en l’inici d’una nova guerra: “El fenomen és en format espiral i no en línia. Si no solucionem les conseqüències és fàcil que es generi una nova guerra”.

Acte inaugural

Prèviament a la conferència de Colin Archer, el president de la UNIPAU Arcadi Oliveres va presentar l’acte d’inauguració. El van acompanyat Xavier Rodríguez, director del centre Borja; Manel Vila, director general de cooperació al desenvolupament de la Generalitat; Vicent Martínez-Guzmán, membre de l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau), i Susanna Pellicer, tinenta d’alcalde de Polítiques del Cicle de la Vida i Progrés Social.

Notícies relacionades