Una setantena de persones es concentren per demanar més inversió en l’atenció primària

Foto: Jordi Pascual

El grup d’Amnistia Internacional Cerdanyola - Sant Cugat ha convocat una concentració en favor de la sanitat pública universal aquest dijous al migdia al costat del CAP Sant Cugat. Prop d’una setantena de persones, amb el suport explícit de la Marea Blanca i la Plataforma de Pensionistes, s’han trobat en una reivindicació que coincideix amb la publicació de l’informe La otra pandemia. Entre el abandono y el desmantelamiento: el derecho a la salud y a la Atención Primaria en España.

“Hem viscut una doble pandèmia, la COVID-19 i la de la gestió sanitària, que ve de lluny amb una disminució dels pressupostos”, denuncia Andrea Sánchez, activista i portaveu del grup d’Amnistia Internacional, “cal reforçar el personal, que està sobrecarregat i amb les places bloquejades, i garantir l’accés a la salut”. Ho diu en referència al tancament de consultoris i CAPs, la suspensió de proves, la substitució de l’atenció presencial per la telemàtica i la desatenció en la salut mental.

Amnistia Internacional també denuncia que l’adaptació de l’atenció primària, amb menys atencions, acaba suposant una sobrecàrrega sobre les cuidadores, majoritàriament dones, a les famílies. Per això acompanyen l’informe i la protesta d’aquest migdia d’una recollida de signatures sota el títol #LaOtraPandemia per interpel·lar el Congrés dels Diputats i els polítics responsables i demanar-los incrementar la inversió en sanitat i garantir un accés fàcil i universal.

“En aquest moment no hi ha cap tipus de resposta i per ara els polítics tapen forats a mesura que els troben”, apunta Sánchez, que posa l’accent en la manca d’inversió, “del 2008 al 2018 el PIB ha pujat un 8,6% i el pressupost en sanitat ha baixat un 11% i a primària un 13%”. Amnistia Internacional, seguint la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut, demana que el pressupost de l’atenció primària sigui un 25% del conjunt de pressupost de sanitat.

L’informe d’Amnistia Internacional s’ha fet en base a Catalunya, Castella-la Manxa i Madrid però, defensen, és extrapolable a la resta de comunitats autònomes. En aquest document es denuncia “una manca de planificació i inversió per afrontar la pandèmia, situant aquest servei entre l’abandonament i el desmantellament”. Adverteixen de “greus conseqüències sobre l’accés al dret a la salut”, especialment en persones vulnerables, amb malalties cròniques, persones grans, amb problemes de salut mental i persones migrades. El retard en els diagnòstics, adverteixen, pot provocar morts.

La concentració ha esdevingut una trobada amb cartells per denunciar la pressió sobre el personal sanitari davant la pandèmia. En els parlaments s’ha donat a conèixer la campanya iniciada per Amnistia Internacional i la publicació de l’informe.

Notícies relacionades