Un centenar de persones reivindiquen l’ocupació com a resposta habitacional i social

Foto: Jordi Pascual

Prop de 100 persones han respost a la convocatòria de la Xesca aquest dijous a la tarda, una protesta que ha arribat després que el diumenge passat es produís un desallotjament del que pretenia ser la continuïtat del projecte del casal al carrer Vallès. En la manifestació s’ha llegit un manifest en què han criticat l’actuació policial del cap de setmana i han reivindicat l’ocupació com una forma de fer front a l’emergència habitacional i a la manca d’espais socials per al jovent.

La marxa ha començat a dos quarts de set de la tarda a la plaça d’Octavià i ha transcorregut pel carrer Santiago Rusiñol fins als Quatre Cantons, on els manifestants han tallat el trànsit per seguir caminant per l’avinguda Rius i Taulet. Diverses persones han enganxat cartells amb el lema “Okupem per viureˮ als vidres de les tres oficines bancàries de l’avinguda. La marxa ha seguit per l’avinguda Catalunya, la plaça de Sant Pere, el carrer Major, la plaça d’Octavià i el carrer de la Torre fins acabar a la plaça de l’1 d’octubre, on s’ha fet lectura del manifest.

L’escrit ha posat atenció en el jovent com a principal damnificat de l’emergència habitacional i ha servit per explicar que l’edifici desallotjat el diumenge pretenia esdevenir la continuïtat de la Xesca davant de la resolució judicial que ordena el desallotjament de l’actual casal a l’avinguda de Cerdanyola. L’immoble no només hauria acollit el nou casal sinó també hauria servit per donar resposta habitacional a algunes persones, han explicat.

El desallotjament de diumenge es va produir amb la intervenció dels Mossos d’Esquadra, que van carregar i detenir a dues persones, que van ser posades en llibertat a primera hora del dia següent. L’actuació policial va tenir dues fases. A primera hora de la tarda per a desallotjar els habitatges. Al vespre per desallotjar el baix, moment en què es van produir les càrregues.

La manifestació ha transcorregut sense incidents, només amb alguns conductors indignats, i entre càntics com ara “no s’entén, gent sense casa i cases sense gentˮ, “governi qui governi som immogernablesˮ i “anticapitalistesˮ. Han evidenciat així la doble mirada sobre l’ocupació; la reivindicativa i d’ús social i la de l’emergència habitacional en un moment en què, segons la darrera onada de l’Obervatori Sociològic municipal, un 30% de la ciutadania santcugatenca té dificultats per arribar a fi de mes.

La Xesca va néixer com a projecte a finals d’agost del 2016, quan es va donar a conèixer l’ocupació de l’immoble de l’avinguda Cerdanyola amb l’objectiu de fer un casal de joves autogestionat. Després de tres anys i diversos moments de tensió amb l’Ajuntament, resten pendents del desallotjament dictat per ordre judicial. Això no ha evitat l’enxarxament del casal amb la participació a la Xarxa Sant Francesc-Monestir.

Notícies relacionades