S’organitzen activitats de suport mutu per l’efecte psicològic de les càrregues policials

Foto: Jordi Pascual

Passat un dia de la vaga general en contra de la repressió policial celebrada dimarts a tota Catalunya, més d’un centenar de persones s’ha trobat a la plaça d’Octavià per fer balanç de la mobilització i planificar accions futures. En un moment en què la reacció al carrer és clau tenint en compte els futurs possibles dels propers dies, els participants han decidit crear un grup de treball que serveixi de nucli i eviti haver de repetir assemblees obertes i llargues constantment. Ells seran els encarregats de fer propostes i prendre decisions de manera immediata davant dels propers moviments polítics i socials al país, el que pot anar des de la suspensió de l’autonomia fins a la declaració d’independència.

Però tot això encara està per venir. El que ja han passat molts dels assistents a l’assemblea ha estat la jornada de resistència als col·legis electorals durant el referèndum i, per això, proposen crear una mena d’espai de cures i de trobada en què el suport mutu serveixi d’ajut psicològic davant l’impacte que els ha suposat veure les càrregues policials que es van produir a diversos indrets de Catalunya durant la votació. Tot i que Sant Cugat es va lliurar de l’operació de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, el temor de l’arribada i l’angoixa per veure com s’actuaria eren patents als centres de votació, diuen.

Per això es vol facilitar un punt de trobada amb la realització d’activitats que encara estan per determinar. També s’ha acordat recollir les vivències de totes aquelles persones que vulguin explicar la seva experiència per poder-les unificar com a testimoni de la memòria col·lectiva. L’assemblea, però, no ha pres cap decisió respecte a accions judicials que es poden derivar de la brutalitat policial.

Una de les assistents ha explicat que ha denunciat els cossos de seguretat de l’estat per danys psicològics, una denúncia ja presentada però el recorregut de la qual està per veure. Llavors s’ha obert un debat sobre la necessitat i correcció de fer més denúncies ja que hi ha qui opina que aquest tipus d’accions poden deslegitimar-los. Per això, s’ha acabat donant llibertat perquè cadascú denunciï o no a partir del seu criteri.

No se sap què pot succeir a Catalunya durant les properes hores tot i que se’n parla a tot el món. El govern de la Generalitat demana diàleg i mediadors mentre apunta cap a la declaració d’independència i l’espanyol es tanca en banda per defensar la Constitució del 78. Com el ventall d’escenaris és ampli i la mobilització segurament serà indispensable des del punt de vista dels assistents a l’assemblea, s’ha apostat per seguir amb la dinamització a través dels grups de Whatsapp i Telegram que es van crear en motiu de l’ocupació de les escoles i de la celebració del referèndum.

Notícies relacionades