Les subministradores hauran d'informar l'Ajuntament abans de fer un tall de servei

La proposta presentada inicialment per ICV-EUiA ha estat alterada per les esmenes de Convergència. Foto: Jordi Pascual

A proposta inicial d'ICV-EUiA i en forma de moció conjunta amb ERC-MES, el Ple de desembre ha aprovat una proposta que obligarà les empreses subministradores d'aigua, llum i gas a informar a l'Ajuntament abans de fer un tall de subministrament. Si bé, ho hauran de fer havent filtrat ja les dades per dir si l'impagament es deu a impossibilitat o a morositat en sentit estricte. La proposta inicial no ho recollia així i ha estat alterada per unes esmenes de Convergència que han tingut el suport de tots els grups a excepció dels proposants i Ciutadans.

Així mateix, els ecosocialistes proposaven l'elaboració d'un protocol perquè les persones víctimes de la precarietat econòmica tinguin la visita d'un agent energètic que els ajudi a disminuir la factura i la creació del servei d'ajut. Les esmenes dels convergents ho han canviat per la intervenció a través del programa Auditories a la Llar de la Diputació. Aquest afecta a “persones vulnerables”, especialment gent gran i famílies que viuen a pisos socials. Així mateix, la moció original proposava que els agents energètics sorgissin de cursos de formació ocupacionals però les esmenes ho han canviat per un estudi de viabilitat per fer-ho.

L'altre gran canvi ha estat en l'acord en què ICV-EUiA i ERC-MES proposaven instar a la Generalitat la signatura de convenis amb les subministradores perquè donessin ajuts a fons perdut a famílies necessitades. Convergència ho ha canviat per un reglament que hauria de desenvolupar l'administració autonòmica amb la voluntat que les empreses donin llistats als serveis socials de persones que no poden pagar, només amb informació referent a les que tenen risc d'exclusió residencial. Així mateix, indiquen que serveis socials només haurien de citar les persones d'aquests llistats de les quals fa seguiment.

Ramon Gutiérrez, d'ICV-EUiA, creu que les esmenes intenten que les empreses facin una feina de filtratge que considera que haurien de fer serveis socials, mentre Susanna Pellicer, en nom de Convergència, diu que això és impossible fer-ho amb els recursos municipals. Així mateix l'ecosocialista defensa que la seva proposta no va en contra de la dignitat de ningú i, alhora, considera que no totes les persones víctimes de la pobresa energètica són usuàries de serveis socials.

Tots els grups han coincidit que aquest és un problema greu que afecta a prop d'un 17% de santcugatencs, xifra que han dit especialment el regidor no adscrit Dimitri Defranc i el regidor de la CUP-PC Ignasi Bea. Així mateix, Munia Fernández-Jordán, de Ciutadans, ha defensat que el seu partit proposa fer un Pla de xoc contra la pobresa energètica amb efecte sobre l'aigua, llum i les telecomunicacions i considera que l'Estat ha de garantir el servei i caminar cap a l'autoabastiment. Pere Soler, portaveu dels socialistes, ha defensat les esmenes de Convergència però demana que l'estudi dels agents energètics sigui real i no una promesa per a incomplir.

Hi ha hagut acord per unanimitat en la petició a la Generalitat per sancionar les subminsitradores que incompleixin la llei de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica així com dos altres punts introduïts pels convergents: demanar a la Generalitat que s'ampliïn els llocs de prestació de sol·licituds d'ajuts al Fons d'atenció solidària de subministraments bàsics i reclamar a l'Estat que compleixi un acord europeu per lluitar en contra de la pobresa davant l'augment de despeses de les famílies.

Tot i que Gutiérrez no ha quedat del tot content perquè considera que les esmenes dels Convergents desvirtuen en part la moció, Conesa en nom del govern ha felicitat el seu grup municipal pel que considera una “molt bona moció”. L'alcaldessa diu que el govern ja hi treballava però que sempre s'hi pot fer més i els ecosocialistes apunten a accions molt encertades des del seu punt de vista.

Notícies relacionades