“S’ha qüestionat la víctima dues vegadesˮ; Hora Bruixa demana perspectiva de gènere als Mossos arran de la denúncia d’una agressió

Fotos: Jordi Pascual

Dijous a la tarda una noia de 17 anys va ser sorpresa a Volpelleres per dos homes encaputxats que la van intentar fer entrar a una furgoneta i punxar-la amb unes agulles. Per força i cridant, la menor va poder fugir d’una agressió que estava premeditada. Poc després va contactar amb el col·lectiu feminista revolucionari Hora Bruixa perquè fes públic el cas. Ha estat així com s’ha visibilitzat una nova agressió masclista a la ciutat, que ha estat resposta amb una concentració de rebuig celebrada divendres a la tarda a la plaça de la Vila.

Segons Nerea Ruiz, membre del col·lectiu feminista, els cossos policials han posat en dubte la versió de la víctima en dues ocasions. El mateix dia de l’agressió quan diverses activistes feministes van acudir a explicar-ho als Mossos d’Esquadra i, segons diu, els agents van qüestionar els fets i els van dir que hauria d’haver anat la víctima. Novament quan la víctima ha acudit amb la seva família per presentar una denúncia formal: “Li han dit que si el que estava dient no era veritat encara estava a temps de fer-se enrereˮ.

Davant d’una nova mostra de culpabilització de la víctima i després que els Mossos comuniquessin a l’Ajuntament que s’havia iniciat una investigació tot i no haver rebut denúncia –tot i que sí s’havia presentat–, el col·lectiu feminista no només ha mostrat el rebuig a l’agressió sinó que ha demanat la introducció de la perspectiva de gènere als cossos de seguretat. Així s’ajudaria a què es denunciesin més casos ja que en moltes ocasions la víctima rebutja fer-ho per por o perquè se sent culpable de l’agressió.

“No podem responsabiltizar a les dones agredides en situacions tan vulnerables, hem d’entendres els temps de cadascuna i acompanyar-les, i més sabent el que suposa exposar-se davant situacions on se’t qüestiona, culpabilitza i ridiculitzaˮ, exposa Hora Bruixa en un manifest que s’ha fet públic a la concentració, a la qual han acudit mig centenar de persones. Critiquen les comissaries com un lloc insegur precisament pel qüestionament a les víctimes.

Amb tot, el col·lectiu feminista també fa un toc d’atenció als mitjans de comunicació locals i els emplaça a fer una reflexió sobre el llenguatge que fan servir per evitar qüestionar els fets: “Que dos homes encaputxats t’agafin és una agressió, que intentin clavar-te una agulla és una agressió i que tot això li passi a una dona és violència masclista. No és un intent d’agressió, no és una suposada agressió. És violència.ˮ

Un toc d’atenció a l’Ajuntament

La concentració a les portes de la casa de la vila també ha servit per demanar al govern tripartit l’aplicació de les mesures que el Comitè de Vaga Feminista va demanar el passat 8 de març: la millora de la il·luminació dels carrers i la revisió de l’urbanisme per incorporar la mirada de gènere. “Deixeu de fer polítiques per a uns pocs i comenceu a pensar en Sant Cugat com una ciutat més enllà del seu centre i de la seva classe benestantˮ, exigeixen al manifest.

En aquest sentit, la tinenta d’alcalde d’Igualtat, Núria Gibert, va anunciar dilluns, durant la presentació dels actes al voltant del dia contra la violència masclista, que el tripartit ha engegat la revisió del Pla d’Igualtat per si cal canviar alguna de les mesures previstes. Així mateix, va dir que l’any vinent no serà possible fer uns pressupostos municipals amb perspectiva de gènere global tot i que avança que s’hi treballarà per disgregar dades i fer-ho possible el més aviat millor.

La protesta ha estat presidida per una pancarta amb el lema “Si ens toquen a una, responem totes. No volem ser valentes, volem ser lliuresˮ i per dos ninots penjats cap per avall d’un fil. Entre càntics de “visca la lluita feministaˮ i “patriarcat i capital, aliança criminalˮ, Hora Bruixa ha fet una crida per mobilitzar-se i per fer autodefensa feminista. La concentració ha acabat amb la realització d’una pintada al terra de la plaça: “Prou terrorisme masclistaˮ.

Aquest és el segon any consecutiu que l’Ajuntament no facilita les dades completes dels casos detectats per tots els serveis que atenen casos de violència de gènere a la ciutat. El govern resta a l’espera de millorar el recompte i aportar unes dades més afinades que les que s’havien facilitat els anys anteriors. En la presentació de dilluns només es va anunciar que a DonaInformació s’han atès prop de 100 casos durant el que va d’any.

En qualsevol cas, Gibert recorda que les xifres acostumen a amagar una realitat molt més crua ja que moltes violències no s’arriben a denunciar ni es detecten. També hi ha un comportament social patriarcal que no està recollit com a delicte i difícilment es pot tractar com a cas però que suposa la reproducció de rols assignats a cada gènere i el primer pas cap a violències psicològiques, econòmiques i físiques. Són violències que també afecten persones LGTBI, que no compleixen els patrons tradicionals d’identitat de gènere i d’orientació sexual.

Notícies relacionades