Seguiment massiu de la vaga als CAPs i suport de la Plataforma de Pensionistes

Fotos: Jordi Pascual

A la una del migdia un 80% dels metges d’atenció primària de la Mútua de Terrassa havien secundat la convocatòria de vaga de Metges de Catalunya, el sindicat majoritari a la sanitat catalana, i la CGT, segons expliquen fonts de la mateixa Mútua. A l’Hospital Universitari Mútua Terrassa el grau de seguiment ascendia a un 33%. A la tarda, dades de les cinc, el seguiment ha estat més baix: un 56% a l’atenció primària i un 14% a l’Hospital. Es tracta d’una aturada de cinc dies a la qual se sumen les convocatòries concretes de I-CSC i el IAC pel dijous.

L’aturada no afecta el servei d’urgències ni les unitats especials com cures intensives i quimioteràpia, entre d’altres. Als centres d’atenció primària s’han decretat uns serveis mínims d’un quart de la plantilla durant el dilluns i dimarts i d’un terç per a la resta de jornades mentre en diversos serveis s’ha acordat mantenir el funcionament com si es tractés d’un dia festiu.

L’objectiu de la vaga és demanar accions contra la saturació del sistema. Segons explica Metges de Catalunya a l’argumentari de l’aturada, s’ha arribat a una pressió assistencial excessiva i per això demanen un temps mínim d’atenció presencial de 12 minuts i de 6 en la no presencial. També demanen un màxim de pacients assignats en funció del servei i el compliment dels terminis recomanats de les derivacions als especialistes.

La saturació s’acompanya de la pèrdua de 920 facultatius d’atenció primària arreu de Catalunya des del 2010 i la pèrdua d’entre un 25 i un 28% del poder adquisitiu dels que encara resten. El sindicat demana fer possible la conciliació familiar amb el tancament dels CAPs a les vuit del vespre. Entre d’altres, també exigeixen tenir capacitat de decisió en la tria del coordinador –eliminant la de director– i que l’atenció primària estigui finançada amb com a mínim un 25% del pressupost sanitari.

Inicialment l’aturada s’havia convocat només en aquells centres dependents directament de l’Institut Català de la Salut (ICS) però, finalment, també s’ha fet extensible als serveis públics externalitzats. Per això, tots els CAPs de Sant Cugat així com el seu hospital públic de referència s’han vist afectats per la convocatòria.

Suport de la Plataforma de Pensionistes

A Sant Cugat no hi ha hagut cap acció directa dels metges però sí n’ha fet una la Plataforma de Pensionistes que, aprofitant la concentració que cada dilluns fa al davant de l’Ajuntament, ha recorregut els carrers del centre de la ciutat fins arribar al CAP Sant Cugat del carrer de la Mina. La marxa ha transcorregut sense incidents i sota l’atenta mirada d’alguns dels vianants. Els participants han cridat càntics a favor de les pensions i de la millora de l’atenció primària.

Per començar i tancar la reivindicació, s’ha fet lectura d’un manifest de suport a la vaga: “La Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat vol donar suport a la lluita dels i les nostres professionals sanitàries, i alhora recordar que moltes de les seves reivindicacions també són nostresˮ. Amb peticions per reduir les llistes d’espera, tenir substitucions a les vacances i baixes i recuperar el personal previ a les retallades, entre d’altres, el col·lectiu crida per “una atenció primària potent i de qualitat, que sigui garant d’equitat i universalitat al conjunt de l’atenció primàriaˮ.

 

Josep Maria Bové, coordinador de la Plataforma, explica que si bé és cert que moltes de les reivindicacions de la vaga i del recull de propostes del propi col·lectiu no depenen de l’Ajuntament, el seu interlocutor habitual, és important mostrar suport i instar els ens locals a demanar accions al Departament de Salut. Diu que es mantenen les trobades amb el govern i que, de cara a les municipals, no descarten participar en cap acte polític si són convidats sempre que serveixi per donar a conèixer les seves reivindicacions a les diferents candidatures sense donar suport a cap.

Notícies relacionades