Sant Cugat es tenyeix de morat pel 25N

Foto: Arran Sant Cugat

Ja fa unes poques setmanes que notícies, articles, posicionaments polítics i actes han anat acollint el rebuig a la violència de gènere. Com cada any el 25 de novembre, dia contra la violència vers les dones, i els dies que l’envolten esdevenen temps de conscienciació d’un problema que la resta de l’any tot just es tracta amb números. Però darrere de cada número –ja sigui de dones assassinades, de denúncies, d’ateses...– hi ha una història i, sobretot, molts altres casos en què els homes segueixen exercint els seus privilegis com a gènere suposadament fort en un sistema d’opressió que relega les dones als treballs de cura, a més dificultats per arribar a llocs de direcció al món empresarial, a ser posades en dubte per la forma de vestir, a estar controlades per les seves parelles... i, en el pitjor dels casos, a ser assassinades per la seva condició de gènere.

La ciutat es tenyeix de morat pel 25N. Durant tot el matí la plaça d’Octavià acull la jornada Contra la violència masclista ACTUA organitzada pel servei municipal d’atenció a la dona, DonaInformació, amb mostra d’entitats, conta contes, tallers i jocs per la igualtat i un concert a càrrec de Les Pasquines. Al mig de les activitats també hi haurà torn per a la reivindicació des de fora del consistori. A tres quarts d’una hi haurà una performance d’Hora Bruixa, el col·lectiu feminista i revolucionari de la ciutat, que a les set de la tarda crida a acudir a la mateixa plaça amb espelmes per denunciar l’assassinat de totes les dones que han trobat el pitjor dels finals per, simplement, ser dones, 8 a Catalunya en el que va d’any segons les dades oficials.

La nit anterior a Terrassa Vallès Feminista ha fet una marxa de torxes no mixta, a la qual s’ha sumat el col·lectiu santcugatenc, per denunciar els casos de violència de gènere. També Hora Bruixa va organitzar dimecres passat una xerrada i debat sobre les dinàmiques tòxiques en les relacions a través d’escenes cinematogràfiques. Alhora, Arran va omplir dijous el centre de la ciutat amb cartells amb els noms de les 23 dones víctimes de feminicidis que hi ha hagut enguany als Països Catalans. El Comitè de Defensa de la República (CDR) també se suma a la reivindicació feminista amb una xerrada sobre com construir una república lliure de violències masclistes, diumenge a dos quarts de 12 a la plaça Pep Ventura.

A més, dimarts vinent DonaInformació donarà a conèixer les dades de la violència masclista a Sant Cugat durant aquest any en l’informe que presenta anualment coincidint amb la diada contra la violència de gènere i que inclou les denúncies i atencions fetes a nivell municipal. L’any passat ja es va advertir de les conductes dels joves que, tot i a priori estar més conscienciats pel que fa a la violència física, desenvolupen amb més força altres formes de poder, com ara el control de parella a través de les noves tecnologies. Aquesta preocupació segueix ben latent com es va demostrar la setmana passada en la taula rodona organitzada pels Amics de la UNESCO en què quatre expertes en l’àmbit van aportar el seu punt de vista al debat.

Notícies relacionades