Sant Cugat commemora el 25N amb 145 dones ateses pel SIAD durant el 2020

Foto: Jordi Pascual

Un programa d’activitats organitzades per entitats i per l’Ajuntament i la campanya El masclisme mata: barrem-li el pas portada a nous suports, com 13 camions d’escombraries (on s’ha adaptat el lema perquè conti: “Aquí dins hi posem les violències masclistes”). Sant Cugat prepara la commemoració del dia internacional contra la violència masclista, el 25N, limitat per la COVID-19 però amb el mateix esperit que sempre, conscient també que aquest any la violència s’ha incrementat.

Durant el que va de 2020 el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) ha atès un total de 145 dones, 68 de les quals per violència masclista tant en l’àmbit de la parella com el familiar i el laboral (un 21,5% més que al 2019). El conjunt del servei ha incrementat les atencions en un 35% respecte al mateix període de l’any anterior. Es tracta d’unes xifres que durant les properes setmanes l’Ajuntament ampliarà i donarà amb més detall.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, ho ha explicat en una roda de premsa aquest dimarts. Ha posat èmfasi en la dificultat afegida que ha suposat el confinament, moment en què les víctimes restaven a casa amb els agressors. Per això el consistori i altres administracions van activar recursos d’atenció telemàtica anònims així com una incipient xarxa d’alertadors. Noestàssola, entitat de supervivents a la violència masclista, també va impulsar una campanya per animar a denunciar els casos de violència masclista en el marc de l’estat d’alarma.

Com ja va explicar elCugatenc en un reportatge, la denúncia i l’atenció a les comissaries es va dificultar per la COVID-19. Alhora l’increment de casos durant el confinament ha estat arreu. “Abans del confinament teníem aproximadament una consulta setmanal sobre violència masclista i amb la pandèmia, amb atenció telefònica, n’han passat a ser tres”, va explicar llavors Emma Prat, advocada de l’associació Dona i Drets que presta el servei d’atenció jurídica del SIAD, cada dijous de 15:30 a 17:30h (cita prèvia: 93 565 70 00) a Casa Mònaco.

Precisament el seu servei es troba afectat per l’obligació de licitar els contractes menors recurrents. Segons expliquen fonts de la institució, ja s’han iniciat els tràmits per licitar un contracte per lots que incorporarà l’assessorament jurídic però també el servei d’atenció integral LGTBI així com l’atenció psicològica a les víctimes. Havent iniciat el procés, la intervenció i secretaria municipal permeten renovar els contractes menors fins que s’adjudiqui el paquet complet amb un concurs de lliure concurrència.

Una altra de les novetats de l’àmbit és l’actualització del Protocol de l’Abordatge de la Violència en l’Àmbit de la Parella que, segons Gibert, passa a tenir tres novetats: l’actualització dels serveis existents, la introducció de principis orientadors i la concreció del seguiment de les víctimes. Així mateix, la tinenta d’alcaldia diu que es comencen els treballs per elaborar un nou Pla d’Igualtat ja que el vigent, aprovat al maig del 2018, estarà operatiu fins al 2021 i, per tant, cal elaborar el següent.

Un dels afers pendents de l’àrea política de Gibert és aconseguir uns pressupostos municipals amb perspectiva de gènere que vagin més enllà de l’anàlisi de l’escletxa salarial que es va incorporar per primer cop als comptes del 2019 però sense poder-se considerar un pressupost amb perspectiva de gènere global. Gibert ja va advertir l’any passat que seria impossible aconseguir l’objectiu final al 2020 i enguany referma la mirada: “Tenir uns pressupostos amb perspectiva de gènere suposa que els tècnics de tots els departaments tenen en compte la mirada de gènere de les polítiques que apliquen. Començarem la formació en tres departaments però som conscients que serà molt difícil acabar el mandat amb la formació a totes les àrees”.

Activitats del 25N

El 25 de novembre a les 12 hores al davant de l’Ajuntament es farà una concentració amb lectura de manifest a mode d’acte institucional pel 25N. Aquest és l’acte central d’un seguit de propostes en el marc del dia contra la violència masclista. La primera de les activitats ja ha començat. Es tracta de l’exposició Silencis. Les filles del masclisme, de Susana Malagon. L’artista ha explicat en la roda de premsa que es tracta de recollit la història de dones grans de Mollet que van compartir activitats amb ella per tal d’explicar-los les seves vivències en una societat patriarcal. Amb fotografies dins de draps, per simbolitzar la seva submissió a la cuina, Malagon defensa que els seus testimonis són una mostra de llibertat d’expressió, d’autoestima i empoderament: “Quan fan la mirada enrere, canviarien moltes coses”.

El program preveu nou activitats, tres exposicions i quatre accions educatives en centres i bilbioteques. Hi participen entitats com Noestàssola (amb una xerrada sobre la culpa), l’Ateneu (amb una xerrada sobre art i sororitat de la mà de FirArt, una exposició i un concert), la Fundació Sorli (amb una xerrada sobre violència masclista a l’empresa), la Universitat Internacional de la Pau (amb la presentació del llibre Allí abajo de las mujeres) i Refugees Welcome (amb una xerrada sobre la vulneració de drets de les dones desplaçades). La majoria de les activitats tenen format digital. Pots veure el programa complet aquí.

A la roda de premsa de presentació del programa han intervingut a través d’un vídeo representants d’algunes de les entitats. Maribel Guillamón, de Noestàssola, ha explicat que, a banda de l’activitat recollida al programa, també han col·laborat amb Pep Codó, que ha musicat poemes de víctimes de violència masclista. Brisa Luque, de Refugees Welcome, ha explicat la doble vulnerabilitat que sofreixen les dones refugiades. Berta Canals, de la Fundació Sorli, ha explicat que les empreses poden aplicar mesures per evitar la reproducció de violències masclistes en el marc laboral. Totes elles coincideixen a dir que l’acció contra la violència masclista no s’ha de limitar només al 25N.

Notícies relacionades