Residències: desinfeccions periòdiques a mode de neteja a fons i sense trasllats a hotels i mútues

Fotos: Ajuntament de Sant Cugat

A data 5 d’abril a les 15 residències santcugatenques, la majoria d’elles de gent gran tot i que també incloent d’altres tipus com les de persones amb discapacitat, s’havien registrat 33 morts per COVID-19. Cal tenir en compte que, segons ha pogut saber elCugatenc, hi havia prop de dues desenes de morts més, algunes de les quals podrien estar relacionades amb el coronavirus tot i que sumant-se a altres patologies prèvies. Així mateix, hi havia 123 residents en aïllament sumant els casos positius i els aïllaments preventius.

Les xifres, que canvien cada poques hores, evidencien la vulnerabilitat de les residències, especialment les de gent gran. És per això que l’Ajuntament, explica la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, manté un contacte diari amb tots els centres residencials i especialment amb els tres que més necessitats han presentat, segons ha pogut saber aquest diari. “Preferim no donar dades de cada residència ni especificar quines tenen més problemes perquè pot semblar que culpabilitzem algúˮ, explica la tinenta d’alcaldia, “tothom està treballant molt i nosaltres els hi aportem el que podem com ara càtering en centres on s’ha hagut de tancar la cuina o un reforç en la neteja i les desinfeccionsˮ.

Una desinfecció a mode de neteja a fons

Passat el debat sobre qui havia d’intervenir en la desinfecció de les residències de Sant Cugat i amb el compromís de la Generalitat de fer algun suport als municipis que ho necessitessin, finalment ha estat l’Ajuntament qui, amb recursos propis, ha procedit a la desinfecció dels centres santcugatencs. Tal com va explicar el divendres passat la regidora de Ciutadania i Salut, Gemma Aristoy, ha estat el consistori, en coordinació amb el CAP i amb l’empresa Anticimex, qui ha procedit a les desinfeccions de tots els centres que no les podien assumir amb recursos propis.

“La desinfecció s'ha de prioritzar on hi ha hagut casos i possibles casos però és flexible i, si cal, es repetiràˮ, va dir Aristoy. El dilluns passat, quan havien d’acabar-se les desinfeccions, l’alcaldessa, Mireia Ingla, va aprofitar la declaració amb què va fer públiques les dades d’afectació de la COVID-19 a les residències per anunciar que les desinfeccions passarien a ser setmanals. Paral·lelament va dir que l’Ajuntament ha posat en marxa un suport logístic a les direccions dels centres per fer trasllat de les peticions a la Generalitat.

El tipus d’actuació, segons Gibert, és una neteja a consciència amb els productes adequats. “Pel que ens expliquen els experts, no es tracta tant d’utilitzar uns productes determinats com de fer una neteja més exhaustiva i de manera recurrentˮ, explica la tinenta d’alcaldia, que reconeix que ni abans ni després de l’actuació s’amplien les mesures d’aïllament més enllà de les que ja s’hi apliquen, “ara als centres, seguint els protocols de la Generalitat, s’aïllen les persones diagnosticades i preventivament les que tenen símptomesˮ.

Reconeix que garantir l’aïllament en les residències més petites és molt difícil i que, davant d’aquesta evidència, el Departament de Salut té previst un protocol d’actuació si no es pot fer un aïllament en condicions. Paral·lelament l’Ajuntament mantindrà les desinfeccions periòdiques adaptant-se a les demandes de les residències i també tenint en compte si disposen de recursos propis per actuar. La tinenta d’alcaldia també preveu que durant aquesta setmana i la vinent es podran fer tests per detectar la COVID-19 a totes les persones que viuen a residències.

Sense trasllats a altres serveis residencials o mèdics

Per ara, com ja va explicar aquest diari la setmana passada, no s’ha produït cap trasllat de persones grans sanes de residències a hotels de la ciutat. El Departaments de Treball, Afers Socials i Famílies ha comunicat formalment a l’Ajuntament que fa marxa enrere de moment en la proposta que havien anunciat que començaria a aplicar-se el darrer cap de setmana de març. Davant el canvi de criteri, Gibert ha enviat una carta a totes les residències de la ciutat per comunicar la decisió.

Segons la tinenta d’alcaldia, l’argumentari de la Generalitat és que es tractava d’un operatiu complex ja que o només es traslladaven persones amb molta autonomia o també calia destinar-hi personal per assistir-les. “Ho han posat en una balança i han valorat que, per ara, era preferible no fer aquest esforçˮ, explica Gibert, “l’Ajuntament havia d’encarregar-se de la logística de contactar amb els hotels, informar els treballadors i facilitar el càtering, feines que ja hem fet i podem reactivar si es decideix començar a aplicar la mesura més endavantˮ.

Quan aquest diari va preguntar sobre el trasllat de residents en una roda de premsa del Departament celebrada la setmana passada, l’administració catalana va respondre que calia prioritzar l’atenció de les persones malaltes i que per això ja a Barcelona i properament a altres indrets de Catalunya començarien a haver trasllats de persones malaltes de residències a clíniques de mútues de treball, on l’atenció és més àgil perquè són centres medicalitzats. Gibert diu que hores d’ara tampoc s’ha fet cap acció en aquesta línia a la ciutat.

Suports complicats des de les administracions locals

Les residències són competència de la Generalitat i per això tant l’Ajuntament com l’EMD de Valldoreix treballen a remolc dels Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies. Gibert explica que fins ara han pogut facilitar tot el material que han comprat i recollit de donatius i aportacions de la Diputació: “És cert que hi va haver dies crítics però ara tothom està servit, el que no vol dir que hi hagi necessitats puntualsˮ.

L’Ajuntament ha anat comunicant diversos repartiments de material i el dia 1 també va anunciar que els 150 quits de tests ràpids de COVID-19 que havia facilitat la Diputació es posaven a disposició del CAP Sant Cugat per fer-los servir en residències. Alhora, l’EMD ha repartit part dels materials rebuts per la Diputació i per donacions entre les residències, com aquest dimarts amb 150 mascaretes d’un sol ús, 10 ulleres protectores, 10 envasos de gel hidroalcohòlic, 600 guants de vinil, 20 mascaretes FFP2 i 40 granotes de protecció.

Són aportacions que se sumen a les que fa la Generalitat directament a cada centre. Segons va explicar ahir l'Ajuntament en un comunicat, la Generalitat ha repartit des de la setmana passada 2.611 mascaretes FFP2, 2.561 mascaretes quirúrgiques, 1.362 bates, 533 davantals, 1.250 guants, 806 ulleres i 198 pantalles. Pel que fa l’Ajuntament, entre dilluns i ahir s’han repartit 4.800 guants, 100 pots de gel desinfectant (500 ml), 400 mascaretes, 550 mascaretes quirúrgiques, 200 pantalles i 15 bates. 

Elena Degollada, vocal de Gent Gran a Valldoreix, explica que cada dia es mantenen en contacte amb les residències valldoreixenques per saber el nombre d’aïllaments, casos confirmats i defuncions i poder prestar suport en conseqüència. “Com no tenim la competència, el suport més gran que podem fer és de material i fer seguiment de si els cal més personal per demanar suportˮ, explica la vocal, “també instem els centres a mantenir informades les famílies; volem que els expliquin els casos i les morts perquè han de saber la situació en què es troba la residència on viuen els seus familiarsˮ.

Tot i que aquest diari té constància que hi ha desenes de professionals de baixa i en aïllament, Gibert prefereix no donar la xifra exacta per evitar estigmatitzar la seva feina: “Igualment és molt difícil fer una foto fixa perquè cada dia canvien les dadesˮ. Ara per ara, assegura, no hi ha cap mancança específica de personal que, en cas d’existir, s’hauria de fer front amb recursos de les pròpies residències –en el cas de les privades– i de la Generalitat.

Si s’arribés al punt d’una necessitat tan gran que només amb la Generalitat no es pogués afrontar, la tinenta d’alcaldia diu que l’Ajuntament també hi actuaria: “A nivell de personal el que hem pogut aportar de moment és garantir llocs de descans per a aquells treballadors que prefereixen no tornar a casa o que directament no ho poden fer perquè viuen amb persones vulnerablesˮ. També depèn de l’Ajuntament la desinfecció dels accessos, que es fa amb la brigada que també s’encarrega de la desinfecció dels espais públics i el mobiliari urbà.

Notícies relacionades