Renúncia del Síndic de Greuges: Què ha passat i com afecta la institució?

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual (arxiu)

El Ple ordinari de gener, celebrat aquest dilluns, va aprovar un acord entre l’Ajuntament i l’actual Síndic de Greuges local, Ramon Palacio, després de la renúncia d’aquest. L’objectiu de l’acord és que l’oficina mantingui l’activitat mentre no s’hagi nomenat la persona que substituirà Palacio al capdavant de la institució. Però la renúncia del Síndic és a contracor ja que la seva intenció era esgotar el mandat de cinc anys pel qual va ser nomenat al 2017.

La incompatibilitat de rebre la seva pensió de jubilació amb un salari com a Síndic i les mirades diferents del govern i Palacio per solucionar aquesta situació han estat claus per a la seva renúncia. Com s’ha arribat a aquesta decisió? I, mentre no hi hagi un nou Síndic, com treballarà Palacio i les dues treballadores de l’oficina?

Mirades diferents per a una renúncia

Palacio es va jubilar professionalment al juny, esperant que, com havia fet el seu predecessor, Jaume Clavell, pogués compaginar dues remuneracions: mitja pensió i mitja jornada com a Síndic. De fet, fins llavors treballava a mitja jornada amb una remuneració de 2.025 euros bruts al mes. Però després de múltiples intents, la Seguretat Social no va permetre aquest pas ja que suposaria cobrar dues remuneracions des del sector públic, sent la pensió una d’elles. Segons diu, no va rebre cap suport de l’Ajuntament per negociar la comptabilitat amb la Seguretat Social.

El Síndic explica que quan va ser nomenat no s’esperava la impossibilitat de compaginar la retribució i la pensió ja que això suposa un canvi respecte a Clavell però, davant la modificació normativa, calia buscar una alternativa. D’aquesta manera, va comunicar la seva jubilació a l’Ajuntament via instància el mateix mes de juny. Amb aquesta, el consistori li va pagar el darrer salari i la liquidació. Des d’aquell mes Palacio no ha percebut cap tipus de remuneració per la realització de la seva activitat com a Síndic de Greuges local. Paral·lelament el Síndic i l’Ajuntament van negociar la manera de mantenir el càrrec.

Sobre la taula van aparèixer dues opcions. D’una banda, que es mantingués al càrrec sense percebre cap tipus de remuneració –i, per tant, cobrant només la pensió–, una possibilitat que Palacio va rebutjar perquè suposava no tenir cap tipus de vinculació administrativa amb l’Ajuntament, només el compromís polític del nomenament del 2017. D’altra, que retardés la jubilació i passés a cobrar un 75% del salari d’un regidor de govern, és a dir, 2.961,36 euros bruts mensuals en 12 pagues. Palacio també va rebutjar aquesta possibilitat perquè suposava una quantitat lleugerament inferior a la pensió. Explica que no ho va fer per una motivació econòmica sinó perquè no veu raonable que el manteniment al càrrec suposi haver de renunciar a una part de la retribució.

El Síndic considera que el principal problema d’aquest debat és que la retribució del càrrec no està lligada a cap sou de referència. Segons diu, precisament aquesta és una petició que ha reiterat diverses vegades durant el seu mandat. Proposava prendre el sou d’un regidor com a referència i aplicar un percentatge –del 100% com passa a municipis com Sabadell, Terrassa o Barcelona o inferior– per definir la retribució que ha de percebre el Síndic.

La proposta de cobrar el 75% del que percep un regidor ha arribat com a resposta a la seva jubilació i per això considera que es fa tard. A més, la tinenta d’alcaldia de Bon Govern i Transparència, Lourdes Llorente, va explicar en la roda de premsa prèvia al Ple que els números d’atencions no justifiquen que el Síndic cobrés una dedicació exclusiva.

En conseqüència no hi ha cap solució acceptada per les dues bandes i, davant d’aquesta situació, el Síndic va presentar la seva renúncia, permetent així que el govern iniciï un procés de selecció d’una nova persona. Per evitar una aturada de l’oficina, l’acord aprovat aquest dilluns preveu que Palacio es mantingui al càrrec cobrant la pensió i dietes compatibles amb aquesta fins que es nomeni qui el succeirà.

El govern desestima mantenir les dietes la resta del mandat

El Síndic passarà a percebre dietes per les assistències a les funcions pròpies del càrrec (150€ per assistència al Ple, 40€ per assistència a la Junta de Portaveus, 35€ per assistència a l’oficina del Síndic presencial o telemàtica, 40€ per reunions amb entitats o associacions, 50€ per assistència a òrgans col·legiats de fora del municipi i sense determinar els altres possibles desplaçaments) amb el Sou Mínim Interprofessional (SMI) com a topall ja que és el límit permès per compaginar la pensió amb el cobrament de dietes. També percebrà les quantitats corresponents als mesos en què no ha rebut cap tipus de remuneració.

En conseqüència, buscant com afrontar la transitorietat, el govern i Palacio han arribat a un acord que es podria allargar la resta del mandat del Síndic, que acabarà a l’octubre del 2022. De fet, Palacio diu que la majoria de Síndics locals de Catalunya no tenen un sou fix sinó que desenvolupen la seva tasca mitjançant dietes. Però Llorente rebutja que Palacio es mantingui al càrrec d’aquesta manera ja que diu que suposaria fer un acord a mida d’una persona: “No és una fórmula contemplada al protocol. Si aquesta opció hagués existit quan vam nomenar Palacio, potser hauríem tingut més candidats”. El Síndic, però, no entén per què no s’opta per mantenir les dietes fins que acabi el seu mandat.

Palacio explica que la seva voluntat era continuar al càrrec però que ha decidit presentar la renúncia per no dificultar les decisions polítiques municipals. Entén que la mirada del govern municipal sobre la institució no és compatible amb la seva situació personal i diu que, per no deixar l’oficina desatesa mentre no hi hagi una nova persona al càrrec, mantindrà la seva activitat com fins ara. La tinenta d’alcaldia encara no ha concretat el temps que portarà el procés de nomenament.

Queda clar, però, que la renúncia de Palacio és a contracor. Així ho va dir Cristina Paraira, regidora de Junts per Sant Cugat, al Ple del dilluns, tot agraint la feina feta durant els tres anys que porta al càrrec. La regidora també va recordar que Clavell va poder compatibilitzar la jubilació amb el càrrec i que Palacio s’ha trobat mig any en fals. L’acord es va aprovar amb l’abstenció de l’oposició en bloc.

Pendents de renovar el reglament i el protocol

Davant la necessitat d’actualitzar el reglament i el protocol, i en conseqüència la carta de serveis que el Síndic presta a la ciutadania, Palacio va presentar al maig una proposta per iniciar els treballs. Es tractava d’ajustar els documents per clarificar els terminis i introduir algunes de les millores que ha incorporat la institució durant els darrers anys: atenció per correu electrònic, descentralització, possibilitat de reunions telemàtiques, el nou programa de gestió d’expedients... Aquests documents són importants ja que estipulen el nomenament, les funcions, les eines i la relació amb l’Ajuntament.

Vuit mesos més tard de la primera proposta, encara no s’ha entomat aquest treball. Segons Llorente, no és el moment d’actualitzar-los perquè hi ha altres prioritats: des de la gestió de la pandèmia fins a la recerca d’un nou Síndic passant per altres comissions en marxa. La tinenta d’alcaldia ho prioritza així perquè diu que, tot i que el protocol serveix per marcar el funcionament diari, s’han pogut ajustar perquè l’oficina funcionés amb normalitat. Palacio considera, però, que en el procés de recerca d’un nou Síndic aquests documents són més importants que mai ja que marquen les atribucions del càrrec: “És important que estiguin llestos abans del nomenament”.

Una convocatòria oberta per nomenar el nou Síndic

Llorente explica que el govern treballa en una convocatòria oberta per elegir el nou Síndic de Greuges local, un procediment que encara no han estipulat com serà. La tinenta d’alcaldia diu que els agradaria poder escollir entre més d’un perfil d’entre els proposats pels grups polítics i per altres actors de la ciutat. Hores d’ara no s’ha concretat el mecanisme ni el termini d’aquesta proposta.

També des de fora del Ple, Sant Cugat en Comú ha demanat que el nomenament sigui mitjançant una convocatòria oberta amb la implicació de les entitats veïnals i de la ciutadania. Alhora proposen canviar el nom de la institució per Sindicatura de Greuges, fomentant així un llenguatge inclusiu. Tots dos canvis, apunten, s’haurien de fer mitjançant la modificació del reglament. Els Comuns apunten també a garantir l’equip humà i el pressupost suficients perquè el Síndic pugui desenvolupar les seves funcions.

Palacio, tres anys al càrrec

A l’octubre passat, Palacio va complir tres anys com a Síndic de Greuges. Va ser nomenat al 2017. En primera votació va tenir els suports de PDECAT-Demòcrates, del PSC i del regidor no adscrit Dimitri Defranc, sense arribat a la majoria de tres cinquenes parts del Ple. En la segona votació, quan només calia majoria absoluta, també va rebre el suport d’ERC-MES i ICV-EUiA, a més de l’abstenció de la CUP-PC. Només Ciutadans i el PP van votar-hi en contra.

Des de llavors no només ha incrementat les atencions sinó que ha impulsat iniciatives d’ofici, ha tancat un acord amb Sorea per les reclamacions per l’abastament d’aigua, ha impulsat les Jornades del Síndic (sobre drets dels infants, de les persones migrants i atenció psicològica), ha descentralitzat la seva atenció, ha arribat a un acord amb el SOC per tramitar queixes pels retards en els ERTOs i ha hagut d’adaptar la seva atenció a la pandèmia, amb reunions telemàtiques pel tancament de l’oficina durant el confinament estricte iniciat al març del 2020.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article