Publicitat

Acusat d’atemptar contra l’Estat Grec per fer arribar aigua als camps de refugiats

El camp de refugiats de Hara. Fotos: Francesc Colom. 

Per molt estrany que sembli, ajudar amb bona voluntat i amb la finalitat d’apoderar a la gent a vegades surt car. Francesc Colom, voluntari santcugatenc al camp d’Eko i Hara, va ser detingut per manipular una canonada d’aigua pública amb l’objectiu de fer arribar aquest bé al camp de refugiats d’Hara. Colom, i el company que el va ajudar a fer la junció de canonades van passar la nit al calabós i ara estan en llibertat amb càrrecs. Els acusen d’haver perjudicat l’Estat Grec, per haver manipulat una canonada pública.

“Ens vam sentir una mica Robin Hood i vam fer una junció de canonades d’aigua per millorar la vida i la higiene de la gent que estava al camp”, explica Colom. La modificació de la canonada es va fer de nit, però l’estratègia no va sortir bé i la policia els va enxampar. El mateix Colom indica que la maniobra estava ben feta i tenia com a objectiu fer arribar aigua corrent al camp, ja que si no s’havia d’anar a buscar amb garrafes a uns quants quilòmetres de distància.  

Malgrat les bones intencions, l’autoritat grega els va emmanillar i els va portar a la comissaria més propera. Allà hi van passar tota la nit empresonats i l’endemà  van declarar davant del jutge d’instrucció i van ser posats en llibertat amb càrrecs. Ara els dos estan pendents del litigi. “No és un judici penal molt bèstia, segurament haurem de pagar una multa i no passarà res més”, aclareix Colom.

Per molt inversemblant que pugui semblar aquesta situació va passar i és un fet veraç.  Francesc Colom és militant de la CUP i forma part del grup de treball de refugiats d’aquest partit i també és membre de l’Assemblea de Voluntaris per als Refugiats de Sant Cugat. Immers en aquestes dues organitzacions i percebent el que viuen els refugiats quan es troben a les fronteres gregues, va decidir traslladar-se al camp d’Eko i un cop allà també va visitar el camp d'Hara, on va ser detingut.

Eko era un camp de refugiats que agrupava 1.800 sirians i que funcionava de manera independent a les institucions, de manera autogestionada. “Van aconseguir crear una societat força ideal, dins de la desgràcia”, apunta Colom. El camp tenia una escola pròpia, cuina, espai pels nens petits i dones i tots els espais estaven molt nets. “És la mínima dignitat perquè els refugiats siguin tractats com a persones mentre passen les setmanes sense saber quin serà el seu futur”, argumenta el voluntari santcugatenc.

Aquesta era l'escola que tenia el ja desmantellat camp d'Eko, situat a la frontera entre Grècia i Macedònia. 

Malgrat aquest bon funcionament, el passat 13 de maig, després de 3 mesos de funcionament, la policia grega va iniciar el desallotjament del camp que se situava al costat de la benzinera Eko, de la qual n’obtenia el nom. Ara els 1.800 refugiats han estat traslladats a naus industrials, amb molt pocs serveis i amb unes temperatures molt elevades. “Els camps militars tenen controlada a la gent i no deixen entrar voluntaris”, crítica Colom que insisteix que la situació actual és molt pitjor que l’anterior.

L’estada al camp

La situació dels refugiats és molt angoixant. No saben quins són els passos a seguir. “La majoria de persones que ha arribat fins a la frontera són famílies amb diners, i tranquil·lament podrien comprar bitllets d’avió, però la negació dels governs europeus ho impedeix”, explica Colom.  En aquest mateix sentit, la situació al camp d’Eko era molt precària malgrat crear unes sinèrgies positives i autogestionades.  

De fet, a causa de la dificultat i la incapacitat d’Europa d’abordar un pla que funcioni, moltes famílies negocien l’entrada al continent a través de les màfies que trafiquen amb les persones que ho demanen. Per assegurar que cobraran, la màfia fa quedar un membre de la família al camp de refugiats que es traslladarà amb la següent tongada. “És una situació d’una violència molt gran i molt vergonyosa”, sentencia Colom. 

Notícies relacionades