Prop de 100 persones es concentren en defensa de la Casa Buenos Aires de Vallvidrera

Foto: Jordi Pascual

Seguint la crida a la solidaritat amb el projecte autogestionat de la Casa Buenos Aires de Vallvidrera, prop de 100 persones s’han concentrat aquest dissabte per la tarda a la plaça de l’1 d’octubre, amb una convocatòria promoguda a Sant Cugat per col·lectius anticapitalistes com Arran. La mobilització ha arribat després que el passat 28 d’octubre es produís el desallotjament instat per una ordre de desallotjament dels Pares Paüls, que pretenen fer un hotel de luxe a la casa modernista.

En el manifest que s’ha llegit a la concentració s’ha criticat l’actuació dels Mossos per “defensar els interessos dels rics enfront els projectes comunitaris i del poble”: “Mentre ells feien sopars de 150 persones en plena pandèmia de COVID-19, ahir desnonaren una família amb tres menors a Ciutat Meridiana una hora abans del toc de queda”.

Els convocants denuncien que durant el darrer mes s’han registrat més de 500 desnonaments, una situació que temen que puga anar a més tenint en compte la crisi social i econòmica agreujada per la pandèmia: “De nou estem veient com els seus interessos passen per davant les nostres vides. En segueixen obligant a anar a treballar i a pagar els lloguers”. Amb el manifest, han cridat a l’organització i a aturar tots els desnonaments que puguin venir.

La protesta ha consistit en una concentració amb distància entre els manifestants en què s’han desplegat dues pancartes amb les lemes “la Buenos Aires es defensa” i “Casa Buenos Aires ni privada ni estatal. Autogestió comunal”. Un cop llegit el manifest, els manifestants han encès dues bengales i han desplegat una tercera pancarta a la muralla del Monestir: “Sant Cugat amb la Buenos Aires”. S’han escoltats càntics com “la Buenos Aires es queda a Vallvidrera” i “anticapitalistes”.

El projecte de la Buenos Aires i el desallotjament

L’edifici, construït el 1886 per acollir-hi un hotel i reformat el 1910, va ser ocupat al 2019 després de set anys d’abandonament. Així naixia el projecte de la Casa Buenos Aires, un espai veïnal de torbada on no només s’han fet xerrades i activitats diverses sinó també ha servit per posar en valor un patrimoni modernista no catalogat. El projecte s’ha guanyat així un espai en l’imaginari col·lectiu de Vallvidrera i de Collserola, teixint vincles amb altres projectes socials i centres ocupats.

El dimarts passat ERC, Junts per Catalunya, Catalunya en Comú i la CUP van comparèixer al Parlament, amb el grup de suport a la Casa Buenos Aires, per demanar l’aturada del desallotjament instat pels Pares Paüls i instant a l’Ajuntament i a la Generalitat a mediar en el conflicte. Mesos enrere l’Ajuntament de Barcelona va arribar a proposar l’expropiació de l’edifici per fer-hi habitatge per a gent gran. Tal com va explicar el diari cooperatiu de Sarrià-Sant Gervasi El Jardí, aquesta feta no va impedir que el dimecres els Mossos d’Esquadra acudissin per fer efectiu el desnonament.

Segons el diari, els agents de la policia autonòmica van accedir a l’edifici al les 11:15 del matí, impedint així que el veïnat s’hi concentrés a l’accés. La crida d’auxili va rebre un ampli suport, amb més de 100 persones, que no van poder evitar l’acció dels Mossos d’Esquadra, amb un desplegament de 20 furgons. La concentració a la plaça de Vallvidrera va ser resposta amb càrregues policials.

Per la tarda es va fer una concentració de suport amb prop de 500 persones, que també va tenir un ampli desplegament policial a l’entorn de la Casa Buenos Aires. De nou, segons el minut a minut d’El Jardí, hi va haver càrregues que no van impedir que quasi a les vuit del vespre s’ocupés de nou l’habitatge. La informació és menys precisa des de llavors perquè els Mossos d’Esquadra van obligar la premsa a abandonar l’immoble. Després de resistir, a dos quarts de 10 els ocupants es van retrobar amb els manifestants, fent-se efectiu el desallotjament, que suposa deixar sense espai projectes com la cooperativa de consum Can Pujades.

Notícies relacionades