Una generació perduda com a conseqüència dels conflictes armats

Fotografies: Anna Poquet

“Sant Cugat creu en el valor de la pau” amb aquestes paraules Susanna Pellicer, tinenta d'alcalde de Ciutadania i Benestar, començava la presentació de la 31ª edició del curs d’estiu de la UNIPAU per mitjà de conferències enfocades a reflexionar sobre les conseqüències dels conflictes armats. Pellicer ha parlat de la implicació de la ciutat en la cultura de la pau i del deure que han d’assumir totes les administracions democràtiques per tal de promocionar-la.

La conferència inaugural havia de ser impartida per Maryan Al-Khawaja, activista defensora dels drets humans de Bahrain i exiliada a Dinamarca, però el president de l’entitat, Arcadi Oliveres, ha explicat que, per raons de seguretat ha hagut de cancel·lar el viatge. En el seu lloc, Jaume Castro, responsable de la comunitat de Sant Egidi, parla de les vies segures pels refugiats.

Una comunitat coneguda internacionalment pel treball que porta a terme i que té com a objectiu, aconseguir la pau en els més de 70 països en els que està present. Castro assenyala que aquest col·lectiu “s’ha convertit en una fraternitat de comunitats”, ja que, Sant Egidi coneix, de manera personal, la realitat de moltes persones que pateixen pel drama de la guerra.

“En el món circula molta violència” i és que Castro assegura que, actualment hi ha un total de 26 conflictes oberts o congelats a tot el món, però no només això, sinó que al voltant de cada guerra i conflicte, es crea més violència, per totes les persones que moren de  gana, les malalties que pateixen com a conseqüència de la guerra, les morts per la fugida, els refugiats, etc. la guerra sempre deixa un rastre de conseqüències terribles i constants.

La comunitat de Sant Egidi ha viscut, des del seu inici, moltes situacions en que la paraula impossible ha estat la més repetida, com per exemple, davant de crisis com la dels refugiats, en que és impossible portar els refugiats de manera segura i legal o del sida, on és impossible portar el tractament a l’Africa. Tot i això, la comunitat treballa per trobar solucions a tots els impossibles i aconseguir la pau mundial, demostrant que no hi ha res pitjor que una guerra.

Tot i que a Barcelona encara que no ha hagut una arribada de refugiats de manera ordenada, la comunitat de Sant Egidi, des de fa tres anys que ja ha acollit a 150 sirians que han vingut a demanar ajuda. Castro explica que la majoria de famílies són de la ciutat de Homs, una ciutat que està a 50km de la frontera amb el Líban i que està totalment destruïda pels constants bombardejos.

La comunitat de Sant Egidi ha posat en marxa un projecte anomenat corredor humanitari que consisteix en un sistema d’ingrés de manera segura al país d’acollida, sense infringir la legislació europea i amb l’objectiu d’evitar els difícils viatges de l’esperança i el patiment de les famílies que volen fugir de manera desesperada i arriscada dels seus països en guerra.

El projecte preveu realitzar 3 corredors, un a Etiòpia, un altre al Marroc i al Líban, aquest últim ja és operatiu gràcies a l’acord que la comunitat de Sant Egidi firma amb el govern italià l’any 2015, en el que el govern es comprometia a emetre, durant dos anys, 1000 visats humanitaris.

Notícies relacionades