La CUP-PC demana en el Ple dir no a les pistoles Taser

Model M26 de pistola Taser. Foto: Militars d'Estats Units. 

Els cupaires demanen en el Ple de juny la prohibició de les pistoles elèctriques anomenades Taser  als cossos policials i als funcionaris encarregats de la custòdia de persones privades de llibertat. La presentació de la moció ve arran d’unes declaracions al mes de febrer per part de la Policia Local, on es contemplava la possibilitat de comprar aquest tipus d’armes.

L’aparell de repressió està considerat com a arma no letal. El seu funcionament consisteix en immobilitzar la persona mitjançant la descàrrega elèctrica que provoca una contracció involuntària i dolorosa que paralitza les habilitats motrius.

Tot i considerar-se no letal, segons un informe d’Amnistia Internacional al 2007, l’ús d’aquesta arma als Estats Units i Canadà va deixar més de 250 morts entre 2001 i 2007. En la moció la CUP-PC també al·lega que l’ús de les Taser no deixa marques i, per tant, pot ser susceptible d’usar-se per infligir tortura. “Tenim suficients informes, de totes dues bandes, per prendre una decisió i fer una aposta per la prevenció”, explica Ramon Piqué, regidor de la CUP-PC. Per totes aquestes raons els anticapitalistes demanen la prohibició de la utilització d’aquestes armes i el compromís de l’Ajuntament de no comprar mai aquest tipus de material.

En relació a la moció, Convergència ja ha presentat una esmena a la totalitat on demana eliminar el paràgraf de la moció on s’indica que la Policia de Sant Cugat ha demanat l’adquisició de les armes. A més, el govern afirma que a curt i mitjà termini no hi ha intenció d’adquirir aquest tipus d’armes.  

Els demòcrates-liberals també reclamen que s’eliminin els tres punts que proposen la prohibició de les Taser perquè siguin substituïts per un nou punt on s’indiqui que s’adoptaran les conclusions a les quals arribi la comissió que actualment està en marxa al Parlament de Catalunya. “El que fa Convergència presentant aquesta esmena és expulsar-se la responsabilitat”, afirma Piqué. A més, la CUP-PC insisteix que no cal esperar la decisió d’instàncies superiors ja que el Ple té suficients elements per decidir què s’ha de fer.

Tal com indiquen els convergents, el Parlament de Catalunya actualment té un grup de treball en marxa per estudiar la possibilitat o no d’adquirir pistoles Taser. En la línia de les esmenes, el govern de Sant Cugat ha preferit no postular-se en relació a aquests afer fins que la comissió del Parlament no presenti les conclusions el proper mes de juliol.

Les Taser a Catalunya

Les pistoles Taser tenen un efecte directe sobre el comportament del cos humà i és una arma elèctrica que es comercialitza des de 1974. A Catalunya no se n’ha documentat mai la seva utilització en el cos del Mossos d’Esquadra però sí que consta que algunes Policies Locals en tenen. Segons un informe del Síndic de Greuges de Catalunya emès al març d’aquest any, els anys 2007 i 2011 la conselleria d’Interior va estudiar la possibilitat d’adquirir pistoles elèctriques però en tots dos casos es va desestimar la utilització d’aquests aparells pel risc que comportava utilitzar-les.

Ara, però, la mort de Benítez l’any 2013 a mans dels Mossos i altres situacions similars han fet canviar la perspectiva d’Interior respecte a l’adquisició de les armes elèctriques. Segons els sindicats policials aquesta arma és idònia per evitar entrar en la lluita cos a cos i, per tant, evitar la perillositat per l’agent i la possible mort de l’agressor. Malgrat aquestes paraules, les organitzacions en favor dels drets i les llibertats de les persones hi estan totalment en contra.

Amb tots aquests elements sobre la taula, caldrà veure què decideix el Ple. De moment, la CUP-PC ja ha indicat que no donarà suport a les esmenes de Convergència i només ICV-EUiA ha mostrat interès per votar a favor de la moció dels cupaires.  

Notícies relacionades