Onades simbòliques per conscienciar-se sobre la situació dels refugiats

Fotografies de Patricia Cirera

La Plaça Octavià es va convertir de forma simbòlica en el mar Mediterrani. Teles blaves onejaven mentre que persones integrants de l’Esbart de Sant Cugat i del públic assistent vestits de negre passaven pel mig. Amb aquesta performance des de Procés Constituent en col·laboració amb l’Esbart i altres col·lectius van voler recordar les persones refugiades i prendre consciència de la situació d’aquestes persones.

Durant la performance es van poder llegir cartells amb xifres de desapareguts, morts, nombre de desplaçats i de bloquejats que hi ha fins ara. Després, Marta Albir, membre de l’Assemblea de Voluntaris per als Refugiats i ballarina de l’Esbart, va llegir un manifest per posar de relleu la situació dels refugiats i incentivar a les persones i polítics a actuar, així també per reivindicar els drets humans. En el manifest que es va llegir en nom de les entitats organitzadores de l’acte solidari, aquestes consideren que és una hipocresia l’actitud d’Europa vers els refugiats.  

El proper divendres 18 es la data límit perquè la Unió Europa i Turquia signin l’anomenat “pacte de la vergonya”. Aquest principi d’acord consta dels següents punts: La UE torna a Turquia tots els refugiats excepte els siris. Per cada siri que admeti la capital turca, a canvi s’allotjarà un siri a la UE des de Turquia. Aquest reallotjament  a la UE serà voluntari i pot comptar, d’entrada, amb el vet d’Hongria. Per tant, això suposa liquidar l’acolliment de 160.000 refugiats que es va anunciar al setembre al que es va comprometre la UE. En aquest pacte tampoc s’aborda la llibertat de premsa de Turquia. Per Turquia aquest pacte suposa accelerar els tràmits per entrar a la Unió Europea i la concessió de visats.

En aquest sentit, Mai Domínguez, membre de l’Assemblea de Voluntaris per als Refugiats de Sant Cugat, afirma que: “Això va de mal en pitjor. Tant parlar de la legalitat i ara es passaran la legalitat pel forro. La Unió Europea està anant en contra dels seus primers principis de solidaritat amb altres pobles. Sobretot, amb aquest conveni que signaran amb Turquia van en contra, radicalment, contra diferents articles de la Carta Europa. El que nosaltres farem és continuar cridant que això és una vergonya, intentar conscienciar a la gent que no ens podem quedar aturats i que ho hem de denunciar”.

A l’acte van assistir diferents regidors com Èric Gómez i Mireia Ingla (ERC-MES), Ramón Piqué  i Dimitri Defranc (CUP-PC) i Susanna Pellicer (CDC).

Notícies relacionades