Publicitat

"Nous drets humans per a noves realitats", comença el quart cicle d'Enraonar

El quart programa de pensament Enraonar s'ha inaugurat aquest dilluns i ha anat a càrrec del president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya i professor de Dret internacional públic a la Universitat de Barcelona (UB), David Bondia Garcia, qui també és el coordinador del cicle. Bondia ha posat sobre la taula una qüestió: "2021: sense drets humans no hi haurà reconstrucció social. La COVID-19 pot ser una oportunitat per seguir avançant en drets humans?'. La xerrada ha estat moderada pel periodista Xavier Fornells i ha comptat amb la col·laboració de l'alcaldessa Mireia Ingla i de l'economista i activista Arcadi Oliveres, a qui s'ha dedicat el cicle.

Mireia Ingla ha encetat l'acte recordant un dels objectius d'Enraonar que és "aterrar els àmbits dels drets humans a la ciutat". Aquesta vegada posant el focus en els reptes i els efectes de la pandèmia, els quals per a Ingla són semblants als de la crisi financera de 2008: "Sant Cugat té un gran repte de caràcter social, han augmentat d'una forma brutal els desnonaments a la ciutat, hi ha persones que no tenen els recursos suficients i no som capaços d'oferir-los una vida digna".

Per la seva banda, Arcadi Oliveres ha mostrat satisfacció que existeixin iniciatives com aquesta a Sant Cugat i de comptar amb la companyia de David Bondia: "Tinc la impressió que cicles d'aquesta mena ens fan reflexionar i són especialment convenients amb moments tan delicats com els que estem vivint", i ha afegit que, "no només amb la pandèmia, la mateixa estructura social ha esquarterat el modus operandi de Sant Cugat i Catalunya i es tracta de reconstruir-ho i de tirar endavant".

Pel que fa a la ponència, David Bondia ha proposat "un nou relat" en el marc de la pandèmia per a poder garantir el compliment dels drets humans i una vida digna per a les persones. Aquesta nova perspectiva l'ha anomenat "la imaginació de l'aventura humana" que té com a objectiu reconstruir els drets humans: "Hem de ser capaços de crear noves situacions per sortir d'aquesta crisi i plantejar-nos un humanisme de la interdependència de caràcter global".

Per a Bondia la pandèmia no ha canviat el motiu d'existir dels drets humans, que tenen com a objectiu fer que les persones tinguin una vida digna de viure. El que sí que ha fet la crisi sanitària és canviar el context i deixar veure que hi ha molts drets que no s'estan complint, per això l'expert ha emfatitzat: "Sense drets humans no és possible una reconstrucció social". Ha afegit que descriuen necessitats bàsiques inherents als éssers humans que necessiten ser cobertes i per tant, que també són un deure.

Seguint amb l'estela de la declaració de drets humans emergents i per defugir de dos altres relats que per a Bondia estan més presents en l'actualitat - el relat de la por i el de l'hipercontrol. El ponent ha exposat algunes de les característiques de "la imaginació de l'aventura humana": En primer lloc que els drets humans han d'estar construïts des de la societat, no des de les elits, han de tenir una visió generalista i interseccional, ja que els drets estan connectats entre si i han d'estar garantits des de l'àmbit municipal, per donar resposta a les necessitats més immediates i seguint amb línia de la carta europea de salvaguarda dels drets humans a la ciutat. També ha fet èmfasi en el fet que cal prevenir les violacions dels drets humans, com per exemple la pobresa que és present a les nostres societats: "Sant Cugat no és un municipi pobre, és un municipi amb pobres". Una bona manera de prevenir aquestes vulneracions és una bona educació en Drets Humans i que es converteixin en una política d'Estat. 

Sobre el cicle

Aquesta és la quarta edició del cicle Enraonar, aquesta vegada amb el títol Ens prenem els drets humans seriosament? Amb motiu de les restriccions per la pandèmia, el cicle es farà en línia amb conferències generals cada dilluns (de l'1 al 29 de març) i conferències sobre drets humans en clau local cada dijous (el 4 al 8 de març) a les 19h. al canal de YouTube de l'Ajuntament i a Cugat Mèdia. Bondia és el coordinador del cicle, on participen personalitats com l'adjunt al Síndic de Greuges de Catalunya, Jaume Saura; l'advocada penalista Laia Serra; la directora de la Comissió Catalana d'Ajuda als Refugiats, Estel·la Pareja; la periodista Isabel Galí, i el catedràtic de dret penal Joan Queralt.

Aquest nou cicle d'Enraonar interseca mirades diverses com la COVID-19, els drets davant les administracions, el feminisme, les persones migrades –i la seva acollida–, els mitjans de comunicació, el sistema judicial, el món local i la religió. A més s'acompanya de l'espectacle teatral Encara hi ha algú al bosc i de l'exposició Bitter sweet soft així com de diverses lectures recomanades. Pots veure el programa complet aquí.

"Espanya té poques condemnes del Tribunal Europeu Drets Humans perquè hi ha poques demandes, ja que tenim pocs jutges preparats per fer-ho", explica Bondia tot fent valdre la necessitat d'aprofundir la mirada social sobre els drets humans, "hem de donar veu als col·lectius vulnerabilitzats a la nostra societat". Sobre algunes temes d'actualitat com la sentència del procés o la condemna del raper Pablo Hasél, considera que el Codi Penal és l'última ràtio de la societat i que abans s'ha de treballar per garantir la llibertat d'expressió, de reunió i manifestació: "Hi ha molts mites i moltes apropiacions dels drets humans. Hem de començar a reivindicar-los". Ho va explicar en una entrevista a Cugat Mèdia, l'única presentació de Bondia abans de la conferència d'aquest dimarts.

Notícies relacionades