Noemí Bras: “En el maltractament tens por a perdre’l perquè creus que no te’n sortiràs solaˮ

Foto: Jordi Pascual

L’associació de supervivents de la violència masclista, Noestàsola, ha portat al Casal de Mira-sol una dona supervivent de violència psicològica i sexual que ha decidit trencar el silenci per explicar al món algunes de les seves vivències i, sobretot, advertir dels passos que té el cicle de la violència. Ella és Noemí Bras, santcugatenca autora de diversos llibres sobre la matèria, que ha cridat les persones que han assistit a l’acte a fer suport a les dones que es troben immerses en relacions on la violència ha esdevingut un factor continu.

Moltes d’elles, però, no en són conscients perquè el cicle de la violència va a poc a poc. Generalment s’inicia, diu, amb la degradació de l’altra persona, que acaba assumint que els escarafalls com a reals, el que a poc a poc destrueix l’autoestima. Posteriorment comença el control, tant físic –saber on és la parella en cada moment– com econòmic, i durant les darreres dècades també el digital –seguiment i qüestionament dels perfils de xarxes socials, xafardejar el mòbil...

Les dinàmiques de parella, que es basen en una dependència per por a deixar la relació i quedar-se sola i sense suports, suposa un allunyament gradual de la família i de les amistats, provocant encara més dependència en el marc de la parella i normalitzant el maltractament: “Arribem a pensar que si tenen gelosia és perquè ens estimen, i no és certˮ. En molts casos, s’acaben acceptant agressions per pura manipulació psicològica: “A mi em va violar cada dia durant anys i ho acceptava tot i que no ho voliaˮ.

A poc a poc la víctima es veu més aïllada i amb menys capacitat de maniobra, immersa en una situació que ha anat construint-se gradualment: “Et veus abocada al suïcidi; el ‘ei, vinga, és un segons i s’acaba tot!’ˮ La clau és, però, l’apoderament, prendre consciència de la situació i veure que se’n pot sortir. Per això cal deixar les pors de banda i no veure només les desgràcies, sinó també aquells espais de confort propi que guien el camí per sortir de les penalitats d’un abús constant. La situació és més complicada quan hi ha violència física i s’arriba als jutjats, però Bras defensa que cal denunciar per activar els recursos necessaris tot i que també demana moltes millores en el món judicial perquè les denunciants no siguin revictimitzades.

En la sortida de la relació cal, diu Bras, el perdó com una mesura reparadora per a la víctima. És a dir, no s’ha d’oblidar tota la violència però cal entendre que no es pot seguir tota la vida amb la rancúnia a sobre. Això, defensa, és indispensable per reconstruir-se i també per ser conscient de les dinàmiques que la víctima agafa en possibles altres relacions ja que, de vegades, no haver superat ni perdonat els traumes de la violència pot clavar la víctima en una nova relació en què abusaran d’ella o, fins i tot, pot arribar a esdevenir l’agressora: “El pitjor de tot va ser descobrir que en la relació que vaig tenir després de deixar el meu exmarit jo vaig maltractarˮ.

Posteriorment, en la recuperació de la vida, defensa Bras, cal gaudir de la solitud com espai on redescobrir-se i recuperar plaers propis que demostren que la vida és tant completa amb parella com vivint sola. Alhora, defensa posar-se reptes que permetin fer passos i avançar: viure sola, escriure un llibre, fer un viatge amb amics... “El canvi d’actitud és molt important per tornar a tenir ganes de viureˮ, clou.

La conferència de Bras ha estat organtizada per Noestàsola i s’emmarca dins dels actes al voltant del dia contra la violència envers les dones, que se celebra diumenge i recull activitats durant tot el cap de setmana. Maribel Guillamón, presidenta de l’entitat, diu que cal parlar de la violència masclista més enllà d’aquesta data però reconeix que és un bon moment per sensibilitzar i donar a conèixer els recursos existents. A Sant Cugat DonaInformació, el servei d’atenció a la dona, està ubicat a la Casa Mònaco i inclou tant l’atenció a la violència com ajut jurídic i psicològic.

Notícies relacionades