Publicitat

‘No és no’: un rebuig des de la inclusió

Foto: Toni Alfaro

Treballar per la inclusió significa a vegades ser ferm alhora que positiu. L’equilibri entre aquesta fermesa i explicar de forma didàctica és una línia fina sobre la qual costa mantenir-se, i sovint és fàcil arribar a caure d’una banda o de l’altra. Per això, tractar d’abús i assetjament amb cura i des del positivisme és tot un repte que, en el cas de Down Catalunya, es torna majúscul a causa del públic a qui es dirigeixen. Aquesta, però, és la fita que van aconseguir des de la Federació d’Associacions per la Inclusió de les Persones amb Diversitat Funcional amb la publicació de la seva “guia de lectura fàcil” No és no, per la prevenció de l’assetjament, agressions i abusos a les dones amb discapacitat. El tema és tot un tabú a la nostra societat, si bé inclou el sofriment de persones que, en moltes d’aquestes situacions, poden no entendre què està passant malgrat tinguin clar que no els hi agrada. Una manca d’eines sobre la qual ha gravitat la presentació de la guia al Casal de Cultura aquest dijous 18 de febrer a la tarda.

L’acte, organitzat per l'entitat santcugatenca Família AMIC, integrada a Down Catalunya, s’ha celebrat de forma telemàtica i ha culminat el treball dut a terme al llarg del 2020 per les dues entitats amb la col·laboració del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, el CJAS (Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats) i l’empresa Reckitt Benkiser, encarregada de la publicació i la impressió de la guia. Després de les presentacions s’ha retransmès un vídeo amb el qual des de Down Catalunya volen donar a conèixer què impliquen les situacions d’abús sobre aquestes persones i el “treball que en el dia a dia es fa perquè les persones amb diferents capacitats tinguin un lloc a la nostra societat”, ha explicat Montserrat Asensio, presidenta de Família AMIC.

El resultat d’aquesta tasca ha cristal·litzat en la guia No és no que, apunta la directora de Down Catalunya, Úrsula Reales, “és el fruit dels neguits, les preocupacions i les situacions que viuen les dones amb discapacitat intel·lectual” a casa nostra. Per això, en l’elaboració dels materials que componen la guia, hi van participar no només els tècnics de les entitats, sinó també tres noies amb diversitat funcional, membres de l’associació catalana. Recordava Reales, a més, que es tracta d’una guia necessària, ja que “a vegades aquestes persones no diferencien que això que els està passant no és correcte”. En aquest sentit, l’educador social dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Sant Cugat, Òscar Barril, ha remarcat la necessitat de l’accessibilitat dels continguts: “Una guia com aquesta, que fomenta l’accessibilitat i la lectura fàcil, és un repte com a administració”, ha dit sobre la col·laboració del consistori en la publicació.

Entre el que s’hi pot trobar, ha remarcat la presidenta de Down Catalunya, a més de pautes i exemples il·lustratius per a entendre com funciona l’abús, l’assetjament i la violència, hi ha quadres i llistes que ajuden a una lectura senzilla i àgil, fonamental per la inclusió. A tall d’exemple d’aquesta voluntat integradora cap a les mateixes afectades, durant la presentació s’ha proposat un joc de preguntes i respostes a les assistents per via telemàtica per millorar la comprensió sobre uns contextos complexos d’identificar per a moltes persones amb diversitat funcional. Entre elles es trobaven preguntes com: “Si algú em diu que li ensenyi els pits per quedar amb mi, això està bé o malament?” o “Que la teva parella pugui agafar-te el mòbil per llegir-te els missatges està bé?”

Durant l’acte, conduït per la membre de Família AMIC, Anna Miró, també ha intervingut telemàticament la psicòloga Irene Torres, membre de Catalonia Fundació Creactiva i responsable de la UAVDI (Unitat d’Atenció a Víctimes amb Discapacitat Intel·lectual). Torres ha defensat que “des de la UAVDI ajudem qualsevol persona que hagi patit algun tipus d’abús dels que surten a la guia de forma gratuïta”. Alhora, ha remarcat que donen suport perquè, més enllà de la identificació dels abusos i en cas de voler denunciar-los, “l’accés a la justícia es faci de la millor manera possible” per a les persones amb diversitat funcional.

Finalment, la regidora de Ciutadania a l’Ajuntament, Gemma Aristoy, ha conclòs l’acte remarcant la importància que les entitats i el consistori treballin per la inclusió de tothom. “Fa massa anys que situacions com les que es poden veure a la guia han estat passant, i hi ha hagut massa complicitats”, denuncia. Per sort, diu Aristoy, “a la ciutat tenim una gran xarxa d’entitats amb aquesta sensibilitat” i ha destacat el paper fonamental de guies com No és no per a “no consentir més aquests abusos”. Alhora, ha presentat iniciatives com aquesta com una possibilitat de millora social molt més enllà de la inclusió, ja que permeten “fer de la diversitat una oportunitat de creixement social”.

Notícies relacionades