Publicitat

MINUT A MINUT: COVID-19

Imatge creada amb una fotografia de fons de Daniel Foster.

Jordi Pascual i Clara Ontañón | Arran de les noves restriccions del 16 d’octubre per fer front a la segona onada de la pandèmia de COVID-19, elCugatenc engega de nou un minut a minut per recollir les afectacions principals a la ciutat, seguint la lògica del minut a minut que vam engegar en motiu de les mesures que es van aplicar al març i que vam aturar un cop es va assolir la fase de represa. A continuació trobaràs les principals informacions sobre el coronavirus SARS-CoV-2 a Sant Cugat.

21 D’OCTUBRE. 17:20

El risc de brot a Sant Cugat passa a ser  “Molt alt”, amb 284,95 punts, es considera risc "Molt alt" a partir dels 200 punts. 

En els últims 7 dies a Sant Cugat s’han detectat 145 positius i en les últimes dues setmanes, s’han diagnosticat 284 positius. 

Aquestes dades han estat extretes del portal de Dades Covid de la Generalitat de Catalunya.

21 D’OCTUBRE. 16:55

L'assemblea d'entitats que la Festa de Tardor se celebri els propers 12, 13, 14 i 15 de novembre després de la cancel·lació de tots els actes a la via pública durant la segona quinzena d'octubre. La taula rodona i la Fira d'Entitats passen a ser en format digital. Les entitats participants comencen a treballar per reprogramar les activitats i adaptar les que sigui necessari al format virtual.

20 D’OCTUBRE. 15:30

La Generalitat de Catalunya decreta noves restriccions en el marc del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT). En conseqüència, l'Ajuntament atura:

- Els cursos i tallers de la Xarxa de Centres Culturals Polivalents (XCCP) destinats a majors de 18 anys.

- L'ús dels bucs d'assaig.

- L'ús lliure del punt TIC.

- Les activitats de l'espai Eco de les Planes,

- Les reserves i cessions d'espais a les entitats, empreses i/o particulars quan l'activitat no forma part de l'excepcionalitat.

Es mantenen els serveis educatius per a infants i adults (Servei Local de Catala, l'Escola d'Adults, PFI, UEC, centres oberts Casal de les Planes i Espais Joves), les activitats extraescolars, els cursos de la XCCP per a menors, les activitats d'entitats que fan intervenció sociosanitària directe i les cessions d'espais per a la intervenció sociosanitària.

Alhora, l'EMD de Valldoreix anuncia el tancament dels centres cívics de la vila com el Casal d'Avis, el Casal de Cultural i el NEC. Els espectacles culturals es poden seguir celebrant però amb un aforament reduït del 50%. El Ple del dijous serà telemàtic.

19 D’OCTUBRE. 11:30

El risc de brot a Sant Cugat es manté a un nivell “Baix”, a 61,52 punts, 10 punts per sota del què es considera un nivell “Alt” de brot, a partir dels 71 punts. 

En els últims 7 dies a Sant Cugat s’han detectat 35 positius i 234 sospitosos. En les últimes dues setmanes, s’han diagnosticat 124 positius i 1.488 sospitosos.  

D’altra banda, tots els centres educatius del municipi estan oberts, alguns d’ells amb grups d’alumnes confinats per algun cas positiu entre els alumnes, el professorat o els treballadors del centre. En total, hi ha 25 grups confinats de diferents escoles i instituts, això vol dir que 607 persones no poden sortir dels seus domicilis.

Totes aquestes dades han estat extretes del portal de Dades Covid de la Generalitat de Catalunya.

16 D’OCTUBRE. 13:00

El govern municipal explica les limitacions locals de les noves mesures. Són:

– Recomanació de reduir el contacte social de forma palpable durant els propers 15 dies i amb interaccions reduïdes als grups bombolla.

– Reforç de la presència d'agents de la Policia Local, Protecció Civil i agents de civisme per controlar l'aforament i fluxos de la ciutadania a la via pública.

– Tancament de tots els equipaments municipals a les 23h.

– Tancament de tots els parcs infantils a les 20h.

– Anul·lació de tots els actes al carrer. Sí es mantenen els mercadets.

– El Ple de dilluns passa a ser telemàtic. No se celebrarà Audiència pública però es respondran a les peticions entrades per instància.

L'alcadessa, Mireia Ingla, ha dit que les dades d'afectació de la COVID-19 ha Sant Cugat es troben dins de la mitjana del país. Assegura que es troben en contacte amb el Departament de Salut i que ofereixen els equipaments municipals per fer proves PCR quan sigui necessari (hores d'ara no hi ha el creixement exponencial que obligaria a prendre aquesta decisió).

El tinent d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler, ha explicat que es reactiva el servei de mediació del lloguer de locals per ajudar els restauradors i que s'estudiaran noves mesures com ara subvencions als propietaris per fer front a l'IBI i al tribut metropolità i l'allargament de la campanya per a la reactivació del comerç local. Diu que s'han reunit amb els actors socioeconòmics i que es tindran en compte les reivindicacions de l'oci nocturn.

La tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, ha explicat que els serveis socials municipals estan a ple rendiment des de l'inici de la pandèmia i que seguiran treballant per la cohesió social. Es compromet a escoltar i acompanyar els col·lectius més vulnerables i preocupats, com la gent gran.

16 D’OCTUBRE. 1:00

Entren en vigor les restriccions anunciades pel govern de la Generalitat el dimecres passat. Durant el dia d’avui hi haurà una roda de premsa del govern municipal per concretar les mesures en clau local ja que, per ara, s’ha decidit cancel·lar totes les activitats al carrer durant 15 dies, el que ha suposat l’anul·lació de la Festa de Tardor prevista per al darrer cap de setmana d’octubre, entre d’altres. A continuació les restriccions que s’apliquen arreu de Catalunya (pots veure el cartell amb gràfics elaborat per la Generalitat):

– Les activitats socials es permeten en bombolles de convivència i ampliades.

– Recomanació de limitar els desplaçaments no necessaris.

– Tancats tots els serveis d’hostaleria i restauració (amb possibilitat de servei a domicili o recollida a l’establiment amb cita prèvia). L’aforament dels espais comuns dels hotels queda reduït al 50%.

– L’aforament dels comerços i mercats queda reduït al 30% (tancades les zones comuns dels centres comercials). Es tanquen tots els serveis de bellesa excepte les perruqueries i es demana una distància de metre i mig entre clients.

– Les activitats culturals tenen un aforament del 50% amb seients preassignats i amb hora de tancament a les 23h. Els parcs infantils obren fins a les 20h. Resten tancats els bingos, casinos, sales de joc, espais infantils lúdics interiors i les Festes Majors.

– Els gimnasos redueixen l’aforament al 50%. S’ajornen les competicions no professionals i es tanquen els espais esportius no supervisats.

– Es recomana afavorir el teletreball i renovar l’aire abans i després de la jornada laboral. Se suspenen tot tipus de congressos, convencions i fires comercials.

A l'espera de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre tres restriccions que afecten a drets fonamentals, el govern de la Generalitat deixa en suspens:

– La prohibició de fer trobades de més de sis persones tant en l’àmbit públic com privat.

– Que els espais de culte i cerimònies civils i religioses redueixin el seu aforament al 50%.

– La docència digital a les universitats mantenen la docència de forma virtual. Sí es manté l'obertura de la resta de centres educatius amb les restriccions aplicades fins el moment.

Pots consultar el conjunt de restriccions més detallades al web de la Generalitat.

Notícies relacionades