Mar Sabé: “Open Arms no hauria d’existir però no pararem fins que no deixem de ser necessarisˮ

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

La segona de les jornades del Síndic, celebrada dimecres a la tarda al Claustre del Monestir, ha servit per reflexionar sobre els drets de les persones migrants i migrades en un context d’una constant vulneració de drets a la Mediterrània. Mar Sabé, periodista i representant de Proactiva Open Arms, ha estat la convidada d’honor per explicar la tasca que fa una entitat que es deu als donatius i al treball voluntari.

Segons Sabé, l’ONG ha salvat prop de 60.000 persones des que va començar a fer rescats al 2015. Diu que l’atac de Turquia, amb la participació de l’exèrcit espanyol, al Kurdistan no fa més que empitjorar la situació ja que previsiblement provocarà un nou èxode de persones que buscaran refugi a Europa travessant el Mediterrani. “Poden haver pics, però no ens enganyem, migrar és un fenomen propi dels humans, sempre hi ha un 3% de la humanitat migrantˮ, explica la representant d’Open Arms.

És en aquest sentit que reivindica treballar en origen, com la seva entitat fa de la mà d’organitzacions locals amb la voluntat d’explicar les dificultats del viatge, així com garantir vies segures. I això és tot un repte perquè les persones que migren des de països del Sahel es troben amb un desert que pot ser tan o més mortal que el mar i en molts casos van a parar a Líbia, un estat fallit on es registren fins i tot casos de venda d’esclaus.

Considera que en un mar tan militaritzat com el Mediterrani no detectar pasteres és pur interès ja que seria possible i ajudaria a salvar més persones. Però considera que la Unió Europea ho ha deixat clar durant els darrers anys, convertint les polítiques migratòries en fronteres i transformant els rescats en controls al mar i lluny de les costes, fet que permet més morts.

Durant aquests anys, denuncia Sabé, les entitats que intenten garantir els drets dels migrants i, quan cal, fan rescats han esdevingut testimonis incòmodes i per això se les ha intentat criminalitzar. Una bona mostra és el rescat de 163 persones aquest agost amb moltes dificultats per poder desembarcar als ports propers. A més, denuncia la periodista, s’ha generat una estigmatització cap a les persones nouvingudes que els dificulta la seva estada a Europa.

La Síndica de Greuges de Terrassa, Isabel Marquès, que també ha treballat en projectes sobre el terreny a Burkina Faso, ha explicat com durant anys ha participat en la formació de costureres, l’ajut a la creació d’empreses i d’un dispensari mèdic per tal d’alliberar les dones del matrimoni forçat. Tot i així, accepta errors de voler imposar una mirada europea sobre la societat africana i també reconeix les dificultats de garantir-ne la continuïtat sense seguir aportant finançament des de Terrassa.

Gemma Aristoy, regidora de Ciutadania i Salut a l’Ajuntament de Sant Cugat, també ha participat a la jornada per reconèixer que a la ciutat encara falten accions que permetin l’acollida de nouvinguts. Tot i així demana un acompanyament d’altres institucions i entitats. Defensa que es tracta d’una qüestió de drets humans. Aquest ha estat la segona jornada del Síndic després d’una primera sobre menors estrangers al juny.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article