Publicitat

Les dues convocatòries pel dia de la dona acaben confluint en una única manifestació

Fotos: Jordi Pascual

Enguany el dia de la dona venia marcat per dues convocatòries separades. D’una banda, l’hereva de la unitària que es feia tots els anys, convocada per ERC, ICV-EUiA i Podem, i, d’altra, l’autodenominada anticapitalista amb la CUP, Hora Bruixa, La Xesca, Arran i l’Assemblea de Joves de La Floresta (AJLF). La primera s’anunciava per a dos quarts de 6 del vespre mentre l’altra es preveia per a les 5. Al final, però, les diferències ideològiques han quedat al marge i, davant la poca participació a l’anticapitalista, tots els activistes s’han unit en una mateixa marxa que ha anat des de la plaça d’Octavià fins a l’estació per acabar baixant a la convocatòria de Barcelona.

Tal com explica Lluc Cahís, de les JERC i participant de la Plataforma Unitària que convoca la manifestació anualment, els col·lectius anticapitalistes van decidir desmarcar-se de la convocatòria en rebre l’oferiment i van apostar per la seva pròpia marxa en què destacaven el caràcter anticapitalista. Pau Sánchez, de la CUP, diu que la decisió es va prendre pel descontent que tenien per com van esdevenir els actes unitaris de l’any anterior. Finalment, però, s’ha seguit la lògica de la manifestació unitària amb la lectura del manifest signat per ERC, ICV-EUiA i Podem.

Una cançó interpretada per Cantem les 40 ha fet de tret de sortida de la marxa a la plaça d’Octavià. La coral ha fet dues altres interpretacions, una al davant de la seu del PP i l’altra a l’estació per posar punt i final a l’acte reivindicatiu entre aplaudiments dels assistents. Durant el recorregut pels carrers Santiago Rusiñol, Santa Maria i Valldoreix els activistes –amb especial presència femenina– han cridat consignes com ara “fora rosaris dels nostres ovaris”, “la 34 m’apreta la patata” o “visca la lluita feminista”.

En total s’han agrupat prop d’un centenar de persones encapçalades per una pancarta portada en tot moment per dones en què es podia llegir “Mai més ens faran callar!” i “insubmises, rebels i combatives”. El manifest que ha clos l’acte, i que reproduïm íntegre al següent vídeo, recorda el reconeixement del dia de la dona per la Internacional Socialista al 1910, la sentència del Tribunal Constitucional que va suspendre alguns articles de la llei d’igualtat efectiva entre dones i homes i les desigualtats en el mercat laboral.

Notícies relacionades