L’incendi a la Xesca, un capítol més d’un edifici abandonat per Solvia

Foto: Jordi Pascual

Ahir a primera hora de la tarda els Bombers i la Policia Local van extingir un incendi que s’havia produït a l’edifici on es troba el casal jove ocupat la Xesca, a la cruïlla de l’avinguda Cerdanyola i el carrer Borrell. Segons fonts institucionals, el foc té causa desconeguda i ha afectat totalment al segon pis. El fum també ha tingut afectacions sobre el tercer i el quart. No hi ha hagut cap ferit.

Una representant de l’assemblea de la Xesca explica que el casal no té ús en l’actualitat arran de l’ordre judicial de desallotjament i del decret en el mateix sentit dictat per l’Ajuntament a l’octubre. Tot i això, durant aquests dies tres nois vivien a l’immoble per tal de donar-los resposta habitacional durant el confinament decretat per l’emergència sanitària del COVID-19.

El col·lectiu atribueix l’inici de l’incendi a un accident domèstic i assegura que cap dels tres ocupants ha resultat ferit. Davant d’aquesta ocupació temporal, reconeix que s’havia reobert el debat sobre si calia reprendre l’activitat com a casal: “Estem pendents de com avança el procés judicial i prenent mesures de seguretat, no s'estava fent gaire activitat últimament però després del confinament s'apuntalarà l’edificiˮ.

Els problemes estructurals han estat, de fet, el gran argument de l’Ajuntament des de l’inici de l’ocupació a finals d’estiu del 2016. En una primera instància el govern de Mercè Conesa va instar els ocupants a marxar de l’edifici tot i que els ocupes no només van dir que l’estructura era segura sinó que van apuntalar les parts més problemàtiques i van posar tela asfàltica. Per ara, tot i que també se la va instar; la propietat, la immobiliària Solvia, no ha fet cap actuació, segons el col·lectiu, que espera que pugui actuar l’Ajuntament.

Durant els darrers mesos els ocupants de l’immoble no havien fet més accions de manteniment ja que l’Ajuntament havia emès un decret, en base a un informe iniciat en el mandat anterior, que els obligava a marxar. Des d’aquell moment, reconeix Solvia, no tenien constància que cap altra persona hi hagués accedit.

La propietat, per ara, no amplia més informació ni ha respost a les dues preguntes que li ha formulat aquest diari: “Assumeixen la responsabilitat de l’incendi ja que, segons els ocupants, no han efectuat les obres que se’ls van requerir?ˮ i “quina previsió tenen per a l’immoble en qüestió?ˮ

La Xesca, que des de les primeres amenaces de desallotjament ha dit que quedar-se sense espai no suposaria acabar amb el projecte polític i social impulsat per l’assemblea, va protagonitzar a finals de febrer l’ocupació i desocupació immediata per part dels Mossos d’Esquadra d’un altre immoble al carrer Vallès, 82. L’operatiu policial va acabar amb tres detencions, segons el col·lectiu “arbitràriesˮ, i amb la resposta en forma de manifestació en favor de l’ocupació com a resposta habitacional i social.

Notícies relacionades