Laura Allué: “No pot ser que et quedis a l’atur, t’hagis de jubilar forçosament i això et penalitzi de per vida”

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La coordinadora de l’associació Jubilació Anticipada sense Penalitzar (ASJUBI 40) a Catalunya, Laura Allué, va visitar el passat 31 de maig Sant Cugat en el marc de la mobilització setmanal de la Plataforma de Pensionistes al davant de l’Ajuntament. Amb la invitació al col·lectiu, els pensionistes santcugatencs pretenien mostrar la problemàtica de les persones que veuen aplicat un coeficient reductor a la pensió per sempre en cas d’haver-se jubilat anticipadament tant de forma voluntària com involuntària tot i haver treballat més de 40 anys.

Amb l’objectiu que un cop superats els 65 anys les persones pensionistes puguin cobrar el 100% de la pensió, la plataforma ha iniciat una campanya a nivell estatal per instar al govern espanyol a prendre mesures al respecte en el marc del Pacte de Toledo. També fan una proposició no de llei (PNL) que té el suport de totes les comunitats autònomes excepte la Rioja –on es va rebutjar– i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla –on encara no s’ha debatut la proposta–. A més, també s’han presentat PNLs al Congrés, per part de Joan Tardà i Jordi Salvador (ERC), i al Senat, per part de Carles Mulet (Compromís).

Al juliol passat Allué va publicar un article explicant les reclamacions d’ASJUBI40 a l’espai que la Plataforma de Pensionistes té a elCugatenc com a entitat subscrita. En el marc de la seva visita a Sant Cugat per sumar-se a la mobilització de la plataforma, la coordinadora de l’associació a Catalunya va atendre aquest diari per explicar el moment actual de la reivindicació.

A principis de maig vau iniciar una campanya per enviar correus electrònics al president Pedro Sánchez explicant les vostres reivindicacions. Quanta gent s’hi ha sumat?

– A meitat de mes havíem rebut en còpia al correu de l’associació prop de 700 e-mails a tot l’Estat. Sabem que hi ha gent que ha enviat correus electrònic però no ens han posat en còpia així que no tenim el número exacte.

Quina resposta heu rebut?

– Una resposta automàtica perquè no poden assumir tantes cartes. Diuen que el govern ja s’ho ha mirat i que ho negocien.

Interpel·leu al govern perquè la vostra reivindicació s’incorpori al Pacte de Toledo.

– Exactament. Demanem que la gent que es va jubilar tant voluntàriament com involuntària, en el marc de la crisi del 2008, que s’ha enllaçat amb la de la COVID-19, no estigui penalitza. Tot i haver cotitzat 40, 45 o 48 anys se’ls penalitza per cada any avançat a la jubilació. Això és un greuge perquè ara hi ha gent que es jubila amb 35-37 anys cotitzats. Sense anar més lluny. En el meu cas, em vaig jubilar amb 44 anys jubilats però estic penalitzada amb un 26% de la meva pensió de per vida.

Volem que a partir dels 65 anys s’aboni el 100% de la pensió. No pot ser que et quedis a l’atur, t’hagis de jubilar forçosament i això et penalitzi de per vida. No reclamem els anys els anys d’anticipació però sí que un cop complim els 65 anys puguem cobrar la pensió completa.

Afecta a les prejubilacions?

– No perquè són un acord amb l’empresa. Només afecta a les jubilacions forçoses, és a dir, quan l’empresa et posa a l’atur i després de dos anys només pots jubilar-te perquè no trobes res més i han de menjar.

Què ha de canviar legalment perquè això sigui possible?

– Som a la recomanació número 12 del Pacte de Toledo, que va dir que trigaria tres mesos a fer un estudi. En portem sis i encara no s’ha fet. En qualsevol cas, la reforma ha de ser en el marc del pacte.

Dieu que aquesta penalització s’aplica a persones amb una carrera laboral molt llarga.

– Clar, perquè moltes d’aquestes persones van començar a treballar amb 14 o 15 anys i han estat expulsades del mercat laboral per sobre dels 50. És impossible que aquesta gent trobi feina. De fet, han pagat molt més a la seguretat social que algunes persones que es jubilen als 65 anys amb 35 anys cotitzats.

Com valoreu el debat actual en el marc del Pacte de Toledo?

– Tot just es tanca ara. El ministre Escrivá va dir que la nostra problemàtica era “intrínsecament injusta”. Tot i que fa un any que es van reactivar les negociacions del Pacte, hores d’ara no sabem res més. Només sabem que es rebaixaran els coeficients reductors dels nous jubilats però és una mesura que no té caràcter retroactiu i, per tant, no afectarà a les persones que ja estem jubilades. Hores d’ara la nostra problemàtica no està solucionada.

El Pacte de Toledo ha incorporat algunes modificacions del sistema. Per què no ha estat possible introduir la vostra reivindicació entre aquestes mesures?

– Ho hem intentat. Tenim 16 PNLs aprovades a les autonomies. Això és a la taula del Pacte de Toledo però sembla que no es fa res. Quan arriba al Pacte de Toledo els mateixos partits que han aprovat les PNLs no ens fan suport.

El passat 30 de maig diverses ciutats espanyoles es van omplir de mobilitzacions que tenien com a lema No al Pacto de Toledo. Què en penseu?

– La Marea Pensionista utilitza aquest lema perquè no hi confia. Nosaltres ens sumem a les seves mobilitzacions perquè també demanen moltes coses que tampoc s’apliquen.

Tots els col·lectius apunteu al Pacte de Toledo...

– Perquè és qui té la decisió d’aprovar lleis i escoltar les nostres reivindicacions, en el nostre cas l’eliminació els coeficients reductors. Si no arriben a un acord, ho tenim molt difícil. A més, de vegades hi ha moviments polítics que no entenem. La nostra PNL es va aprovar a Catalunya amb el suport d’ERC, la CUP, els Comuns i Junts. El PSC va dir que no i Ciutadans es va abstenir. Però no tots els partits que han fet suport als parlaments autonòmics després fan suport a la proposta al Pacte de Toledo.

Posem-hi la mirada de gènere. Les dones estan més afectades en aquest cas?

– No, ens afecta per igual. També afecta igual als nivells professionals. És igual si la persona havia tingut un càrrec més important que una altra perquè si s’ha trobat amb una jubilació forçosa el coeficient reductor s’aplica per igual.

Notícies relacionades