L’Ajuntament inicia la creació d’un protocol municipal contra agressions masclistes en espais públics

Foto: elCugatenc

L’Ajuntament, des de la tinença d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat encapçalada per Núria Gibert, ha iniciat un procés participatiu per crear un protocol contra agressions masclistes en els espais públics de Sant Cugat, sobretot pel que fa a l’oci nocturn.

Ahir va tenir lloc la primera sessió d’aquest procés en el qual hi van assistir poques entitats malgrat la importància que existeixi un protocol de gruixuda participació. En aquest sentit, Gibert s’ha dirigit directament als col·lectius feministes ja que és conscient que aquesta primera sessió coincidia amb una assemblea del Comitè de Vaga Feminista ―que prepara la vaga del 8M― i s’ha volgut disculpar per haver contraprogramat: “Sap greu la coincidència, mirarem que no torni a passar”. 

En aquesta línia Gibert ha volgut destacar la feina feta fins ara pels grups feministes de la ciutat, que han fet camí gràcies al qual ara l’Ajuntament pot crear un protocol propi: “Agrair sempre i referenciar la feina que s’ha fet abans, és important dir que els col·lectius feministes havien treballat d’avançada i és que nosaltres no desistim en la responsabilitat que tenim com a administració, però reconeixem la feina feta amb anterioritat”.

Un protocol consisteix un document que recull els passos a seguir en cas d’agressió masclista i, fins ara, els protocols que existeixen a la ciutat han estat creats de manera autogestionada. Hi ha el cas del protocol de la Festa Major Alernativa (FMA), que ara utilitzen també altres places: “Ens vam acostar als altres espais per intentar incentivar l’ús del nostre protocol, vam oferir formació i treball previ; Espai Arrel i DesPlaça Jove van ser les primeres places en adherir-s’hi l’any 2018 i l’any passat es va fer més extensiu”, explica Anna Sala, membre de la FMA. 

D’altra banda també hi ha l’exemple de la comissió feminista del Consell de Barri la Floresta, que va començar a aplicar un protocol feminista a la Festa Major de la Floresta. Posteriorment, va estar treballant durant un any i mig en la creació d’un protocol més genèric i comunitari que es va presentar el maig de 2019, aplicable en tots els àmbits del barri i que està en desenvolupament. De fet, ara s’està treballant amb la comissió educativa per aconseguir la corresponsabilització en la lluita contra la violència cap a les dones. 

Ara és el torn de crear un protocol contra agressions masclistes a nivell municipal en què no només importa el contingut sinó també el procés de creació: “El protocol ha d’ajudar a prevenir i neutralitzar les agressions masclistes en espais d’oci i la voluntat és que aquest protocol estigui molt compartit, estigui molt treballat i estigui molt referenciat pel conjunt ciutadania de Sant Cugat”, explica Núria Gibert. En aquest sentit, la tinenta d’alcaldia ha afegit que es busca la participació de tots els actors i entitats possibles, de nivell públic i privat, ja que la idea és que sigui el màxim transversal possible. 

El procés de creació del protocol està encapçalat per l’observatori Noctambul@s que tindrà diverses sessions amb el Grup Motor (personal de l’Ajuntament de diferents àrees), la Comissió Participativa (entitats i persones que assisteixen a les sessions participatives) i la Comissió Política (càrrecs polítics que encapçalen les polítiques de Igualtat). El procés té una durada aproximada de 10 mesos i la propera sessió se celebrarà el proper 3 de juny, quan es compartirà amb la Comissió Participativa la diagnosi amb els elements, actors i espais que incideixen en les agressions masclistes en espais públics a Sant Cugat.

Notícies relacionades