L’aïllament impedeix l’arribada de tres nens sahrauís al pis de Sant Cugat

Foto: Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí

La pandèmia de COVID-19 també ha suposat l’aïllament social al Sàhara Occidental, on hores d’ara no es permeten desplaçaments entre els campaments de refugiats ni entre les ciutats de la zona alliberada. Davant la manca de recursos sanitaris, s’han potenciat les mesures de prevenció per evitar la propagació del coronavirus. L’aïllament ha suposat que tres nens que havien de venir al pis residencial per a infants malalts de l’Associació Sant Cugat amb el Poble Sahrauí hagin de romandre als camps.

Alhora, dos nens que es preveia que podrien tornar al Sàhara al juny no tenen data de retorn a l’espera de saber com evolucionen les mesures derivades de l’emergència sanitària. Així ho explica Neus Bosch, presidenta de l’entitat: “La situació és similar a pisos com el nostre d’arreu de l’Estat. Fins i tot n’hi ha que no tenen cap infant perquè estaven esperant que vinguessinˮ.

Cancel·lació del programa Vacances en pau

Com a conseqüència de les mesures d’aïllament, la Delegació Sahrauí per a Espanya ha emès un comunicat explicant que se suspèn el programa Vacances en pau que cada any permet a infants sahrauís passar els mesos d’estiu al nostre país: “Per molt dolorosa que pogués resultar, al nostre parer, és la millor opció per la qual podem optar en aquestes circumstàncies excepcionals que travessa el mónˮ.

“El Front Polisario és conscient del compromís polític, moral i humanitari del moviment solidari per mantenir la continuïtat d’aquest programa i que no escatimarà esforços per buscar un programa alternatiu variat que satisfaci les diverses necessitats educatives, culturals, esportives i recreatives d’aquests nens per a l’estiu i que contribueixi a alleugerir el sofriment dels milers de nens i nenes sahrauís als camps de refugiatsˮ, expliquen al comunicat.

Bosch explica que hores d’ara no s’ha concretat com serà l’alternativa a les Vacances en pau d’enguany però que la decisió ja ha estat comunicada a les famílies i a l’Ajuntament. També ha aparegut a mitjans de comunicació d’abast nacional i estatal i tenien previst explicar-ho en breus als mitjans locals un cop comunicada decisió a totes les persones implicades en el projecte a la ciutat.

Cap cas demostrat i moltes mesures de prevenció al Sàhara Occidental

De moment, explica Bosch, no hi ha cap cas demostrat de COVID-19 al Sàhara Occidental tot i que el Front Polisario adverteix de “la limitació de mitjans sanitaris i l’absència de vacunes contra aquest virusˮ. És per això que al Sàhara Occidental s’ha optat per posar les mesures de prevenció com a eix principal de l’acció de les autoritats en les zones alliberades i als camps: “També al Front Polisario ens preocupa la situació en les zones ocupades i la greu situació a què s’enfronten els presos polítics sahrauís empresonats pel règim d’ocupació marroquíˮ.

Des del 14 de març, el govern sahrauí ha decretat mesures com un pla nacional de sensibilització, el tancament de fronteres, la restricció de moviments entre Wilayas, Rabuni i Tinduf, la realització de conferències als campaments, el tancament dels espais públics, la prohibició de les concentracions de persones, l’anul·lació de les festes socials i populars, la paralització del transport públic, la suspensió de classes als centres educatius, el tancament d’establiments comercials no dedicats a la venda d’aliments, l’habilitació de centres especials per complir els períodes de quarantena per prevenció i el suport a les forces de seguretat i a l’exèrcit popular.

“Gràcies a la col·laboració de la població refugiada, els esforços que fa el personal de salut, les autoritats i les forces de seguretat i l’exèrcit, afortunadament, fins el moment, no s’ha registrat cap cas de malaltia per coronavirus, ni cap contagi a nivell de tots els campaments de refugiats i els territoris alliberatsˮ, va explicar el delegat per a Catalunya, Abidin Bucharaya, en un comunicat del 27 de març. Bosch explica que l’assistència sanitària l’han de fer amb recursos propis ja que han marxat del país tots els cooperants.

La situació a les presos marroquines

 

Arran de l’advertència del Front Polisario, la presidenta de la Coordinadora Catalana d’ajuntaments solidaris amb el Poble Sahrauí i regidora santcugatenca, Gemma Aristoy, ha publicat un vídeo a través de les xarxes del Fons Català de Cooperació demanant l’alliberament immediat dels presos polítics. També insta l’Estat i institucions internacionals a implicar-se en la qüestió.

“Els aforaments de les presons tripliquen el límit així que demanem l’alliberament dels presos polítics perquè suposa una vulneració dels drets humans i un risc sanitariˮ, explica Aristoy a elCugatenc, “és necessari garantir les distàncies i evitar aglomeracions també a les presons, com hem fet a Catalunyaˮ.

Notícies relacionades