La Xesca és desallotjada però adverteix que el projecte no mor amb la pèrdua del casal

Foto: Jordi Pascual

Una vuitantena de persones s’han manifestat aquest divendres per la tarda pel barri del Monestir en resposta a la pèrdua del local on estava ubicada la Xesca des del passat 20 de febrer, quan es va fer la presentació oficial. El dijous per la tarda l’assemblea del casal jove ocupat va comunicar per les xarxes socials que l’empresa propietària havia canviat el pany, instal·lat alarmes i sostret tots els materials que hi havia dins del casal. Davant d’aquests fets, han cridat a la mobilització d’aquest divendres, tot reivindicant que el projecte segueix tot i haver perdut l’espai físic.

“Han robat les nostres pertinences, el marxandatge de la Xesca, els mobles i les eines amb què hem estat habilitant un espai que portava anys buit per poder seguir especulant i per poder-se seguir enriquint”, han denunciat en la lectura del darrer manifest, just a la porta del local, “s’han pres la justícia per la seva mà, com sempre, i nosaltres també ho farem perquè no pot ser que els rics sempre se’n surtin amb la seva, no podem deixar que fer-nos fora surti gratis i perquè si no ens deixen somiar no els podem deixar dormir”.

A més dels textos que han llegit en diferents moments de la manifestació, els activistes també han repartit un fullet informatiu del desallotjament, on parlen de violació domiciliària i robatori amb força. Defensen la Xesca com un espai imprescindible i amb un projecte juvenil i emancipador: “Hem fet jornades de treball, acollit assemblees de diversos col·lectius i entitats del lleure, classes de teatre i estàvem a punt de començar les classes d’autodefensa feminista, i tota una programació per donar resposta a les necessitats i inquietuds de les joves i de les veïnes”.

La mobilització d’aquest divendres ha començat a dos quarts de set de la tarda a la plaça de l’1 d’octubre, on s’ha fet una concentració i s’ha llegit el primer dels manifestos. Quan ha començat la marxa, encapçalada amb una pancarta amb el lema “Els seus beneficis o la nostra autogestió. La Xesca seguim!”, ha avançat per l’avinguda Cerdanyola, on s’ha aturat al davant de l’antiga oficina del CaixaBank per apuntar a l’actuació dels bancs en matèria d’habitatge i locals; per la plaça d’en Coll, on s’han aturat davant d’un local buit per denunciar la manca d’espais, i al primer espai que va acollit la Xesca, per recordar l’ocupació de l’agost del 2016 i l’intent d’ocupació del local del carrer Vallès del febrer del 2020.

La reivindicació d’aquest divendres ha servit per posar en valor la feina feta pel casal jove ocupat durant els darrers més de quatre anys. S’ha desenvolupat sense incidents i amb càntics diversos: “el casal la Xesca es queda al barri”, “anticapitalistes” i “no volem ser una ciutat en venda, no volem ser un centre comercial”, entre d’altres. Només a la plaça d’en Coll un home amb una nena en braços ha increpat els manifestants cridant-los que havien de guardar la distància de seguretat.

Notícies relacionades