La vaga general mobilitza un miler de persones amb la mirada fixada al judici

Fotos: Jordi Pascual

La convocatòria de vaga general de la Intersindical-CSC coordinada a nivell local per un Comitè de vaga i pel Comitè de Defensa de la República ha mobilitzar prop d’un miler de persones en el seu moment més àlgid, quan al migdia s’ha ajuntat la manifestació que ha creuat el centre de la ciutat amb la gent que esperava a la plaça de la Vila per a la concentració de les 12. Llavors prop d’un miler de persones s’ha trobat al davant de l’Ajuntament, on s’han fet càntics a favor de l’alliberament dels presos, de la desobediència i de la independència.

La jornada ha transcorregut amb un alt seguiment a la convocatòria a l’Ajuntament i els serveis municipals, segons l’alcaldessa, Carmela Fortuny, mentre no ha tingut un gran efecte sobre el comerç i els serveis, encara a l’espera de xifres concretes. Tot i així, ha estat evident que el judici del procés ha estat protagonista de les protestes amb bona part del sobiranisme santcugatenc mobilitzat amb llaços grocs, estelades i cartells dels polítics presos i exiliats.

La jornada ha començat amb un tall de les vies a l’estació de Sant Cugat. Prop d’una cinquantena de persones han obstaculitzat la xarxa de Ferrocarrils ja que han bloquejat la circulació de les dues vies que passen per l’estació del centre i, en conseqüència, els ramals de Terrassa i Sabadell. Hi han accedit passades les set de la matinada i han restat a les vies fins gairebé les vuit.

En aquell moment els Mossos d’Esquadra, després de negociar amb els manifestants, els han demanat marxar i, quan aquests emprenien el camí per marxar pel lloc per on havien accedit –saltant una tanca– els agents els han envoltat per treure’ls per un altre lloc. En primera instància s’han emportat tres persones i posteriorment la resta del bloc. A fora han identificat tres persones i, segons els manifestants, dins de l’estació se n’han identificat dos més.

Més enllà del descontent d’alguns passatgers i el descontrol durant unes hores al servei de Ferrocarrils, l’actuació ha portat polèmica per la resposta dels Mossos. Tal com ha denunciat el Comitè de vaga més tard en un comunicat que han llegit en la manifestació que començava a les 11 del matí a la mateixa estació, els agents els han tret a empentes i també han fet ús de les porres extensibles ferint, sempre segons la versió dels manifestants, una persona. Posteriorment l’alcaldessa Carmela Fortuny ha assegurat que, revisant les imatges facilitades pel cap dels Mossos, no ha vist cap actuació desproporcionada.

L’activitat ha seguit al matí amb la manifestació que ha creuat l’eix de vianants. Més de mig miler de persones han marxat pel centre de la ciutat entre consignes en contra del judici i en favor de l’autodeterminació i dels Països Catalans. Diversos comerços han tancat momentàniament al pas de la protesta, que només s’ha aturat al davant del Mercadona del carrer Valldoreix en senyal de protesta davant les dificultats d’alguns treballadors per exercir el dret a la vaga.

La marxa ha transcorregut amb normalitat i sense incidents. Ha deixat una de les imatges més curioses al seu pas per la plaça d’Octavià on, com cada dijous, hi havia instal·lat el mercadet. La manifestació ha tornat a tenir la imatge més icònica, com ja va passar a les vagues generals del 3 d’octubre i del 9 de novembre del 2017, a la baixada de l’avinguda Francesc Macià.

El recorregut ha clos a la plaça de la Vila, on esperaven centenars de veïns que s’han unit als manifestants en una concentració que només ha tingut un parlament –la lectura del manifest que ja havien llegit a l’arrencada del recorregut– i que ha acabat, després d’uns quants càntics més, amb el cant dels Segadors. Ha estat llavors quan Fortuny ha atès els mitjans per informar que a la ciutat no hi ha hagut cap incident durant la jornada més enllà del tall dels Ferrocarrils.

A partir d’aquell moment la reivindicació ha perdut força a la ciutat ja que, abans de la trobada a dos quarts de cinc per acudir a la manifestació de Barcelona, només hi ha hagut un dinar popular a la plaça de l’1 d’octubre on hi ha participat una trentena de persones. Durant la vaga, elCugatenc ha fet un minut a minut en clau local. A continuació, un recull de fotografies de la jornada:

Notícies relacionades