La Unipau crea una videoteca per portar la cultura de pau a les escoles i al jovent

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Quatre vídeos sobre pau positiva, conflicte, no violència i seguretat humana estrenen la videoteca que la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) ha creat a través del projecte educatiu Teixim Xarxes, amb el suport de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i de l’Ajuntament. Edupau són quatre clips breus pensats per ser atractius per al jovent i en què s’expliquen conceptes bàsics de la cultura de pau.

Amb les il·lustracions de Lara Costafreda, la realització de Pepon Meneses i la narració de la periodista Jéssica Sotodosos, “el projecte sorgeix d’un buit, repensar i refer materials que utilitzàvem als tallers del Teixim Xarxes”, va explicar Anna Montull, membre del grup de treball de la Unipau, en la presentació pública de la proposta aquest dilluns per la tarda a la Casa de Cultura. Han escollit els temes de sortida per poder treballar amb l’alumnat que la pau va més enllà de l’absència de guerra, per explicar què és i com es pot afrontar un conflicte, per posar en valor la lluita no-violenta i per defensar la seguretat humana per sobre de la lògica securitista militar.

Els vídeos estaran disponibles al canal de YouTube de la Unipau així com al seu web, on també s’incorporaran materials didàctics a mode de guia perquè el professorat de centres educatius que no participen al Teixim Xarxes puguin treballar els conceptes més enllà de la visibilització dels vídeos. Alhora, amb l’objectiu de ser un contingut obert perquè tothom el pugui fer servir, els audiovisuals es traduiran al castellà i a l’anglès.

“L’objectiu és construir una ciutadania crítica i compromesa per poder ser agents de canvi”, defensa Mònica Gironés, membre del grup de treball, que defensa les aules i els espais educatius informals com a llocs on treballar aquests conceptes de forma participada, “hi ha moltes maneres de transmetre la cultura de pau, des de l’actitud del docent, al format pedagògic fins als continguts”. Amb el projecte Edupau, que pretén seguir avançant amb nous vídeos, es posa un gra de sorra en aquesta direcció, emprant llenguatge inclusiu i imatges sexualment diverses que permetin la inclusió.

Sotodosos i Meneses han reivindicat la força del projecte per la concisió de conceptes complexos en clips breus. També han reconegut la tasca de Costafreda, que tot i no haver pogut acudir a la presentació és una de les ànimes del projecte, amb il·lustracions complexes que acaben com un gran escenari amb totes les il·lustracions que han compost el vídeo.

 

Neus Sotomayor, presidenta de la Unipau, reivindica la vessant educativa de l’entitat mentre Xavier Masllorens, president de l’ICIP, defensa que cal portar la cultura de pau als centres educatius: “La cultura del diàleg i de la pau no té límits, s’ha de treballar allà on sigui”. Tot i que la regidora de Ciutadania, Gemma Artistoy, no va poder acudir a la presentació d’Edupau per la coincidència amb el Ple extraordinari sobre l’estat de la ciutat, l’equip de la Unipau va agrair la implicació de l’Ajuntament en les activitats i iniciatives de l’entitat.

Notícies relacionades