“La seguretat no depèn de la quantitat ni la mida de les armes”, comença el curs d’estiu d’UNIPAU

Foto: Jordi Pascual

John Paul Lederach, professor de Construcció de Pau a la Universitat de Notre Dame d’Indiana (Estats Units), ha estat encarregat de donar el tret de sortida al 33è curs d’estiu de la Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU) amb una conferència inaugural que ha tingut lloc dijous a la tarda al Centre Borja, on se celebra la proposta sota el títol Una altra seguretat és possible: seguretat humana vs. (in)seguretat militar entre el 5 i l’11 de juliol. La seva visió crítica amb com s’han entès fins ara les polítiques de seguretat ha marcat el camí del que es veurà durant el propers dies al curs d’estiu que converteix la ciutat en capital de la pau durant gairebé una setmana.

Per a Lederach, hi ha una conclusió clara: “La seguretat humana no depèn de la quantitat i mida de les armes sinó de la qualitat de les relacions, de la creativitat de la imaginació i del coratge d’actuar sobre les conviccions de manera pràctica i accessible i obrint espais d’impacte per cridar l’atenció dels polítics”. Això significa que és la ciutadania, entendre que tothom som germans siguem d’on siguem i creguem el que creguem, la que és capaç de superar la lògica militarista que, en realitat, ens pot generar més inseguretat que tranquil·litat, com es demostra cada cop que un país llueix d’armament nuclear.

En un món globalitzat no només és absurd seguir amb la lògica armamentística, segons el posicionament d’UNIPAU, pels efectes globals de la guerra sinó també perquè, tal com denuncia el professor estatunidenc, tenir més armes no ens servirà per aturar virus, malalties i pandèmies que cada cop s’estenen amb més rapidesa. Així mateix, Lederach fa un toc d’atenció a altres afers que considera centrals en l’actualitat: internet i el seu ús per propagar falsedats i causar por, la fluïdesa del tràfic d’armes i la mobilitat de les persones.

Per a ell, un nou model de seguretat és possible perquè, de fet, ja ha començat a existir en base a idees sorgides en àmbits en què la situació és límit. És de la necessitat de la convivència per sobreviure d’on mama el concepte de seguretat humana. Entenent la humanitat com una família, no es tracta de protegir-nos d’uns o d’altres sinó de cooperar tots plegats per viure en harmonia. I això, defensa Lederach, ja es pot veure en algunes apostes locals i regionals que tard o d’hora haurien de fer el salt a nivell internacional; mentrestant seguirem abordant les persones refugiades com un problema i la violència política com un afer inevitable.

L’arrencada del curs d’estiu d’UNIPAU també ha comptat amb la presència del president de l’entitat, Arcadi Oliveres, que ha posat en valor el terme de seguretat humana i també s’ha referit a la situació política actual que viu el país, dient que quedarà plasmada als llibres d’història pel pacifisme imperant malgrat la gravetat d’alguns dels fets dels darrers mesos. Pep Mària, representant el Centre Borja, ha defensat que els valors del curs d’estiu encaixen perfectament amb la institució jesuïta; Carme Colomina, com a membre de l’Institut Català Internacional per la Pau, ha explicat que la seguretat humana és una de les preocupacions de l’institut; Salvador Gausa, director de relacions institucionals de la Diputació, ha cridat a repensar la seguretat des de les ciutats; Manuel Vila, director general de Cooperació, ha defensat alguns dels programes de cooperació que s’impulsen o es coordinen des de la Generalitat, i Esther Salat, regidora d’Educació i Universitat, ha indicat que posant els nens al centre de l’espai públic s’augmenta la seguretat a les ciutats.

Notícies relacionades