La Plataforma de pensionistes manté les mobilitzacions i la pressió política en any electoral

Foto: Jordi Pascual

L’inici del curs polític ha portat també la tornada a la normalitat de la reivindicació de la Plataforma de pensionistes i jubilats, que cada dilluns a les 12 del migdia es torna a concentrar a les portes del consistori mentre manté les negociacions amb el govern per tal d’aplicar el llistat de reivindicacions locals en el marc de la taula de treball que l’alcaldessa, Carmela Fortuny, va acceptar crear als pocs dies de prendre possessió del càrrec. L’any electoral no aturarà els pensionsites ja que, explica el nou coordinador de l’entitat, Josep Maria Bové, és un bon moment per seguir demanant compromisos, tant a curt termini com de cara al proper mandat.

En la concentració del dilluns, amb més de mig centenar de persones, la Plataforma ha recollit les inquietuds de diverses persones interessades en l’afer i ha cridat a seguir mobilitzant-se, especialment les persones amb pensió però també el jovent, en tant que consideren que la defensa d’un sistema públic que garanteixi pensions dignes així com de les reivindicacions de l’entitat que beneficiaran especialment la gent gran és cosa de tots. Alhora, mantenen atenció als debats polítics estatals, d’on depèn la garantia d’unes pensions lligades a l’IPC, entre d’altres de les demandes dels pensionistes de tota Espanya.

En clau local, Bové es felicita de la posada en marxa des de principis de mes de l’Oficina d’Atenció al Pensionista, un compromís polític pres per tots els partits amb representació, que s’ha materialitzat quan no fa ni un any des de la seva creació i tot just uns quatre mesos des que van donar a conèixer les peticions a nivell local. L’Oficina, que comparteix espai amb l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC), està oberta cada dia entre setmana excepte els dimecres de 9 a 12 i a partir del 2019, segons el compromís del govern, oferirà assessorament legal.

En el marc de la posada en marxa, la Plataforma segueix treballant per millorar el servei, demanant que no sigui necessària la cita prèvia (proposta que ja ha estat aprovada), que pugui fer atencions per via telefònica per evitar el desplaçament de persones amb problemes de mobilitat, que es territorialitzi amb atenció als districtes i que estigui formada per persones amb coneixements dels recursos, ajuts i serveis de l’Ajuntament i la Generalitat als quals es poden acollir les persones jubilades.

Aquesta és la primera de les seves reivindicacions aplicada arran de la creació de la taula de treball conjunt amb l’Ajuntament tot i que, quan l’alcaldessa va prendre possessió i en va anunciar la creació, ja va avançar que s’editaria una revista específica que ja han rebut les persones jubilades a casa seva i també va prendre el compromís d’impulsar l’oficina. Alhora, aquest estiu ja van obrir els CAPs, una reivindicació que l’entitat també contemplava entre les peticions locals.

Dimecres es reuniran novament amb els representants municipals per tal de seguir treballant des de la perspectiva de l’habitatge amb la proposta d’incrementar i tarifar les subvencions per fer front a l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). En la trobada anterior es va acordar postposar l’afer a aquest dimecres, tot explicant que avui dia un 55% de les ajudes han anat destinades a persones majors de 65 anys.

La targeta pensionista

D’entre el seguit de propostes de la Plataforma, Bové posa especial atenció a la creació d’una targeta pensionista que encara no ha estat impulsada. S’ha acordat la creació, diferenciant-la de la T-Gran tot i que incorporant també els seus avantatges per evitar-ne la duplicitat i introduint els descomptes ja existents als àmbits de cultura i esports, entre d’altres, per a persones majors de 65 anys. L’objectiu és poder incorporar altres serveis, com descomptes en els comerços locals –sense acumulació de punts per aplicar-lo– per fomentar el consum local i el no desplaçament de les persones jubilades a ciutats veïnes per poder fer front al cost de la compra.

El govern ha pres el compromís de negociar amb la Generalitat i amb Ferrocarrils perquè els desplaçaments entre les vuit estacions de la ciutat siguin gratuïts per a les persones jubulades, de fer gestions amb el comerç local per aconseguir descomptes en serveis i negocis privats com passa amb la targeta rosa de Barcelona i estudiarà la proposta de fer que els majors de 65 anys paguin un màxim de 26 euros mensuals en les activitats esportives municipals. De moment, però no marquen un calendari per saber quan podria entrar en funcionament la targeta.

Notícies relacionades