La Plataforma de Pensionistes crida a un canvi de les polítiques econòmiques

Fotos: Jordi Pascual

Francesc Borràs, economista i professor jubilat de la Universitat de Barcelona, ha explicat el context econòmic i les solucions davant la crisi de les pensions en un acte organitzat per la Plataforma de Pensionistes i Jubilats que ha acollit gairebé 50 persones dijous a la tarda al Casal de Mira-sol. La seva anàlisi parteix de la idea que el sistema de pensions actual és viable si el Producte Interior Brut (PIB) no s’estanca. Aposta, per tant, per buscar mesures que permetin millorar les condicions laborals i augmentar la productivitat en lloc de congelar i retallar salaris i pensions.

Buscar nous ingressos és, llavors, la gran tasca pendent de l’Estat, segons Borràs. Per fer-ho, proposa revertir la reforma laboral, el que hauria d’afavorir l’increment dels salaris, que, creu, també s’haurien de destopar. Proposa seguir treballant per acabar amb l’escletxa de gènere al món laboral. Davant l’arribada amb força de les noves tecnologies, que alteren totalment el món del treball, aposta per reduir la jornada laboral a 30 hores setmanals i aprofitar el temps lliure per a la formació que permeti tenir gent qualificada per als reptes dels nous treballs tecnològics.

Des de la perspectiva de la fiscalitat, defensa un IRPF progressiu, una major pressió i seguiment de l’impost de societats i deixar els impostos indirectes com l’IVA per als béns de luxe i eliminar-lo en aquells productes més bàsics. Amb aquestes normes, creu, es podria augmentar la pressió fiscal sense afectar negativament a les persones amb menys recursos econòmics i permetre tenir uns serveis públics de qualitat. Per això caldria també, però, prendre mesures més efectives per evitar l’evasió fiscal.

Amb efectes a llarg termini, considera que cal emprendre mesures més estructurals, que permetin una millora de la indústria i dels llocs de treball, que acabi d’una vegada per totes amb la precarització i, d’aquesta manera, aconseguir que de cara al 2050 el PIB hagi crescut el suficient com per garantir pensions dignes, més altes que les actuals. Tot i que, en el marc d’un sistema capitalista, reconeix, això no és senzill ja que les crisis cícliques dificulten un creixement continuat real i una distribució de la riquesa adequada.

Les accions al voltant de les pensions són, per tant, ideològiques i la seva aplicació depèn de la voluntat política. Amb una reflexió clarament keynesiana –encara que en cap moment ha utilitzat aquest terme– demana defugir de les opcions neoliberals que aposten per reduir costos també en els salaris. Traslladat a la forma d’influència política més clara de la ciutadania, el vot, defensa que s’ha d’apostar per aquelles opcions polítiques que tenen aquesta visió ideològica de l’economia.

Posant la vessant social al centre del debat econòmic, apunta, no només s’aconseguirà una millora de la qualitat dels llocs de treball i un sistema de pensions amb futur sinó també plantejar-se qüestions com si tot el deute de l’Estat és legítim, si es poden fer retallades en àmbits com l’exèrcit i quines mesures cal prendre contra el frau fiscal, tant de les grans empreses com de les persones. Cal, llavors, tal com ha reconegut davant les intervencions del públic, un canvi cultural.

Mentrestant, diu, tal com s’ha demostrat en els darrers anys, l’estancament del PIB després de l’esclat de la bombolla immobiliària i les crisis cícliques del capitalisme han provocat una precarització del mercat laboral i un efecte directe sobre el sistema de seguretat social. Alhora, aquestes crisis provoquen cada cop més acumulació de riquesa i el reforçament del poder corporatiu, és a dir, la concentració de poder real –no el de la política representativa– en poques mans.

Tornada als carrers

 

Després de la pausa de l’estiu, en què l’activitat de la Plataforma s’ha reduït lleugerament, els pensionistes tornen als carrers per reivindicar l’aplicació de mesures estatals i locals. El proper dilluns a les 12 del migdia es tornaran a concentrar a les portes de l’Ajuntament. A més, seguiran amb les reunions amb el govern per tal de conèixer el grau d’aplicació dels compromisos que van aconseguir pactar amb l’entrada de la nova alcaldessa, Carmela Fortuny.

Aquest mateix mes s’ha posat en marxa la nova oficina d’atenció al pensionista, que comparteix espai amb l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), la que era una de les seves principals reivindicacions. Tal com ha explicat Neus Medina, representant del col·lectiu, hi ha hagut altres compromisos ja aplicats com la publicació d’una revista específica per als pensionistes de la ciutat i, encara que no només amb la seva pressió, l’obertura dels CAPs durant l’estiu.

L’acte ha estat moderat per Jordi Pascual, periodista d’elCugatenc. Abans de començar, s’ha guardat un minut de silenci en memòria del veí santcugatenc que la setmana passada es va treure la vida davant d’un avís de desnonament, tal com ha explicat aquest diari. Medina ha recordat les accions que proposa fer el Sindicat de Llogaters al Manual del llogater de Sant Cugat davant la recepció d’una ordre de desnonament.

Notícies relacionades