La Plataforma de Pensionistes crida a la mobilització setmanal per pressionar el tripartit

Foto: Jordi Pascual

Dilluns la Plataforma de Pensionistes va reprendre les concentracions setmanals que fan cada dilluns a les 12 hores al davant de l’Ajuntament. Han posat fi així a l’aturada estiuenca i han pogut informar els seus simpatitzants sobre quin punt es troben les negociacions amb l’Ajuntament, ja que les eleccions i la constitució del nou govern havien suposat el fi momentani de les reunions i l’interrogant sobre si s’aplicarien totes les mesures que havien pactat amb Carmela Fortuny a l’alcaldia.

Segons expliquen, en la primera reunió des de la constitució del nou consistori han pogut fer un repàs al conjunt de temes que tenen sobre la taula, referents a mobilitat, la targeta del pensionista, l’Oficina d’Atenció al Pensionista, la revista, els ajuts a l’habitatge i els consells de la Salut i de la Gent Gran. Tot sense deixar de banda la reivindicació estatal per garantir unes pensions dignes.

En clau local, la Plataforma ha aprofitat la trobada amb el nou govern que la majoria de millores en mobilitat que demanen són en benefici del conjunt de la ciutadania. També han demanat que els viatges entre les estacions de Ferrocarril de la ciutat siguin gratuïts per a la gent gran. Són mesures que s’han d’estudiar amb la resta d’agents de la mobilitat local. Per això, el tripartit els convida a participar a la Taula de Mobilitat.

Sobre la targeta de pensionista, que ha de tenir avantatges en serveis públics i comerços, expliquen que no han tingut temps a engegar-la i que no hi ha un termini definit. Tot i així, el govern de Mireia Ingla es mostra disposat a seguir negociant i, de fet, ja tenen el disseny del distintiu que tindran els comerços que ofereixin descomptes als pensionistes. També demanen tenir beneficis en transport, cultura i esport. El repte és, justament, unificar-ho tot en una única targeta.

De la mateixa manera, la Plataforma també troba un repte en l’Oficina d’Atenció al Pensionista, engegada el mandat passat i a la qual demanen poder demanar cita prèvia telefònicament o presencial, que tingui atenció a les persones que per problemes de mobilitat o salut no es poden desplaçar a l’Ajuntament i que disposi d’un departament jurídic per fer consultes. El govern els ha dit que aquest darrer punt hauria d’estar activat i revisaran què ha passat per posar-lo en marxa.

En quant a l’habitatge, la Plataforma es felicita d’haver aconseguit més subvencions a l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), que compten com a ingrés en la declaració de la renda i que tot just aquests dies es poden demanar. Reconeixen que no es contemplen totes les mesures que havien proposat però asseguren que hi ha hagut una millora substancial.

Per seguir avançant en la garantia d’aquest dret bàsic, demanen al nou govern la creació d’habitatges de protecció oficial amb serveis compartits –cuina, bugaderia, espais comuns...– i facilitar una normativa que permeti dividir l’interior d’habitatges grans i antigues torres d’estiueig perquè s’hi instal·li més d’una família. Aquest darrer punt té una complexitat en base al planejament vigent però és una proposta que la tinença d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, en mans de Francesc Duch, comparteix. Així mateix, la Plataforma participarà a la Taula de l’Habitatge un cop es reactivi.

Els pensionistes també demanen un Consell de Salut i un Consell de la Gent Gran que vagi més enllà de la Taula de la Gent Gran i pugui designar representants comarcals. En tots dos casos han rebut com a resposta que són propostes a estudiar. Així mateix han aconseguit el govern de publicar la revista específica per a pensionistes que edita l’Ajuntament abans d’acabar l’any per així complir el compromís de fer dues publicacions anuals.

L’interrogant estatal

Mentre la Plataforma segueix pendent de les negociacions locals i crida a mantenir la presència setmanal per pressionar el govern, la consecució d’unes pensions dignes a nivell estatal és complicada. L’activitat parlamentària al Congrés ha estat pendent de la constitució d’un govern que mai ha arribat a existir i les eleccions generals, que se celebraran el 10 de novembre, retarden la possibilitat de vincular les pensions a l'IPC, incloure-les a la Constitució o aconseguir alguna altra fórmula d’augment. En aquest sentit, criden a la unitat dels col·lectius de pensionistes de tota Espanya i a no aturar les mobilitzacions.

Solidaritat amb altres causes i presència al carrer

Els pensionistes santcugatencs no només seguiran mobilitzant-se cada dilluns sinó que tindran parada a la Festa de Tardor i cada darrer dijous de mes col·locaran una taula informativa als Quatre Cantons, propòsits per als quals demanen voluntaris. Així mateix, criden a sumar-se cada divendres a les 17:30 hores a les manifestacions que Fridays for Future fa pel centre de la ciutat sortint des de l’estació.

Notícies relacionades